Sähkökatkot

Tälle verkkosivulle kerätään sähkön käyttöön, sähkökatkoihin ja niihin varautumiseen liittyvää tietoa.

Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota vaikuttaa koko Euroopassa ja siten myös Viitasaarella ja Pihtiputaalla energia- ja sähkömarkkinoilla. Talvi 2022-2023 tulee olemaan poikkeuksellinen monella tavalla, sillä koko suomalaisen yhteiskunnan tulee varautua sähköpulaan ja myös lyhyitä sähkökatkoja. Nämä parin tunnin pääasiassa ennakkoon tiedotetut sähkökatkot eivät aiheuta merkittäviä ongelmia, jos niihin on varauduttu etukäteen.

Yleistä tietoa varautumisesta ja sähköpulasta on työ- ja elinkeinoministeriön sivulla. Vinkkejä sähkön säästämiseen on koottu Astetta alemmas -kampanjan sivulle.

Tärkeintä sähkön riittävyyden varmistamiseksi ja sähkökatkojen ehkäisemiseksi on säästää sähköä eri tavoin. Myös Viitasaaren kaupunki ja Pihtiputaan kunta säästävät sähköä omassa toiminnassaan. Kuntaorganisaatioiden säästötoimenpiteiden lisäksi kaikkien kuntalaisten on toivottavaa säästää sähköä.

Sähkön käyttö on suurimmillaan aamuisin ja iltaisin. Varsinkin kovimpien pakkasten aikaan sähkön käyttöä kannattaa välttää näissä ajankohdissa, jos se ei ole välttämätöntä.

Kaupungin ja kunnan kiinteistöissä ja palveluissa toiminta sähkökatkojen aikana suunnitellaan kiinteistö- ja palvelukohtaisesti. Tekninen toimi vastaa omalta osaltaan tarvittavista toimenpiteistä, mutta lähtökohtaisesti toiminnan varautumissuunnittelu katkojen aikana tehdään tilan käyttäjäorganisaation toimesta. Myös asiakkaille tiedotetaan toiminnasta tilassa sähkökatkojen aikana.

Sähkökatkoista ilmoitetaan lähtökohtaisesti ennakkoon. Alustava tieto mahdollisesta sähkökatkosta tulee ilmoitus noin päivää ennen sähkökatkoa ennakkoarvioihin perustuen. Tarkempi tieto sähkökatkon toteutumisesta kerrotaan samana päivänä muutamia tunteja ennen katkoa. Erilaisista häiriötilanteista johtuen myös ennakkoon ilmoittamattomia sähkökatkoja voi aiheutua. Varmista, että saat häiriötiedotteet sähköverkkoyhtiöltä sekä mahdollisesti muilta toimijoilta.

Sähkökatkoihin tulee varautua myös muilla tavoin ennakkoon. Varaa kotiisi kotivaraa eli ruokaa, retkikeitin, vettä, lääkkeitä, käteistä rahaa sekä muita sähkökatkon aikana tarvittavia asioita. Kotivarasta voit lukea sivustolta 72tuntia.fi. Sähköjen katketessa katkaise virta kodinkoneista ja sähkölaitteista (erityisesti paljon lämpöä tuottavat laitteet, kuten liesi, kahvinkeitin ja kiuas). Näin voit vähentää tulipalon riskin sähköjen palauduttua. Sähkökatkon päättymisen näet, kun jätät yhden valaisimen päälle. Älä avaa turhaan jääkaappia tai pakastinta, jotta ne pysyvät viileinä. Älä aseta kynttilöitä palamattomalle alustalle tai jätä niitä valvomatta.

Sähkönjakelu

Kantaverkkoyhtiö Fingridin verkkosivuilla on yleistä tietoa sähkönjakelusta ja sähköpulasta sekä eri toimijoiden rooleista ja vastuista. Kantaverkkoyhtiö ohjeistaa alueellisia sähköverkkoyhtiöitä.

Viitasaarella toimii kaksi sähköverkkoyhtiötä, suurin osa paikkakunnasta on Elenia Verkko -verkkoyhtiön aluetta, kaakkoiskulmalla toimija on Savon Voima Verkko. Elenian sivuilla on tietoa sähkökatkoihin varautumisesta ja toiminnasta niiden aikana, Samoin Savon Voiman verkkosivuilla. Suosittelemme tilaamaan myös häiriöviestit Elenia Aina -verkkopalvelusta tai Savon Voimalta. Häiriöviesteillä verkkoyhtiöt tiedottavat ajantasaisesta tilanteesta.

Kotivara
Varaa kotiisi niin kotivaraa eli ruokaa, vettä, lääkkeitä, käteistä rahaa sekä muita sähkökatkon aikana tarvittavia asioita. Kotivarasta voit lukea sivustolta 72tuntia.fi.

Vedenjakelu
Sähkökatkot vaikuttavat myös vedenkäyttöön, sillä suuri osa vedensiirrosta tehdään sähkökäyttöisillä pumpuilla. Vaikka osa puhtaasta vedestä tulee painovoimaisesti, tulee vedenkäyttöä välttää sähkökatkojen aikana jätevesiverkoston pumppauksen vuoksi.

Viitasaaren keskustaajamassa, Kymönkosken ja Kärnän kylillä vedenjakelusta vastaa Alva Viitasaari. Palvelutiedotteet, joilla yhtiö tiedottaa häiriöistä, voit tilata Alvan verkkosivuilta.

Viitasaaren kyläkunnilla toimii useita vesiosuuskuntia. Varmista, että puhelinnumerosi on ajantasainen vesiosuuskunnan tiedossa. Kysy samalla oman vesiosuuskuntasi varautumisesta.

Hae sivustolta