Koronavirusohjeet käsittelyssä Wiitaunionissa – Seuraa ohjeita, jos epäilet tartuntaa

Julkaistu 12.03.2020

Wiitaunionissa, eli Viitasaarella ja Pihtiputaalla, noudatetaan koronavirukseen liittyen valtakunnallisia ohjeita. Wiitaunionin viranhaltijat miettivät mahdollisia paikallisia toimia. Wiitaunionissa seurataan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä sairaanhoitopiirin tilannetiedotuksia. Pandemiajohtoryhmä kokoontuu 13.3. pohtimaan muun muassa valtakunnallisista ohjeista tiedottamista paikallisesti sekä tiedottamisen tehostamista esimerkiksi koulujen osalta.
 
Jos epäilet koronavirustartuntaa, soita Viitasaaren terveyskeskukseen 014 4597223 tai Pihtiputaan terveyskeskukseen 014 4596700.
 
Oman terveysaseman ollessa kiinni, tartuntaepäilystä voi soittaa Päivystysapu-numeroon 116 117 (tai varanumeroon 014 269 2200). Huomioithan, että tästä numerosta saa vain ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa, ei yleistä tietoa koronaviruksesta.
 
On tärkeä muistaa, että jos epäilet saaneesi tartunnan, älä lähde terveysasemalle tai keskussairaalan päivystykseen, ettet altista muita ihmisiä mahdolliselle tartunnalle.
 
Yleistä koronavirustietoa kansalaiset saavat valtakunnallisesta puhelinneuvontanumerosta 0295 535 535.  Neuvontanumero palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Neuvonnasta saa yleistä koronavirustietoa. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.
 
 
Koronavirusepäilyn kriteerit ovat:
  • Henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus
  • Henkilö on joko
    • Oleskellut Manner-Kiinassa (ei koske Hongkongia, Macaota eikä Taiwania), Etelä-Koreassa, Iranissa, Italiassa, Itävallan Tirolin hiihtokeskuksissa tai Saksan Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tai
    •  Ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun uuden koronaviruksen aiheuttaman tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua. Oireettomia epidemia-alueella oleskelleita ei tutkita.
  • Yllämainittujen epidemia-alueiden kriteerien lisäksi koronavirustestaus tulee tehdä, jos potilaalla on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio, jonka aiheuttaja ei ole selvillä.

THL:n ohjeet käsienpesusta ja yskimisestä

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta