Ensimmäiset aluevaalit tammikuussa 2022 – Hyvinvointialueen vaikutukset Viitasaarelle esillä loppuvuoden aikana

Julkaistu 21.10.2021

Suomessa tehdään sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, jossa syntyy uusia hyvinvointialueita. Vuoden 2023 alusta alkaen hyvinvointialueet vastaavat, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluista.

Viitasaari kuuluu Keski-Suomeen hyvinvointialueeseen. Alueen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto, johon valitaan edustajat aluevaaleilla. Ensimmäiset aluevaalit pidetään 23. tammikuuta 2022. Myös ennakkoäänestys on tammikuun aikana sekä Suomessa että ulkomailla. Ehdokasasettelu päättyy 14. joulukuuta 2021. Tulevaisuudessa aluevaalit käydään kuntavaalien kanssa samaan aikaan.

Aluevaltuustoon valitaan 69 valtuutettua koko hyvinvointialueelta. Valtuutetuille ei ole kuntakohtaisia tai muitakaan kiintiöitä, vaan valtuusto muodostuu äänestystuloksen perusteella. Jatkossa hyvinvointialue päättää sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluista koko alueellaan.

Ennakkoarvioiden perusteella valtuutetuista suurin osa olisi Jyväskylästä ja on mahdollista, että Viitasaari olisi niiden kuntien joukossa, joista ei valita yhtään varsinaista valtuutettua. Aluevaltuuston paikat kuitenkin ratkaistaan vaaleissa, joten äänestysaktiivisuudella on suuri merkitys paikkojen jakautumiseen.

Ennen aluevaaleja Viitasaaren kaupunki käsittelee eri tiedotuskanavissaan palveluiden siirtymistä hyvinvointialueille, muutoksen merkityksiä viitasaarelaisille sekä kaupungin tehtäviä tulevaisuudessa. Tieto kootaan Aluevaalit-sivulle, jossa ovat jo esillä tärkeät päivämäärät aluevaaleihin liittyen sekä Viitasaaren äänestyspaikkojen tiedot. Uudistuksen yleistä sekä Keski-Suomea koskevaa sisältöä on Keski-Suomen hyvinvointialueen Hyvaks.fi-verkkosivulla.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta