Koronarokotuksissa ollaan siirtymässä hoivayksiköihin – Wiitaunionin väestön rokotukset aloitetaan aikaisintaan helmikuussa

Julkaistu 22.01.2021

Viitasaarella ja Pihtiputaalla ollaan siirtymässä rokotuksiin hoivayksiköissä, kun kriittinen hoitohenkilökunta on saatu rokotettua. Järjestys on valtakunnallisen rokotusjärjestyksen mukainen. Muiden Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntien tavoin Wiitaunioniin saadaan pieni osuus sairaanhoitopiirille osoitetuista rokote-eristä.

Aikaisemman arvion mukaisesti muille kuntalaisille rokotukset aloitetaan aikaisintaan helmikuun aikana. Näiden rokotusten aloittamisesta ja järjestelyistä tiedotetaan erikseen. Väestön rokottaminen aloitetaan yli 80-vuotiaista ja henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia. Wiitaunionissa noudatetaan THL:n valtakunnallista rokotusjärjestystä, joka on esitetty alla.

Valtakunnallinen rokotusjärjestys

 1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat
  1. Teho-osastojen henkilökunta
  2. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta
  3. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta
  4. Sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat (ryhmiä 3 ja 4 voidaan rokottaa samaan aikaan)
  5. Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta
  Edellä mainittujen ryhmien kokonaismäärä on runsaat 100 000 ihmistä, kun mukaan lasketaan vain ikääntyneiden hoivapalvelut.
 2. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia
  1. ≥80-vuotiaat*
  2. 75–79-vuotiaat *
  3. 70–74-vuotiaat*
  4. <70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus**
  5. <70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus***
  Yli 70-vuotiaita on kaikkiaan noin 800 000.
  *mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat
  **Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia ovat esimerkiksi krooninen vaikea munuaissairaus, vaikea immunosuppressiivinen tila (elinsiirto, akuutti syöpähoito) ja vaikea krooninen keuhkosairaus.
  *** Vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia ovat esimerkiksi sepelvaltimotauti ja kirroottinen maksasairaus.
 3. Muu väestö

Lisätietoa rokotusjärjestyksestä THL:n verkkosivuilta.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta