Keksintöjen Viikko –messutapahtuma lokakuussa Viitasaari Areenassa – Maailman muutoksilla vaikutuksia myös ruohonjuuritason innovaatiotoimintaan

Julkaistu 29.06.2023

Vuodesta 2007 järjestetty Keksintöjen Viikko -messutapahtuma järjestetään muutaman vuoden tauon jälkeen tuttuun tapaan Viitasaari Areenassa! Perjantaina ja lauantaina 6.–7. lokakuuta 2023 Keksintöjen Viikolla innovaattorit esittelevät ideoitaan ja keksintöjään matalan kynnyksen tapahtumassa.

Nyt 17. kerran järjestettävä tapahtuma tuo keksijöiden kanssa kohtaamisiin eri alojen asiantuntijat, potentiaaliset sijoittajat sekä asiakkaat sekä muut yhteistyökumppanit. Kehittämisyhtiö Witas Oy:n toimitusjohtaja Tapani Laitinen kertoo, että Keksintöjen Viikon järjestämisestä Viitasaari Areenassa on hyvät kokemukset koronaa edeltäneeltä ajalta.

“Kasvokkain kohtaamisessa ja keksintöjen näkemisessä konkreettisina tuotteina, palveluina ja esimerkkeinä on merkittäviä hyötyjä. Suuri osa innovaatiopolusta on ihmisten välistä vuorovaikutusta, jota haluamme edelleen olla edistämässä tuomalla eri tahoja samalle areenalle”, Tapani Laitinen iloitsee.

Innovaatioiden kaupallistamista edistetään tapahtumassa myös pitchauskilpailulla, jonka voittajalle on tarjolla 3000 euron palkinto. Oman myyntipuheen kehittämiseen kannustava kilpailu on avoin kaikille Keksintöjen Viikon näytteilleasettajille. Pitchauskilpailun järjestäjinä toimivat Kehittämisyhtiö Witas ja Keksintösäätiö.

Uudet teknologiat innovaatioiden rakennusaineina
Maailmaa monin tavoin mullistanut korona muutti myös Keksintöjen Viikkoa. Koronan vuoksi kolmen edellisen vuoden tapahtumat on järjestetty etäyhteyksin muun muassa virtuaalitodellisuuden AltspaceVR-ympäristössä.

“Virtuaaliset tapahtumat ovat tuoneet uudenlaisia ajatuksia ja kokemuksia, joista on ollut paljon hyötyä näkökulmien ja mahdollisuuksien hahmottamisessa”, Laitinen kommentoi viime vuosien kokemuksia.

Tekoälyn käyttäminen on yksi laajaan tietoisuuteen nousseista viime aikojen innovaatiomahdollisuuksista. Keksintöjen Viikolla tähän teemaan pureudutaan tekoälyklinikalla. Tapahtuman monivuotinen yhteistyökumppani Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto (Poke) tarjoaa kootusti tietoa tekoälyn käytöstä ja hyödyistä alan edelläkävijöiden asiantuntemuksella.

Moderni maaseutu elää keksinnöistä
Kuten koko tapahtuman historian ajan, Keksintöjen Viikon pääjärjestäjät ovat Kehittämisyhtiö Witas Oy ja Viitasaaren kaupunki. Witas on ollut täysin kaupungin omistama yhtiö kuluvan vuoden alusta lähtien, joten yhteistyö on entistäkin tiiviimpää.

Keksintöjen Viikko on olennainen osa Viitasaaren imagoa modernina maaseutukaupunkina, jossa arvostetaan sekä sivistystä että kekseliästä yritteliäisyyttä. Viitasaaren kaupunginjohtaja Helena Vuopionperä-Kovasen mukaan kaupunkiorganisaatiossa on haluttu, että Keksintöjen Viikko -tapahtuma järjestetään paikan päällä.

