Aikamme Musiikki -keskus -hankkeen esiselvitystyö käynnistyy Viitasaarella – Selvityshenkilöksi on valittu musiikkineuvos Hannu Ikonen 

Julkaistu 30.06.2023

Viitasaarella käynnistyy Aikamme Musiikki -keskus-hankeen esiselvitystyö. Aikamme Musiikki -keskus -esiselvityshankkeessa arvioidaan edellytykset perustaa yhteistyössä eri tahojen kanssa Viitasaarelle sekä digitaalinen että fyysinen nykymusiikin pysyvä toimija, joka yhdistää taiteen, kulttuuriperinnön, musiikkialan, matkailun ja digitalisaation osaamista.

Hankkeen esiselvityksen laatii pitkän linjan kulttuuriammattilainen, aiemmin Jyväskylän Ammattikorkeakoulun Musiikkikampuksen johtajana toiminut musiikkineuvos Hannu Ikonen. Tavoitteena on laatia esiselvitys vuoden 2023 loppuun mennessä.

Esiselvitystyö aloitetaan, koska Viitasaarella on järjestetty yli 40 vuotta Musiikin aika -festivaalia, josta on kehittynyt Suomen laajin ja kansainvälisin nykymusiikin festivaali. Viitasaaren Kesäakatemia ry:n 41. Musiikin aika on tänä vuonna 4.-9. heinäkuuta.

Viitasaaren kaupungin hallinnoima selvitystyö on saanut Keski-Suomen liitolta maakunnan kehittämisrahoitusta. Esiselvityksessä kartoitetaan potentiaaliset yhteistyökumppanit Keski-Suomesta, kansallisesti sekä kansainvälisesti, laaditaan toteutuksen hallinnolliset ja rahoitukselliset vaihtoehdot sekä laaditaan etenemisen tiekartta seuraaville 5 vuodelle. Selvityksen tavoitteena on myös laatia varsinainen hankesuunnitelma Aikamme Musiikki -keskuksen perustamiseksi.

Uudenlaisella toiminnalla kehitetään Viitasaaren vetovoimaa

Pikkasen parempi periferia tunnetaan kodikkaana ja modernina maaseutukaupunkina, jossa arvostetaan sekä sivistystä että kekseliästä yritteliäisyyttä.

”Eri osa-alueita uudella tavalla yhdistävän keskuksen suunnittelu tukee Viitasaaren älykkään erikoistumisen linjan mukaisesti kaupungin vetovoimaa niin asumisen, työnteon kuin matkailunkin kannalta. Musiikin aika on Viitasaaren kansainvälisesti tunnetuin ilmiö, jonka pohjalta työ on varmasti hedelmällistä”, kaupungin vapaa-aikatoimen johtaja Jorma Rihto kertoo.

Nykymusiikin osaamista voitaisiin vahvistaa osana musiikkikasvatusta

Viitasaaren Kesäakatemia ry:n OKM:n (Taike) ja Viitasaaren kaupungin sekä Euroopan Unionin tuella toteuttama Time of Music – Musiikin Aika -festivaali on pohjoismaiden vanhin yhtäjaksoisesti vuosittain järjestetty nykytaidemusiikin festivaali. Festivaali vietti 40-vuotisjuhlaansa kesällä 2022.

Noin viikon pituinen, vuosittain heinäkuussa järjestettävä festivaali on yksi neljästä suomalaisesta nykymusiikkifestivaalista. Viitasaaren festivaali eroaa muista kansainvälisyydessä ja kesäkurssien määrässä.

”On tarpeen edistää nykytaidemusiikin ja säveltämisen osaamista taiteen perusopetuksessa lapsille ja nuorille. Tämä auttaisi nykymusiikkia myös nykyistä laajempien yleisöjen tavoittamisessa. Aikamme Musiikki -toimintamallin selvitystyöhön Hannu Ikonen on musiikkikasvatuksen seniorina siksi oiva osaaja”, iloitsee Viitasaaren Kesäakatemia ry:n hallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aula.

Tämän vuoden Musiikin ajan avajaiskonsertti on tiistaina 4.7.2023. Viitasaaren kaupunki ja Viitasaaren Kesäakatemia ry järjestävät yhdessä Vaikuttavia ääniä -seminaarin ennen avajaiskonserttia. Kaupungintalolla klo 15.30 alkava seminaari lähetetään myös suorana Youtube-lähetyksenä. Tiedot seminaarista ja tiistaina julkaistava lähetyksen linkki ovat omalla sivullaan. Seminaarissa käsitellään tai myös Aikamme Musiikki -keskusta ja taiteen roolia paikallisena ja kansainvälisenä vaikuttajina.

Hankkeen esiselvitystyön on tilannut hanketta hallinnoiva Viitasaaren kaupunki.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta