Eristys- ja karanteenikäytännöt muuttuvat Wiitaunionissa – Sairasta hengitystieinfektio kotona

Julkaistu 24.01.2022

Wiitaunionissa päätettiin luopua koronavirustautiin liittyvistä yleisistä karanteeni- ja eristyspäätöksistä 24.1.2022 alkaen. Johtavan lääkärin esittelemä ja Wiitaunionin johtoryhmän päätöksellä hyväksytty linjaus on Keski-Suomen sairaanhoitopiirin sekä useiden muiden alueiden päätösten mukainen. Viitasaarta ja Pihtipudasta koskevan linjauksen mukaisesti todetun koronavirustartunnan tapauksessa ei määrätä eristystä kaikissa todetuissa tapauksissa, eli toisin kuin tähän mennessä on toimittu.

Hengitystieoireisen sekä todetun koronavirustartunnan saaneen tulee välttää kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin henkilöihin vähintään viiden vuorokauden ajan. Tartuntatautilääkäri arvioi tilanteet yksilöllisesti ja voi edelleen tarvittaessa määrätä henkilöitä eristykseen tai karanteeniin jatkotartuntojen estämiseksi. Testaaminen keskitetään sote-henkilöstöön ja riskiryhmiin.

Alueellisten ohjeiden mukaan on tärkeää, että kaikki hengitystieinfektio-oireiset voivat jäädä pois töistä ilman huolta ansionmenetyksistä. Tarpeesta korvata ansionmenetys ei synny perustetta määrätä henkilöä eristykseen. Työnantajalla ei ole oikeutta vaatia työntekijältä eristyspäätöstä. Ansionmenetykset tulee korvata muilla tavoin. Korvaavia käytäntöjä voivat olla esimerkiksi normaalit sairauspäivärahakäytännöt tai työntekijän laajennettu oikeus olla poissa omalla ilmoituksella.

Johtoryhmä päättii muuttaa Wiitaunionin omien työntekijöiden sairauslomakäytäntöjä koronaoireisten henkilöiden tapauksessa. Käytännöistä tiedotetaan työntekijöitä sisäisesti.

Kuntalaisille on koronavirustartuntaa epäiltäessä ohjeet, joita noudatetaan Viitasaarella ja Pihtiputaalla. Terveydenhuollon koronatestiin suositellaan hakeutumista seuraavissa tapauksissa
• Terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
• Työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
• Työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalvelussa tai
• Kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
• Olet raskaana

Ota aina viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon, jos vointisi sitä vaatii.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta