Kärnä

Kärnän kylä

Kumpumäen seudun kylistä Kärnä on edellytyksiltään ehkä voimakkain ja menestyvin. Kylä sijaitsee molemmin puolin Viitasaari-Kuopio välistä Sinistä tietä sekä Kolimajärven ja Keiteleen välisellä kannaksella. Kylän suurin aarre on vesistö ja etenkin kosket. Lintuharrastajien mielestä talvella upeinta antia ovat lukuisat komeat kosket koskikaroineen. Kärnän kosket laskevat Kymönkosken kautta Keiteleeseen.

Kärnässä on maitotiloja, mutta jotkut tiloista ovat jo erikoistuneet kasvinviljelyyn tai puunjalostukseen.

Pohjois-Keiteleen kalastusalueen helmet sijaitsevat Kärnän koskireitillä. Kolimasta Keiteleeseen laskevia koskia on seitsemän. Näistä Kellankoski on pyhitetty vain perhokalastajille. Alavirran kosket jäävät jo Kymönkosken kylän puolelle. Eräopas-, melonta- ja muita matkailupalveluja (ateriat, majoitus) tarjoaa Tmi Erävaris, Ville Varis 040- 740 5595. Lisätietoja kalastuksesta löytyy osoitteestahttp://www.kalapaikka.net/keskisuomi/

Kärnässä sijaitsee Viitasaaren kaupungin päävedenottamo, joka saa vetensä Toulatkankaan pohjavesialueesta. Pohjavesiesiintymä koostuu Pieni-Toulat ja Kolima –nimisten järvien välissä sijaitsevasta pitkittäisharjumuodostumasta.

Kärnän sähkölaitosmuseo esittelee Kärnänkosken vanhassa voimalaitoksessa ainutlaatuisia laitteita ja tietoa sähköistämisen alkuajoilta. Museo on avoinna kesäisin. Kellan perinnetalo on kolmen yksityishenkilön omistuksessa. Perinnepihaan ja miljööseen pääsee tutustumaan tilauksesta, tiedustelut Väinö Kellokangas.

Hae sivustolta