“Keksijöiden ja muiden tahojen Viitasaari Areenaan saapuminen edistää myös paikallisen elinkeinotoiminnan edellytyksiä. Samalla myös alueen vakituisille ja vapaa-ajan asukkaille on tarjolla mielenkiintoinen yhdistelmä ohjelmaa, jota ei ole tarjolla missään muualla”, Vuopionperä-Kovanen kannustaa.

Moniosaaja Henkka Hyppönen tähdittää asiantuntevaa ohjelmaa
Keksintöjen Viikko on voittoa tavoittelematon tapahtuma, jonka avulla Witas ja Viitasaaren kaupunki tarjoavat osallistujille mahdollisuuden kehittää ja esitellä ideoita ja keksintöjä. Asiantuntijoiden ennakkoon sovitut tapaamiset ovat olleet hyväksi koettu toimintamuoto ja myös vuoden 2023 tapahtumassa järjestetään innovaatioalan asiantuntijaklinikoita.

“Keksintöjen kehittämiseen ja kaupallistamiseen on saatavilla apua eri asiantuntijoilta. Aiempien vuosien tapaan näitä henkilöitä on tavattavissa tapahtumassa ja kontaktiverkoston avulla keksijät voivat tavoittaa vielä laajemman joukon. Lisäksi me yrityskehittäjät Witaksella autamme yrityksen perustamisessa Viitasaarelle, rahoitusvaihtoehtojen kartoittamisessa sekä sijoittumisessa alueelle”, kertoo Witaksen yrityskehittäjä Marko Piispanen.

Tärkeä osa Keksintöjen Viikkoa on myös mielenkiintoinen ohjelma, jota on tarjolla niin laajalle yleisölle kuin keksijöille. Vuoden 2023 tapahtuman pääpuhujana on julkisuudesta tunnettu luova johtaja, innovaattori ja tietokirjailija Henkka Hyppönen, joka puhuu kaikkia innostavalla tavalla muun muassa tekoälystä.

Toisinnäkeminen kaiken keksimisen ja uuden luomisen ytimessä
Toisinnäkemisen festivaalin pop up vierailee tänä vuonna Keksintöjen Viikolla lauantaina 7.10. Toisinnäkeminen on asioiden uudelleen näkemistä ja tuttujen asioiden sekä ilmiöiden kyseenalaistamista. Se on kaiken keksimisen ja uuden luomisen ytimessä. Niinpä Keksintöjen Viikko on mitä luontevin kumppani Toisinnäkemisen festivaaleille. Viime vuonna ensimmäisen kerran järjestetyn festivaalin idea syntyi yhden Suomen kuuluisimman viitasaarelaisen Henrik Gabriel Porthanin ja hänen järkevän epäilynsä eli “sobria dubitation” myötä.

Ilmoittaudu tapahtuman näytteilleasettajaksi
Ilmoittautuminen Keksintöjen Viikon näytteilleasettajaksi on käynnissä Kehittämisyhtiö Witaksen verkkosivuilla. Voit ilmoittautua tapahtumaan sähköisellä lomakkeella. Verkkosivuilla voit tilata myös Witaksen uutiskirjeen, josta saat tietoa tapahtumasta suoraan sähköpostiisi. Keksintöjen Viikkoa kannattaa seurata myös sosiaalisen median kanavissamme, joissa jaamme ajantasaista tietoa tapahtumasta, tulevasta ohjelmasta sekä näytteilleasettajista.

Kehittämisyhtiö Witas Oy
keksintojenviikko@witas.fi
witas.fi/keksintojenviikko

facebook.com/keksintojenviikko1
instagram.com/keksintojenviikko
linkedin.com/showcase/keksintojenviikko

Tapani Laitinen, toimitusjohtaja, 040 152 0112, tapani.laitinen@witas.fi
Elina Mäkinen, yrityskehittäjä, 040 714 4505, elina.makinen@witas.fi
Marko Piispanen, yrityskehittäjä, 044 577 6384, marko.piispanen@witas.fi

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta