Korkeakouluopinnot käynnistyvät taas – liiketoimintaa ja kasvatustiedettä alueiden tarpeisiin

Julkaistu 16.12.2021

Osaamisen kehittäminen korkeakouluopintojen avulla halutaan tehdä eri puolilla Keski-Suomea mahdollisimman helpoksi. Siksi Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto tarjoavatkin yhdessä avointa korkeakouluopetusta Keski-Suomen seutukaupungeissa. Opintoryhmät pyörivät Viitasaarella, Pihtiputaalla, Jämsässä, Keuruulla, Saarijärvellä ja Äänekoskella.

Tarjottavat opinnot perustuvat alueellisiin tarvekartoituksiin ja niillä pyritään vastaamaan työnantajien olemassa oleviin osaamistarpeisiin esimerkiksi varhaiskasvatuksessa ja sairaanhoidossa.

“Varhaiskasvatuksen opettajista on joka puolella suuri pula ja vuonna 2030 voimaantuleva lakimuutos lisää sitä entisestään. Alueilla haetaan nyt monin tavoin ratkaisuja tilanteeseen. Pohjoiseen Keski-Suomeen päätettiinkin perustaa nyt oma ryhmä kasvatustieteen perusopinnoille yhteistyössä Äänekosken kaupungin kanssa”, Muru Linjala JYU avoimesta kertoo.

AMK reagoi puolestaan sairaanhoitajapulaan Lähihoitajasta sairaanhoitajaksi –polkuopinnoilla.

“Sairaanhoitajapula näkyy JAMKilla työnantajien yhteydenottoina. Lähihoitajasta sairaanhoitajaksi –polkuopinnot tarjoavat hyvän mahdollisuuden aloittaa pätevöityminen työn ohella, mikä tekee niistä opiskelijalle houkuttelevan”, Maarit Korva JAMKilta sanoo.

Monipuolisiin yritysten ja organisaatioiden tarpeisiin soveltuvina opintoina Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto tuo koko maakuntaan tarjolle liiketoimintaosaamisen perusopinnot. JAMK tarjoaa seutuopintoihin taloushallinnon opinnoista kirjanpidon ja taulukkolaskennan.

Työnantajien kannattaa tukea opiskelua. Äänekosken kaupungin opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä muistuttaa opiskelun hyödyistä sekä opiskelijan, työnantajan että koko alueen näkökulmasta.

“Alueella tarjottavien opintojen kautta työnantajien on mahdollista pätevöittää henkilöstöä ja avata työntekijöille polkuja haastavampiin tehtäviin. Henkilöstöä voi myös kannustaa opiskelemaan niitä aloja, joissa työnantajalla on rekrytointihaasteita”, Härtsiä sanoo.

“Työnantajat voisivat tukea opiskelua vaikkapa tarjoamalla mahdollisuutta opiskella työajalla, osallistumalla opiskelukustannuksiin tai tarjoamalla opiskeluvälineitä ja tiloja. Työnantaja voi tarjota opiskelijalle myös mentoritukea tai toimeksiantoja opintoihin liittyviin kehittämistehtäviin. Tästä hyötyy koko organisaatio”, Härtsiä jatkaa.

Avoimet korkeakouluopinnot ovat kaikille avoimia iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta. Opinnot ovat osia yliopisto- ja ammattikorkeakoulututkinnoista, joten mikäli opiskelija haluaa jatkaa myöhemmin tutkintokoulutukseen, hän voi hakea opintojen sisällyttämistä tutkintoon.

Korkeakouluopinnot seutukaupungeissa toteutetaan siten, että niitä voi tehdä esimerkiksi työn tai muiden opintojen ohella.
“Opiskelu omalla paikkakunnalla kokoontuvassa ryhmässä mahdollistaa vertaistuen ja yhdessä opiskelun. Vaikka opetus olisi verkkovälitteistä, ryhmässä käydyt keskustelut lisäävät oppimiseen syvyyttä ”, sanoo Muru Linjala JYU avoimesta.

Ilmoittaudu opintoihin
Ilmoittautuminen opintoihin on käynnissä. Opinnot alkavat tammi-helmikuussa 2022.
Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto: avoin.jyu.fi/seutuopinnot
JAMK: jamk.fi/seutuopinnot

 

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta