Kriisi

Kriisin kohdatessa

Elämässä voi tulla vastaan monenlaisia tilanteita ja kriisejä, ne tulevat yllättäen ja voivat järkyttää. Tavallisimpia elämän kriisejä ovat läheisen kuolema, vakava sairastuminen tai vammautuminen, onnettomuudet ja tapaturmat, tahaton lapsettomuus, ero, työttömyys ja taloudelliset vaikeudet, päihdeongelma tai rikoksen uhriksi joutuminen. Kriisi voi järkyttää mieltä, heikentää perusturvallisuuden tunnetta, luoda hätää, ahdistusta ja avuttomuutta. Kriisit vaikuttavat koko lähipiiriin. Apua ja tukea voi tarvita kuka vain, olipa sitten kyseessä aikuinen, nuori, lapsi tai koko perhe.

Päivystävät valtakunnalliset puhelimet ja apua netistä. Jos et voi olla kotona, voit mennä turvakotiin.

Ota yhteyttä, jos:

  • olet kriisitilanteessa, joka voi liittyä esimerkiksi väkivaltaan tai sen uhkaan, parisuhteeseen tai lasten ongelmiin
  • pelkäät oman tai läheistesi turvallisuuden puolesta
  • sinä tai läheisesi on joutunut kokemaan onnettomuuden tai muun järkyttävän tapahtuman.

Apua kriisitilanteissa Sairaala Nova

Valtakunnallinen kriisipuhelin

Suomen Mielenterveys ry

Kirkon keskusteluapu 

Kriisikeskus Mobile

Mielenterveystalo

Tukinet

Seurakunnan apu kriisissä ja surussa

Kirkko tukee vaikeuksien keskellä olevaa sekä käytännöllisten asioiden hoidossa että henkisessä selviämisessä. Apu on tarjolla kaikille – aktiivisuus seurakunnassa tai kirkon jäsenyys eivät ole avun saannin edellytyksiä. Kirkon diakoniatyöntekijät ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, jotka auttavat monissa kriiseissä. Tavoitat diakoniatyöntekijän oman paikkakunnan seurakunnasta

Pihtiputaan seurakunta

Viitasaaren seurakunta

Kirkon ylläpitämä Palveleva puhelin tarjoaa mahdollisuuden purkaa mieltä painavia asioita puhelimitse. Avoinna joka päivä klo 18-24.

  • 0400 22 11 80 suomenkielisille ja
  • 0400 22 11 90 ruotsinkielisille

Kirkon keskusteluavun chat on valtakunnallinen palvelu. Keskustelut ohjautuvat päivystäjille ympäri maata. Palveleva chat on avoinna ma – pe klo 12 – 20, kesällä juhannusaatosta heinäkuun loppuun ma – pe klo 16 – 20. Avaa chat

Vertaistukiryhmät

Kirkko tarjoaa vertaistukiryhmiä henkilökohtaisen keskustelun lisäksi erilaisiin elämäntilanteisiin. Ryhmät vaihtelevat seurakunnittain, mikäli omassa seurakunnassasi ei ole sopivaa ryhmää, voit tiedustella asiaa myös muista lähiseurakunnista.

Hätätilanne

SOITA HÄTÄNUMEROON 112.

Kun kohtaat hätätilanteen tai tarvitset kiireellisesti viranomaisapua paikalle. Kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön ollessa uhattuna tai vaarassa.

Soita hätänumeroon 112 esimerkiksi silloin:

  • Kun huomaat onnettomuuden tai tulipalon tai rikoksen.
  • Kun on tarvetta ambulanssille, poliisille, palo-autolle tai sosiaaliviranomaiselle.

Jos olet epävarma tilanteen vakavuudesta, soita hätänumeroon 112. Avuntarve on helpompaa arvioida yhdessä ammattitaitoisen hätäkeskuspäivystäjän kanssa. Tärkeintä on soittaa ja vastailla rauhallisesti hätäkeskuspäivystäjän kysymyksiin. Päivystäjä auttaa ja opastaa toimimaan.

Myrkytys

Jos joku on saanut myrkytyksen, voit soittaa Myrkytystietokeskukseen. Myrkytystietokeskuksen henkilökunta antaa neuvoja.

Myrkytystietokeskus

Hae sivustolta