Maahanmuuttajaperheet

Maahanmuuttajaperheet

Eri maista Suomeen muuttaneille lapsille, nuorille ja perheille on paljon palveluja.
Tarjolla on myös mukavia kohtaamispaikkoja, joissa voi tavata toisia vanhempia, nuoria ja lapsia, ethän jää yksin.
Maahanmuuttajille on tarjolla monenlaista apua ja tukea. Internetissä on hyviä palveluja, joista osa on eri kielillä. Tarjolla on myös kohtaamispaikkoja, joissa voi kohdata ihmisen kasvokkain.

Tervetuloa Suomeen

Välkommen till Finland, Welcome to Finland, БАЗОВАЯ ИНФОРМАЦИЯ О ФИНЛЯНДИИ, Tere tulemast Soome, Bienvenue en Finlande, Bienvenido a Finlandia, ประเทศฟินแลนด์ยินดีตอ้ นรับ, 芬兰欢迎您 أهلاً وسهلاً في فنلندا, به فنلاند خوش آمديد!, Finland ku soo dhowow

Muuttaminen eri maahan on iso elämänmuutos. Muutto vieraaseen maahan tarkoittaa tutustumista uuteen kulttuuriin ja kokonaan erilaisiin toimintatapoihin. Maahanmuuttajien kotouttamiseen on säädetty laki. Sen mukaan jokaiselle tänne muuttavalle henkilölle annetaan tietoa elämisestä Suomessa ja suomalaisessa yhteiskunnassa. Tervetuloa Suomeen -opas on tietopaketti, josta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö. Oppaan lisäksi maahanmuuttajalle tarjotaan myös neuvoa ja ohjausta, jotta maahan asettuminen olisi mahdollisimman luontevaa. Apua voi saada sekä kunnan että TE-toimiston virkailijoilta, joilla on lakiin perustuva velvollisuus auttaa maahanmuuttajia. Työ-ja elinkeinoministeriön sivuston kautta opastetaan myös mitä pitää tietää silloin kun aloitat työskentelyn Suomessa. Tietoa Suomesta ja elämisestä täällä saa infofinlandin kautta, sivusto luettavissa useilla eri kielillä.

Lasten kasvattaminen Suomessa

Suomen lain mukaisesti vastuu lapsen hyvinvoinnista ja tasapainoisesta kehityksestä on vanhemmilla ja huoltajilla. Lapsilla on oikeuksia, joita pitää kunnioittaa. Suomessa lasta ei esimerkiksi saa lyödä eikä tukistaa, koska se on kuritusväkivaltaa. Suomessa korostetaan tasa-arvoa ja lapsia kannustetaan itsenäiseen ajatteluun. Täällä naiset että miehet hoitavat ja kasvattavat lapsia. Lasten kasvatukseen on saatavilla apua ja tukea. Jos sinulle tulee huolta lapsesta tai nuoresta ja koet tarvitsevasi tukea kasvatukseen, kannattaa pyytää pienissäkin asia ottaa puheeksi omassa neuvolassa, päiväkodissa, koulussa tai sosiaalipalvelussa.

Lisätietoa lasten kasvatuksesta Suomessa:

Lasten kasvatus Suomessa
Lastensuojelu

Lastensuojelu.fi sivuston kautta saa tietoa lastensuojelusta usealla eri kielellä. Se on suunnattu erityisesti maahanmuuttajavanhemmille ja heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille. Sivustolla kerrotaan, kuinka monin eri tavoin lapsia, nuoria ja perheitä voidaan auttaa, sekä kerrotaan esimerkkitarinoita miten maahanmuuttajaperheet ovat saaneet apua lastensuojelun kautta.

Hae sivustolta