Aluekeräyspisteiden käyttäjillä suuri vastuu pisteiden siisteydestä

Julkaistu 27.05.2020

Mökkisesongin alkaminen ja varastojen kevätsiivoukset aiheuttavat haasteita aluekeräyspisteillä. Energiajäteastioiden (ts. sekajäte) tyhjennysmääriä lisätään kesäksi ja keräyspisteiltä ajetaan sekajätettä paikoin jopa kolme kertaa viikossa. Jäteastioiden tarroissa ja ohjeissa puhutaan sekajätteestä, nykyisin tämä sekajäte ei enää päädy kaatopaikalle vaan menee hyötykäyttöön energiana. Tästä syystä on tärkeää ettei sekajätteessä ole biojätettä, metallia yms. jätettä, jotka laskevat jätteen lämpöarvoa ja pahimmassa tapauksessa riko voimalaitoksen linjastoa.

Aluekeräyspisteitä käyttävien tulisi muistaa, että jäteastiat on tarkoitettu vain ja ainoastaan kotitalouden normaaleille, päivittäisille talousjätteille. Jätteitä ei tule kerätä isoa määrää kotiin vaan toimittaa aluekeräyspisteelle ns. tasaisena virtana. Jätteiden tulee mahtua keräysastian sisälle eikä niitä saa jättää astian ulkopuolelle. Jos astiat ovat täynnä, palaa myöhemmin aluekeräyspisteelle tai valitse toinen ­aluekeräyspiste.

Keräyspisteiden sijainnit löydät karttapalvelusta. Mikäli aluekeräyspisteen astiat ovat täynnä, voit ilmoittaa asiasta tekniseen toimeen. Viitasaari 044 4597 382, Pihtipudas 040 7144 870.

Aluekeräyspiste ei ole tarkoitettu isoille jäte-erille vaan ne on toimitettava suoraan lajitteluasemalle. Isot jätteet, kuten esimerkiksi huonekalut, kodinkoneet, puujätteet, patjat, grillit, rakennus- ja remonttijätteet, vaaralliset jätteet ja monet muut varastojen uumenista siivotut, jätteeksi päätyvät tavarat tulee toimittaa suoraan lajitteluasemalle. Lajitteluasemapalveluja Pihtiputaalla ja Viitasaarella hoitaa L&T Oyj.

Kaikki jäte tulee toimittaa niin aluekeräyspisteelle kuin lajitteluasemallekin lajiteltuna. Muistathan myös että aluekeräyspisteen sekajätteen keräyksen käyttöoikeus on vain niillä kiinteistöillä, jotka maksavat pisteiden käytöstä sekajätteen sisältävän vuosimaksun. Monella keräyspisteellä energiajätettä kerätään myös kontilla, joka ei välttämättä ole täysi vaikka ensimmäisestä luukusta sisään katsottaessa siltä voisi näyttää. Täytäthän keräysastiat tasaisesti.

Aluekeräyspisteillä kerätään kotitalouksien hyötyjätteitä. Biojätteen ja kartongin keräystä ei pääsääntöisesti järjestetä haja-alueella. Aluekeräyspisteillä lasi kerätään pienastioihin konttien sijaan lasijätteen toimituspaikan muutoksen takia. Muovipakkausten lajittelu on vapaaehtoista vielä toistaiseksi ja keräyksen haasteena on materiaalin keveys ja pitkäksi muodostuvat kuljetusmatkat käsittelylaitokseen. Rinki Oy vastaa pakkausmuovin keräyksestä valtakunnallisesti ja toivomme että asukkaat käyttävät Rinki-pisteitä ainakin pakkausmuovin osalta.

Hoidathan oman kiinteistösi jätehuollon määräysten mukaisesti ja päivität tietosi niin kuntaan/kaupunkiin kuin valitsemallesi kuljetusyrittäjälle. Suosittelemme kotitalouksia tekemään ns. kimppoja energiajätteen keräilyn osalta.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta