Näin koulukeskuksen liikenne toimii – Pyöräily ja kävely koulumatkoilla erinomaista liikuntaa

Julkaistu 05.08.2019

Koulut alkavat Viitasaarella torstaina 8. elokuuta. Muiden lukuvuoden alkuun liittyvien asioiden lisäksi kannattaa huomioida se, että koulukeskuksen liikenneturvallisuutta on parannettu uusilla liikennejärjestelyillä. Katso uuden saattopaikan käyttöä opastavat kuvat ja video sivun oikeasta reunasta (tai mobiililaitteilla tekstiosan alapuolelta).

  • Koulun aloituksen aikaan alueella on paljon risteävää liikennettä. Muista liikennesäännöt, mutta erityisesti varovaisuus autolla ajaessa. Lapset eivät osaa ja muista huomioida kaikkea!

Koulumatkojen kulkemista kävellen tai pyörällä on suositeltavaa, kun koulutie on tuttu ja lapsi pystyy sen itse liikkumaan. Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKES ja Pyöräliitto kertovat, että uusimman selvityksen mukaan pyöräily on erittäin turvallista ja helppo tapa lisätä liikuntaa lapsen arkeen.

“Pyöräilyssä vakavat loukkaantumiset ovat onneksi harvinaisia. Kouluun pyöräily onkin onnettomuustilastojen mukaan monta sataa kertaa turvallisempi liikuntalaji kuin vaikkapa jalkapallo, yleisurheilu tai laskettelu”, sanoo LIKESin tutkija Jouni Kallio.

Viitasaarellakin koulumatkat ovat hyvä mahdollisuus liikkumiseen. Esimerkiksi 15 minuutin koulumatka tarkoittaa viikossa 2,5 tunnin liikuntaa.

“Suomalaisilla on kansainvälisestikin verraten loistava mahdollisuus lisätä aktiivisuutta arkiliikkumisella, koska meillä on hyvät pyörätiet ja paljon kevyen liikenteen väyliä. Lisäksi yhteiskuntamme on erittäin turvallinen”, Jouni Kallio sanoo.

Yleisin syy siihen, etteivät lapset ja nuoret kulje pyörällä kouluun, on LIKESin tekemän oppilaskyselyn mukaan kyydin saaminen.

“Kannustan vanhempia opettamaan lapsilleen ennemmin aktiivisen kulkemisen perusteet. Kyydin antaminen autolla voi tuntua hetkellisesti hyvältä palvelukselta, mutta oikeasti se on ennemmin karhunpalvelus, jos opetetaan lapset passiivisen elämäntapaan”, Jouni Kallio sanoo.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta