Koronarokotteita Viitasaarelle ja Pihtiputaalle viikolla 2 – Wiitaunionin koronatilanne rauhallinen

Julkaistu 11.01.2021

Viitasaarelle ja Pihtiputaalle saadaan koronarokotteita ensimmäisen tällä viikolla (11.1. alkava viikko) muiden Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueen kuntien tapaan. Tämän hetkisen tiedon mukaan koronarokotteita tulee viikoittain Wiitaunioniin pieni erä Keski-Suomen sairaanhoitopiirille osoitetuista rokote-eristä. Valtakunnallisen rokotusjärjestyksen mukaan ensin rokotetaan koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä hoitolaitoksissa olevat henkilöt.

Arvion mukaan muille kuntalaisille rokotukset aloitetaan aikaisintaan helmikuun aikana. Näiden rokotusten aloittamisesta ja järjestelyistä tiedotetaan erikseen. Väestön rokottamisen aikataulu riippuu siitä, miten rokotteita Suomeen ja sairaanhoitopiiriin saadaan. Itse väestön rokottamiseen on hyvät valmiudet. Koronavirusrokote tullaan antamaan väestölle samaan tapaan kuin influenssarokote. Väestön rokottaminen aloitetaan yli 80-vuotiaista ja henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia. Sairaanhoitopiirin viikottaiset koronarokotteet jaetaan alueella tasapuolisesti kaikkiin kuntiin suhteutettuna asukaslukuun. Wiitaunionissa noudatetaan THL:n valtakunnallista rokotusjärjestystä, joka on esitetty tiedotteen lopussa.

Wiitaunionin johtoryhmä totesi maanantaina 11. tammikuuta, että koronatilanne on vuoden 2021 alussa rauhallinen. Viitasaarella on viime viikkoina ollut muutamia yksittäisiä koronatartuntoja, joiden tartuntaketjut ovat olleet lyhyitä ja altistuneet on tavoitettu. Wiitaunionin sisäliikuntatilat on otettu jouluajan tauon jälkeen käyttöön ja kansalaisopisto sekä musiikkiopisto käynnistävät kevätkauden toiminnan OPH:n ohjeistuksen mukaisesti. Kirjastot ovat Viitasaarella ja Pihtiputaalla normaalisti avoinna. Maskinjako vähävaraisille on Viitasaarella kaupungintalon infossa, Pihtiputaalla kunnanvirastossa sekä Muurasjärven kylällä Meijän kaupassa.

Lukioissa penkkarit sekä vanhojen tanssit järjestetään turvajärjestelyiden mukaisesti ilman ulkopuolista yleisöä. Toisen asteen opiskelijoiden maskisuositus on edelleen voimassa. Peruskoulussa ei Wiitaunionissa oteta käyttöön maskeja yli 12-vuotiaille alueen rauhallisen tilanteen vuoksi. Wiitaunionin johtoryhmä seuraa tiiviisti tautitilanteen kehittymistä ja tarvittaessa myös peruskouluissa maskisuositus voidaan ottaa käyttöön nopeasti, mikäli pandemiatilanne niin vaatii. Kouluissa noudatetaan edelleen turvaohjeistuksia ja tärkeää on, että kouluun mennään vain oireettomana. Hygienia- ja turvavälisuositukset kaikenikäisten osalta ovat edelleen voimassa, samoin maskia suositellaan muita ihmisiä kohdattaessa.

Valtakunnallinen rokotusjärjestys

 1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat
  1. Teho-osastojen henkilökunta
  2. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta
  3. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta
  4. Sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat (ryhmiä 3 ja 4 voidaan rokottaa samaan aikaan)
  5. Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta
  Edellä mainittujen ryhmien kokonaismäärä on runsaat 100 000 ihmistä, kun mukaan lasketaan vain ikääntyneiden hoivapalvelut.
 2. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia
  1. ≥80-vuotiaat*
  2. 75–79-vuotiaat *
  3. 70–74-vuotiaat*
  4. <70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus**
  5. <70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus***
  Yli 70-vuotiaita on kaikkiaan noin 800 000.
  *mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat
  **Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia ovat esimerkiksi krooninen vaikea munuaissairaus, vaikea immunosuppressiivinen tila (elinsiirto, akuutti syöpähoito) ja vaikea krooninen keuhkosairaus.
  *** Vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia ovat esimerkiksi sepelvaltimotauti ja kirroottinen maksasairaus.
 3. Muu väestö

Perussairauksista kärsivien rokotusjärjestykseen vaikuttaa se, miten rokote tehoaa näissä ryhmissä.
Kun saatavilla on lisää tietoa uusista koronarokotteista, niiden myyntiluvista ja maahan saapumisesta, lääketieteellisten riskiryhmien rokotuksia koskevaa arviointia jatketaan ja listausta voidaan tarkentaa niin, että perussairauksia sairastavat jaetaan useampaan ryhmään riskin suuruuden perusteella. Lisäksi priorisointilistausta voidaan tällöin täsmentää sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten että muun väestön osalta.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta