Humanismin käsi -kunniapalkinto työparille elokuvasta Je’vida – Vuonna 2024 myönnettiin myös kunniakirja

Julkaistu 08.04.2024

Viitasaaren kaupungin perustama elokuvapalkinto Humanismin käsi on päätetty tänä vuonna myöntää työparille Katja Gauriloff ja Niillas Holmberg käsikirjoituksesta elokuvaan Je’vida. Palkinto myönnettiin perinteisesti osana Viitasaaren Elokuvaviikkoa.

Je’vida, joka on ensimmäinen koltansaamenkielinen pitkä elokuva, puhutteli kunniapalkintotoimikuntaa humaanilla tarinallaan. Elokuvan teemat käsittelevät sen päähenkilöiden kautta Suomen alkuperäiskansan kokemaa kolonialismia, ja sen ylisukupolvista vaikutusta saamelaisten identiteettiin sekä itsemääräämisoikeuteen.

Tarinallaan käsikirjoittajapari tuo näkyviin vaikutukset, joita humanismin puuttumisella suomalaisessa yhteiskunnassa on ollut saamelaisiin, ei pelkästään yksilötasolla, vaan myös laajemmin kohdistuen kokonaiseen kansanryhmään. Ajankohtaisen aiheensa lisäksi elokuva on myös taiteellisesti korkeatasoinen ja ehyt teos.

Kunniakirja Alma Pöystille ja Jussi Vataselle

Poliitikkojen puheissa muistetaan aina mainita köyhät ja vähävaraiset, mutta usein asia jää vain puheen tasolle. Aki Kaurismäki ei tyydy elokuvissaan pelkkiin sanoihin, vaan näyttää millaista elämä on jyrkkien luokkaerojen Suomessa. Kuolleet lehdet -elokuvassa Alma Pöysti ja Jussi Vatanen näyttelevät hienosti toimeentulonsa rajamailla eläviä ihmisiä. Rikkautta on monenlaista, mutta köyhyys on aina samanlaista, ja niin tunnistettavaa, että ihmiset kaikkialla tietävät millaista on elämä kädestä suuhun. Pöysti ja Vatanen tuovat taitavan hienovaraisin ja pidättyväisin elein näkyviin niin pienen ihmisen arkipäivän kuin arkea kohottavat ilon pilkahdukset.

Viitasaaren Elokuvaviikon kunniapalkinto Humanismin käsi myönnetään vuosittain henkilölle, joka kotimaisen kokoillan näytelmäelokuvan välityksellä on edistänyt humanistisia ja ihmisläheisiä arvoja taiteellisesti laadukkaalla työllään.

Viitasaaren Elokuvaviikon kunniapalkintotoimikunnassa ovat edustettuina keskeisimmät elokuva-alan yhteisöt eli Valtion audiovisuaalisten taiteiden toimikunta, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Suomen elokuvasäätiö, Suomen Filmikamari, Suomen Elokuvatoimistojen Liitto, Suomen Arvostelijain Liitto sekä Suomen Elokuva- ja Mediatyöntekijät.

Sunnuntaina 7.4. päättyneen Viitasaaren Elokuvaviikon järjestää Keski-Suomen Elokuvakeskus yhteistyössä Viitasaaren kaupungin kanssa.

 

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta