Vanhemmuuden tuki

Elämä muuttuu kun tulee vanhemmaksi. Lapsen tulo tuo elämään paljon iloa mutta samalla myös vastuuta. Vanhemmuus on jatkuvaa opettelua ja mukana pysymistä. Vauvan ja murrosikäisen lapsen vanhempana kohtaa erilaisia haasteita. Muilta vanhemmilta ja ammattilaisilta voi saada tukea omaan vanhemmuuteen erilaisissa tilanteissa.

Vanhemmaksi tuleminen on suuri mullistus elämässä. Vauva kasvaa lapseksi ja nuoreksi ja perheeseen tulee ehkä lisääkin lapsia, sen vuoksi vanhemmuuskin on muuttuvaa ja jatkuvaa oppimista. Lapset ja perheet ovat erilaisia, eikä lapsen kasvattamiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa, vaan jokaiselle muodostuu ne omat tavat ja menetelmät kuinka kulloisistakin tilanteista selvitään. Vanhempana voi tuntea ilon ja onnen tunteiden lisäksi myös muita tunteita kuten, väsymystä, surua, pettymystä, syyllisyyttä, häpeää ja vihaakin. Vanhemmuus voi myös koetella rakkauttakin omaan lapseen ja sen vuoksi ongelmallisiin tilanteisiin kannattaa tarttua jo silloin, kun ongelmat ovat vielä pieniä.

Vanhemmuuden matkalla kohtaat erilaisia vaiheita ja tilanteita ja niihin on saatavilla monenlaista tukea ja apua.

Huolista kertomalla ja kääntymällä lähimmän ammattilaisen puoleen saat apua ja tukea tilanteeseesi. Oman pienen tai suuren huolensa voi kertoa esimerkiksi neuvolassa, päiväkodissa, eskarissa, koulussa tai terveysasemalla. Ammattilaiset osaavat neuvoa ja ohjata, sekä tarvittaessa tehdä yhteistyötä muiden ammattilaisten kanssa perheenne ja vanhemmuuden hyvinvoinnin edistämiseksi.

Hyödyllisiä linkkejä vanhemmuuden tueksi

Väestöliiton Hyvä kysymys-verkkosivusto Vanhemmuus

MLL:n Vanhempainnetti

Terveyskylä

Äidit irti synnytysmasennuksesta

Lapsikuolemaperheet

Ensi- ja turvakotien liitto

Kirkon keskusteluapua

Imetyksen tuki

Suomen Mielenterveysseura

Kymmenen perhejärjestön yhteistyöverkosto

 

Hae sivustolta