Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ruokailu

Eväitä terveelliselle koulutielle

Viitasaaren kouluruoat valmistetaan Haapaniemen yhtenäiskoulun keittiöllä. Haapaniemen yhtenäiskoulun ruokasalissa lounaansa nauttivat esikoulun, alakoulun, yläkoulun ja lukion oppilaat. lounasaika on porrastetusti klo 10.30-12.15 välillä.

Valmistuskeittiöltä kuljetetaan ruoka kuumana joka päivä Huopanan ja Kymönkosken kouluille sekä varhaiskasvatuksen yksiköihin. Varhaiskasvatuksen ruokailun erityistarpeet huomioidaan ruokalistalla.

Terveellistä ja ravitsevaa ruokaa

Kouluruokailussa noudatetaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan antamia kouluruokasuosituksia. Suosituksissa määritellään tarjottavien raaka-aineiden koostumuksen lisäksi annoskoot ja ravintoaineiden saantisuositukset eri ikäryhmillä. On tärkeää, että oppilaat valitsevat ruokia joka ruoka-aineryhmästä. Oppilaan tulisi saada koululounaasta 1/3 päivän energiantarpeesta. Terveellinen ateriakokonaisuus havainnollistetaan asiakkaille lautasmalliaterian tai lautasmallijulisteen avulla. Päiväkotiruokailussa huomioidaan ruoan selkeys ja esim. salaatit lähetetään komponentteina päiväkoteihin.

 

Erityisruokavaliot huomioidaan

Erityisruokavaliot todennetaan terveydenhoitajan tai lääkärin todistuksella. Vakaumukseen liittyvistä ja kasvisruokavaliosta vaaditaan alaikäisten oppilaiden osalta vanhempien allekirjoittama suostumus. Kaavakkeita saa ruokasalista.

Erityisruokavaliodieetit tarjotaan ruokasalissa erillisestä dieettilinjastosta. Asiakkaille ilmoitetaan allergisoivia raaka-aineita sisältävistä ruoista salin seinällä olevalla ruokalistalla. Ruokalistat lähetetään ennakkoon päiväkoteihin ja alakoulun luokkiin, jotta hoitajat ja opettajat ennättävät neuvoa dieettiruokia tarvitsevia oppilaita. Ruokien tuotesisällöistä on tiedot keittiön henkilökunnalla ja asiakkaat saavat nähdä ne pyydettäessä.

Välipalaa joustavasti ja asiakaslähtöisesti

Koulun ruokasalissa on tarjolla maksullinen välipala alakoulun oppilaille linjastossa klo 12.45 ja välipalakärryistä yläkoulun ja lukion oppilaille klo 14.00. Alakoululaiset voivat ostaa 1 € hintaisia välipalalippuja ruokasalista maanantaisin ja torstaisin klo 12.45 -13.00. Maksullista välipalaa tarjotaan myös Huopanan ja Kymönkosken kouluilla. Aamu-ja iltapäivätoiminnassa oleville välipala kuuluu hoitomaksuun. Välipalan sisältö on nähtävillä ruokalistalla.

Ruokalistan juhlahetket

Juhlapäivät; pääsiäinen, vappu, kevätjuhla, itsenäisyyspäivä ja joulu huomioidaan koulun ruokalistalla. Lisäksi voidaan järjestää teemapäiviä. Silloin tällöin järjestetään toiveruokapäivä, jolloin toteutetaan asiakkaiden toivomia ruokia.

Vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys

Wiitauniniin on perustettu lähiruokatyöryhmä, jonka tehtävä on edistää lähiraaka-aineiden käyttöä kunnallisessa ruokapalvelussa. Työryhmä on laatinut lähiruokakalenterin. Kouluruokailussa pyritään toteuttamaan lähiruokapäivä kerran kuuden viikon ruokalistalla tai kun lähiruokatuotteita on saatavilla.

Kouluruokalistalla on kerran viikossa kasvisruokapäivä. Tällöin tarjolla on kaikille ruokailijoille kasvisruokaa. Muina päivinä kasvisruokaa saavat kasvisruokailijoiksi ilmoittautuneet.

Kouluruokailussa kiinnitetään huomiota biojätteen määrään. oppilaita ohjataan ottamaan ruokaa se määrä, minkä he jaksavat syödä. Oppilaita ohjataan malliannoksen mukaiseen ruokailuun ja hyviin ruokatapoihin.

Ruokalista netissä

Koulujen ja varhaiskasvatuksen ruokalistat julkaistaan ruokapalvelut-sivulla.

Ajankohtaisista asioista tiedotetaan oppilaiden vanhemmille myös Wilmassa. Ilmoitus kasvisruoasta-kaavake ja tietoa erityisruokavalioista löytyy Wilmasta.

Yhteystiedot

Sari Ala-Korpi

ruokapalveluiden työnjohtaja

050 310 8053 Soita

Yksikkö

Ruoka- ja puhtauspalvelut

Toimipaikka

Haapaniemen yhtenäiskoulu

Huopanan koulun yhdistelmätyöntekijä

yhdistelmätyöntekijä

044 733 5862 Soita

Toimipaikka

Huopanan koulu

Kymönkosken koulun yhdistelmätyöntekijä

yhdistelmätyöntekijä

040 124 6221 Soita

Toimipaikka

Kymönkosken koulu

Hae sivustolta