Jätehuolto

Jätehuolto

Jätehuolto kuuluu yhdyskuntatekniikan toimialueelle. Kaikkien toimijoiden ja jätteen tuottajien on kaikissa toimissaan pyrittävä ensisijaisesti vähentämään muodostuvan jätteen määrää ja haitallisuutta. Toissijaisesti jäte on valmisteltava uudelleen käyttöä varten tai se on kierrätettävä. Kun kierrättäminen ei ole mahdollista, jäte on pyrittävä hyödyntämään esimerkiksi energiatuotannossa. Jätehuollosta aiheutuvat kulut katetaan asiakkailta perittävinä jätemaksuina.

 

Jokaisella taajaman alueella olevalla vakituisella asuinkäytössä olevalla kiinteistöllä pitää olla vähintään sekajäteastia. Tämän astian tyhjennyksestä voi sopia haluamansa jätehuoltoyrityksen kanssa – tyhjennysväli 4 vko (pidennetty tyhjennysväli 8 vko voi olla mahdollista hakemuksesta saada enintään 2 hlö talous, jossa korkeintaan 240 l jäteastia -hakemus jätetään kaupungille.)

Taajaman ulkopuolella sijaitseva vakituinen kiinteistö ja loma-asunto voivat käyttää aluekeräyspistettä myös sekajätteen osalta.

 

 

KESTOPUU: Vaarinvuoren jäteasema vastaanottaa veloituksetta kestopuuta yksityisiltä.

RISUT SEKÄ PUUTARHAJÄTE: Vaarinvuoren jäteasema vastaanottaa risuja sekä haravointijätettä 10 €/ peräkärryllinen.


Jätehuoltosopimus

Ilmoita lomakkeella uudet/muuttuneet jätehuoltotietosi laskutusta varten. Lomakkeen voi palauttaa sähköisenä versiona tai voit tulostaa lomakkeen ja palauttaa sen täytettynä tekniseen toimistoon. Sovi myös jätehuoltoyhtiön kanssa jäteastioiden tyhjennyksestä.


Aluekeräyspisteet

Tarkoitettu vain lajitelluille hyötyjätteille (kartonki/ pahvi, paperi, biojäte, lasi, metalli ja myöhemmin mahdollisesti muovi – astiavalikoima saattaa vaihdella pisteittäin).

Tarkoitettu omakotitalo- ja vapaa-ajanasunnoille.

Viitasaaren kaupunki vastaa keräyspisteistä, tyhjennyksestä ja kunnossapidosta.

Aluekeräyspisteiden määrää ja sijaintia tullaan tarkastamaan.

Viitasaaren kaupunki laskuttaa kiinteistöjä aluekeräyspisteiden käytöstä jätetaksan mukaisesti.


Jätehuoltomääräykset

Kaikkien toimijoiden ja jätteen tuottajien on kaikissa toimissaan pyrittävä ensisijaisesti vähentämään muodostuvan jätteen määrää ja sen haitallisuutta. Toissijaisesti jäte on valmisteltava uudelleen käyttöä varten tai se on kierrätettävä. Kun kierrättäminen ei ole mahdollista, jäte on pyrittävä hyödyntämään esimerkiksi energiantuotannossa.

Jätteet lajitellaan voimassaolevien jätehuoltomääräysten (voimaantulo 1.8.2019) mukaan:


Kuljetukset

Kuntien järjestämisvastuulla olevat kuljetukset on kilpailutettu. Kunnat vastaavat hyötyjäte kuljetuksista aluekeräyspisteiden ja kuntien kiinteistöjen osalta. Sekajätteen osalta kiinteistönomistajat vastaavat kuljetuksista Hyötykolmio Oy:n jäteasemalle Vaarinvuoreen, josta Sammakkokangas Oy hoitaa kuljetukset energialaitokselle.

Kotitaloudet, yritykset ja taloyhtiöt voivat tilata kiinteistöllä olevien jäteastioiden tyhjennyksen haluamaltaan yritykseltä – sekajäte välivarastoidaan kuljetusliikkeestä riippumatta aina Vaarinvuoreen ja hyötyjätteet jakeesta riippuen kuljetetaan kiinteistöiltä ja aluekeräyspisteiltä välivarastointipisteisiin Viitasaarelle (Hyötykolmio Oy) ja sieltä isompina kuormina eteenpäin Sammakkokankaan jätekeskukseen ja Riikinvoiman energialaitokselle.

Jäteasemat ja –keskukset ottavat aukioloaikoina vastaan myös asiakkaan tuomaa jätettä.

Kuntien vastuulla olevia kuljetuksia Viitasaarella kaudella 2017-2021 hoitaa Ympäristönhuolto Kotilainen Oy.

Hyötyjätteen laskutuksen (aluekeräyspisteet) yksityisasiakkaille hoitaa Viitasaaren kaupunki yhdessä valittujen jätehuoltoyrittäjien kanssa.

Sekajätteen laskutuksen yksityisasiakkaille, sekä kaikkien jätelajien laskutuksen yritysten ja taloyhtiöiden osalta hoitavat asiakkaan valitsemat kuljetus- ja jätehuoltoyritykset.

Vaarinvuoren jäteasema

Aukioloajat

ma – to 8.00 – 16.00

pe 8.00 – 15.00

 

Lisätietoja

Vaarinvuoren jäteaseman toiminnasta vastaa L&T. Katso lisätiedot L&T:n omilta sivuilta.
L&T:n Viitasaaren toimiston / Vaarinvuori puhelin: 050 0344388
Osoite: Vaarinvuorentie 77, 44500 Viitasaari


Hyödyllisiä linkkejä


Salla Kumpulainen

yhdyskuntatekniikan päällikkö

040 714 4870 Soita

Yksikkö

Tekninen toimi

Juho Tenhunen

teknisen toimialajohtaja

044 459 7380 Soita

Yksikkö

Tekninen toimi

Jukka Rauhala

maanrakennusmestari

044 459 7382 Soita

Yksikkö

Tekninen toimi

Mervi Kauppinen

kanslisti

040 171 7516 Soita

Yksikkö

Tekninen toimi

Hae sivustolta