Millainen vanhempi haluan olla?

Vanhemmaksi tulemisen miettiminen voi tuoda mieleen monia kysymyksiä. Mitkä asiat ovat itselleni tärkeitä vanhempana? Mitä taitoja ja tietoa haluaisin lapseni oppivan? Minkälaisia arvoja haluan lapselleni opettaa? Onko omassa kasvatuksessani ollut jotain, joita en halua siirtää omille lapsilleni?

Vanhemmuus on elämänikäinen tehtävä. Vanhemman tehtävät, ilot ja huolet muuttuvat, kun lapset kasvavat. Tämän vuoksi vanhemman elämä on ennustamaton seikkailu, jossa kasvua tapahtuu molemmin puolin.

Vanhemmuuden kaari

Vanhemmuus muuttaa elämää. Lapsi tuo elämään rakkautta ja iloa, mutta myös paljon vastuuta. Vanhemmuus on jatkuvaa opettelua ja kehittymistä. Vanhemmuuteen on saatavilla tukea muilta vanhemmilta ja ammattilaisilta.

Linkkejä vanhemmuuden tukemiseen:

Vanhemmuuden tuki

Apua vanhemmuuteen

Neuvokas perhe

Vanhempainnetti

 

Oman lapsuuden kokemukset

Vanhemmuuden suunnittelu voi aktivoida oman lapsuuden muistelemista. Kaikki muistot eivät ole ihan selkeitä, mutta ne voivat tulla esille tunteina, fyysisinä reaktioina tai mielipiteinä. Vanhemmuuteen vaikuttavat oman lapsuuden, nuoruuden ja aikuisuuden kokemukset. Vanhemmuutta muovaavat omat ajatukset, kokemukset ja tavoitteet vanhemmuudesta.

Epäluottamus omiin kykyihin ja kielteinen sisäinen puhe voivat olla seurausta menneistä kokemuksista niinkin kaukaa kuin lapsuudenkodin tunnelmista. Miten äiti suhtautui, miten isä? Saiko omassa lapsuudessaan osakseen rakkautta ja hellyyttä vai arvostelua ja tyytymättömyyttä.

Lapsuuden kokemukset

Vanhemmaksi kasvaminen alkaa jo paljon ennen raskautta tai lapsen syntymää. Vanhemmuudessa avainasemassa on vuorovaikutus lapsen kanssa sekä salliva ja armollinen suhtautuminen itseen ja omaan vanhemmuuteen. Vanhemmuuteen on kuitenkin saatavilla apua ja tukea, jonka hakeminen ja vastaanottaminen on suurta vahvuutta. Jos ajatus avun hakemisesta tuntuu vaikealta, muista että sinun arkesi on lapsesi lapsuutta. Sinulla on avaimet tarjota lapsellesi paras mahdollinen lapsuus ja itsellesi kaunis matka vanhempana lapsesi rinnalla.

Lapsuuden vaikutukset omaan vanhemmuuteen

 

Raskauden suunnittelu ja odottaminen yksin

Raskauden suunnittelu voi tulla ajankohtaiseksi ilman kumppania. Linkin takaa löytyy tietoa heille, jotka valitsevat lapsen hankkimisen yksin.

Lapsen hankkiminen yksin

Hae sivustolta