Musiikin Aika täyttää 40 vuotta kesällä 2022 – Juhlaseminaari ”Kohtaamispaikkana kulttuuri – uudessa maailmassa?” 5.7.2022 Viitasaarella

Julkaistu 13.05.2022

Viitasaarella on järjestetty vuodesta 1982 lähtien Musiikin aika -festivaali, josta on muodostunut merkittävä kansainvälinen nykymusiikin foorumi. Tänä vuonna 40 vuotta täyttävä Musiikin aika on Viitasaaren merkittävin tapahtuma, jonka avajaiskonsertti järjestetään Viitasaari Areenalla 5.7. klo 19.00.

Festivaalin 40-vuotisen historian kunniaksi Viitasaaren kaupunki järjestää juhlaseminaarin ”Kohtaamispaikkana kulttuuri – uudessa maailmassa?”

Seminaarissa puhuvat monet musiikki- ja kulttuurielämän vaikuttajat. Mukana ovat tuore kulttuuriministeri Petri Honkonen, Kulttuuri- ja taidealan Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen, tieto-Finlandia voittaja, säveltäjä Osmo Tapio Räihälä, säveltäjä Riikka Talvitie sekä Musiikin ajan aiemmat taiteelliset johtajat Timo Kinnunen ja Tapio Tuomela. Rahoittajan näkökulmaa tuo Veli-Markus Tapio Suomen kulttuurirahastosta.

Puheenaiheena ovat maailman muutos ja musiikin rooli sekä Viitasaaren henki. Seminaari on avoin yleisölle ja sitä voi seurata myös striiminä Viitasaaren kaupungin verkkosivuilta.

Festivaalilla on rohkean edelläkävijän ja innovatiivisen rajojen rikkojan maine ympäri maailman. Viitasaaren Kesäakatemia ry:n järjestämän festivaalin ohjelmisto ei koostu pelkästään konserteista vaan myös mm. säveltäjätapaamisista, luennoista ja muista oheisohjelmista kooten tapahtuman vieraat tiiviiksi keskustelevaksi ryhmäksi. Viitasaarelle on odotettavissa festivaalin ajaksi yli 100 kansainvälistä vierasta. Viitasaaren kaupunki tukee Musiikin ajan järjestämistä taloudellisesti.

Kohtaamispaikkana kulttuuri – uudessa maailmassa?

Tervetuloa Musiikin Aika -festivaalin 40-vuotisjuhlaseminaariin Viitasaaren kaupungintalolla tiistaina 5.7.2022 klo 15.30 – 18

Nykymusiikkia edistämällä jätämme eri tavoin mukana oleville muistijäljen, ruokimme uteliaisuutta ja näkemyksellisyyttä. (Viitasaaren Kesäakatemia ry:n missio)

Viitasaarella kohtaavat 5.–11. heinäkuuta nyky- ja taidemusiikin tekijät, arvostajat ja yleisöt. Aloitamme festivaaliviikon 40-vuotista historiaa ja tulevaisuutta luotaavalla seminaarilla. Maailma on muutoksessa. Ilmastonmuutoksen ja luontokadon hillintä, Korona-pandemian monet vaikutukset ja Venäjän hyökkäyssota muuttavat elämisen ehtoja ja ajatteluamme. Etäisyyksien merkitys pienenee digitalisaation ja etäyhteyksien myötä.

Mitä on uusi maailma ja miten siitä voimme tehdä nykyistä paremman? Mikä on taiteen tai musiikin rooli? Miten murrokset tulevat näkymään musiikissa? Tuomme yhteen ihmisiä, joita innostaa nykytaidemusiikki, uteliaisuus ja rohkeus. Arvoinamme ovat yhdenvertaisuus, näkemyksellisyys ja erilaisuuden vuorovaikutus.

Esillä on myös paikan henki ja tuntu: Viitasaarelle on 40 vuoden ajan joka kesä kokoonnuttu nykytaidemusiikin festivaaleille. Miten se on vaikuttanut Viitasaarella, yleisöissä tai taiteilijoissa? Onko paikalla väliä? Miten näin erityinen taiteenlaji on kotiutunut Viitasaarelle? Myös yleisö pääsee mukaan keskusteluun ja vuorovaikutukseen!

Ohjelma
15.30 Kohtaaminen kakkukahveilla, joilla juhlistamme Time of Music -festivaalin 40-vuotista taivalta.

16.00 Musiikkia, Viitasaaren alueen ja Jokilaaksojen musiikkiopistojen sävellyspedagoginen hanke
Rosa Smed: Il Viaggio
Pia-Susanna Rautakoski, piano
Jokilaaksojen musiikkiopisto

Molemminpuolista oppimista – nykymusiikin ja Viitasaaren yhteiseloa 40 vuotta. Kaupunginjohtaja Janne Kinnunen

Mikä on Viitasaaren henki ? Keskustelemassa Musiikin Aika -festivaalin aiemmat taiteelliset johtajat Tapio Tuomela ja Timo Kinnunen.

Patsastelua vai vaikuttamista yhteisöissä? Taidemusiikin säveltäjän rooli muutoksessa? Puheenvuoro säveltäjä Riikka Talvitie

Kommentti taidemusiikin roolista ja merkityksestä: tietokirjailija, säveltäjä Osmo Tapio Räihälä

Musiikkia, Viitasaaren alueen ja Jokilaaksojen musiikkiopistojen sävellyspedagoginen hanke
Sakari Mäkipelto: Paper Cut Skeleton Wing
Viitasaaren alueen musiikkiopisto

Mikä muuttuu vai muuttuuko mikään? Mennäänkö kohti uutta ja parempaa? Kulttuuri- ja tiedeministeri Petri Honkonen

Keskustelua tulevaisuuden kulttuurista: Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen sekä erityisasiantuntija Veli Markus Tapio Suomen kulttuurirahastosta

Uudet maailmat – New Worlds? Juhlavuoden festivaali näyttää suuntaa. Musiikin Aika – Time of Music -festivaalin taiteellinen johtaja Johan Tallgren

Päätössanat: kohti parempaa Viitasaaren hengessä! Viitasaaren Kesäakatemia ry:n puheenjohtaja Maria Kaisa Aula

Seminaarin juontajina ja keskusteluttajina toimivat Maria Kaisa Aula sekä Viitasaaren vapaa-aikapalveluiden johtaja Jorma Rihto. Seminaari striimataan suorana lähetyksenä Viitasaaren kaupungin Youtube-kanavalla.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta