Kylät

Huopana

Kylä sijaitsee Sinisen tien varrella, kuohuvien koskien keskellä. Kylä tunnetaan Juhani Ahon kalaretkistä. Kylällä on hyvät mahdollisuudet kalastukseen, liikkumiseen ja ulkoiluun kesällä ja talvella. Kylällä on oma koulu.

Ilmolahti

Ilmolahti sijaitsee Keiteleen rannalla. Sen perinteisiin kuuluu vahvasti muikunpyynti. Lyhyt välimatka Viitasaaren keskustaan on tuonut asukkaita kylälle.

Ilmolahti Pikkasen parempia kyliä -sivustolla

Jurvansalo

Jurvansalon kylä sijoittuu valtatie E4:n ja Sinisen tien (tie 77:n) ”kainaloon” Viitasaaren keskustasta lounaaseen. Jurvansalon pohjoisosa on elimellisessä yhteydessä kirkonkylän taajamaan. Yksi asutukseltaan yhtenäinen alue on Pyydysmäentien ja Hanhijärventien varrelle muodostunut kahdeksan rintamamiestilan kylänosa. Myös Karjalan siirtoväkeä asutettiin kyläkunnalle.

Jurvansalon varsinaiset luontokohteet ovat niukat. Keskeinen maamerkki on äskettäin uudistettu upea Hännilänsalmen silta, jota pitkin E4-tie ylittää Hännilänsalmen. Toinen kiinnostava kohde on Koljatin luontopolku laajan Hakovuoren länsipuolella.

Keihärinkoski

Keihärinkoski sijaitsee Keihärinkoskentien (6544) varrella. Kylä on aktiivinen ja sieltä löytyy mm. erinomaiset koskikalastusmahdollisuudet, kioski ja kalasatama ja näkötorni.

Keihärinkoskelta on tehty paljon muinaislöytöjä ja merkkejä asutuksesta on yli 5000 vuoden takaa. Vähän uudempia ovat niin sanotut Lapinrauniot joita kylällä on useita.  Tarkempaa tietoa kylän vaiheista löydät Elämän virrassa – Keihärinkosken historiaa kirjasta. Kirjaa voit tiedustella Keihärinkosken kyläyhdistys ry:ltä.

Keihärinkoski Pikkasen parempia kyliä -sivustolla

Keitelepohja

Keitelepohja sijaitsee Kinnulaan vievän tien varrella, Keitele-järven rannalla. Kylässä nuorisoseurantalo, jossa aktiivista harrastustoimintaa, uimaranta sekä hyvät hiihtoladut ja mahdollisuudet ulkoiluun.

Kolkku

Kolkun kylä sijaitsee Viitasaaren kunnan koilliskulmassa, rajoittuen pohjoisessa Pihtiputaaseen ja idässä Keiteleeseen. Kylää ympäröivät suuret turvealueet ja oma järvi, Kolkkujärvi.

Siirry Kolkun sivuille

Kotvala-Valkeisjärvi

Kylä sijaitsee Viitasaarentien (775) varrella. Hyvät riistamaat ja kalastusvedet tarjoavat ulkoilijoille ja erämiehille elämyksiä kaikkina vuodenaikoina.

Kumpumäki

Viitasaaren koillisosassa sijaitseva Kumpumäki on maastoltaan monipuolista ja vaihtelevaa. Heinäsuvannon lintujärvi ja suoalueet ovat ainutlaatuisia paikkoja lintubongareille. Kärnänkoskelta voi kalastuksen lisäksi tutustua sähkölaitosmuseoon.

Kymönkoski

Kymönkoski on tunnettu kalastuspaikka. Palveluja löytyy mm. koulu, kauppa ja nuorisoseurantalo. Kylällä sijaitseva Karoliinan portaat on yksi Viitasaaren luontonähtävyyksistä. Talvisin Kymönkoskelle pääsee keskustaajamasta jäätietä pitkin.

Kymönkoski Pikkasen parempia kyliä -sivustolla

Löytänä

Löytänä sijaitsee nelostien (E4) varrella, Pihtiputaan rajalla. Tapahtumat ja retket tuovat kylälle elämää ympäri vuoden. Myös Kyläseuran talon toiminta on aktiivista. Kylätalon rantaan rakennetun näyttämön ja katsomon suojissa toimii ammattinäyttelijöistä koostuva kesäteatteri.

Löytänä Pikkasen parempia kyliä -sivustolla

Mäntylä

Kylä sijaitsee Viitasaaren kaupungin itäpuolella, matkaa on keskustaan yli 40 km. Salmensilta yhdistää Pienen ja Ison Lahnasen. On Mäntyjärveä, Ruokosta, Jouhtista ja Niskajärveä. Vanha koulu, nyt kylätalo on parhaimmalla paikalla järvien välissä.

Mäntylä Pikkasen parempia kyliä -sivustolla

Niinilahti

Niinilahti on Viitasaaren kaupungin eteläisin kylä valtatie E4:n varressa Keitelejärven rantamilla.

Kylää halkoo Nelostie, jonka itäpuoleisia kylänosia ovat mm. Kautianniemi, Aroniemi, Kallioniemi, Emosniemi ja vieläpä Niininiemen kärkiosakin. Nelostien länsipuolelle jää Lonnikko, Korppiskylä sekä Niinijoenpohja.

Niinilahti Pikkasen parempia kyliä -sivustolla

Pasala-Viitakangas

Pasala ja Viitakangas sijaitsevat Viitasaaren pohjoispuolella, valtatien 77 varrella. Pasalan maaseutumaisemat ovat ainutlaatuisia kulttuuriperinnemaisemia. Kolimajärvi on hyvä virkistys- ja kalastusvesi.

Pasalan Viitakankaan kylä on valittu Keski-Suomen vuoden kyläksi v. 2020.

Pasala-Viitakangas Pikkasen parempia kyliä -sivustolla

Soliskylä

Soliskylä sijaitsee Sinisen tien varrella, Keiteleen rannalla. Matka kaupungin keskustaan on lyhyt. Kylän vanhan koulun eli nykyisen kylätalon alueelta löytyy mm. uimaranta, venepaikat ja muita vapaa-ajan viettomahdollisuuksia.

Suovanlahti-Haarala

Kylät sijaitsevat Viitasaaren itäpuolella, Vesannon rajalla. Kylällä harjoitetaan maataloutta, mutta erityisesti Suovanlahti on tunnettu kulttuuritarjonnastaan. Kylällä on mm. maamiesseurantalo, myllytupa ja vanha mylly.

Suovanlahti Pikkasen parempia kyliä -sivustolla

Vuorilahti

Vuorilahden kylä sijaitsee Siniseltä tieltä poikkeavan Vuorilahden tien varrella, kauniin ja kalaisan Vuosjärven rannalla. Kylätoiminta on vilkasta; vuoden aikana järjestetään monenlaista toimintaa kaikenikäisille.

Siirry Vuorilahden sivuille

Hae sivustolta