Vieraskasvit

Vieraskasvit

Kansallinen vieraslajisivusto kokoaa suomalaisen vieraslajitiedon yhdelle verkkosivustolle. Sivusto on Luonnonvarakeskuksen (Luke) ylläpitämä ja sen teknisestä toteutuksesta vastaa Luonnontieteellinen keskusmuseo (Luomus). Vieraile vieraslajit.fi sivustolla ja tutustu vieraslajeiksi lueteltujen kasvien ja eliöiden laajaan luetteloon. Sivustolta löytyy lähes sata vieraslajiksi luokiteltua kasvia ja näistä 48kpl on luokiteltu joko kansallisella tai EU:n tasolla haitalliseksi. Luettelossa on siis laaja joukko myös silmällä pidettäviä lajeja, joten käsittelethän perennapenkin ja puutarhan kasvijätteet aina huolellisesti. Sivuston lajikuvauksista löydät tarkemmat tiedot kunkin kasvin tunnistamiseen ja hävittämiseen. Hävittämisestä lisätietoja löydät myös täältä. Vieraskasvijätteen voi hävittää pieninä erinä kotitalouden sekajätteen joukossa ja jäteasemat palvelevat tarvittaessa myös isompien vieraskasvi- ja puutarhajäte-erien kanssa.

Kunnan ja kaupungin resurssit laajaan torjuntatyöhön ovat rajalliset. Jotta toimenpiteet voidaan kohdentaa mahdollisimman tehokkaasti, on ajantasaisten kansalaishavaintojen ilmoittaminen tärkeää. Ilmoita havaintosi niin vieraskasveista kuin muistakin vieraslajeista kansalliseen tietovarantoon. Ilmoittaminen käy kätevästi, vaikka kännykällä, eikä kirjautumista välttämättä tarvita. Havainnon ilmoittamiseen pääset suoraan myös kunkin lajin lajitietosivulta klikkaamalla yläkulmasta painiketta ”ilmoita havainto”. Vuosittain ilmoitetuista havainnoista voidaan seurata lajien levinneisyyttä ja toisaalta toimien vaikuttavuutta. Yleisimmät Pihtiputaalla ja Viitasaarella tavatut vieraskasvilajit ovat ilmoitettujen havaintojen perusteella komealupiini, kurtturuusu, jättipalsami sekä jättiputket. Esimerkkeinä kansalaishavainnot komealupiinista vuosien 2020-2021 aikana Viitasaarella ja Pihtiputaalla.

Maanteiden varsilla olevista vieraskasviesiintymistä voit ilmoittaa havaintosi Suomen Lajitietokeskuksen sivuston ohella myös Liikenteen Asiakaspalvelun palauteväylään, jossa on vieraskasveille oma ilmoituslomake Niitto ja vesakonraivaus -aihetunnisteen alla.

Hae sivustolta