Pelastus- ja turvallisuuslinjan ensimmäiset ylioppilaat saivat valkolakkinsa – Niko Saastamoinen hakeutui paloasemalle töihin heti kirjoitusten jälkeen

Julkaistu 03.06.2023

Viitasaaren lukion pelastus- ja turvallisuuslinjan ensimmäiset ylioppilaat saivat valkolakkinsa lauantaina 3.6.2023. Yksi tuoreista pelastusalan opintoja lukiokurssien rinnalla suorittaneista ylioppilaista on Niko Saastamoinen. Pelastustoiminta innosti Saastamoista niin, että hän aloitti sopimuspalokunnassa heti kun mahdollista ja hakeutui töihin Keski-Suomen pelastuslaitokselle lukio-opintojen jälkeen.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

Sopimuspalokunnan jäsenet osallistuvat hälytystehtäviin ja muuhun toimintaan toimenpideperusteisesti. Linjan kurssit antavat valmiuden tähän toimintaan ilman lisäkoulutusta.
“Sopimuspalokunnassa olen ollut mukana viime lokakuusta, siitä asti kun täytin 18.”
Pikkasen paremman periferian lukiossa on Suomen ainoa pelastus- ja turvallisuuslinja. Opinnot ja toiminta sopimuspalokunnassa olivat niin kiinnostavia, että Saastamoinen päätti hakea Viitasaaren paloasemalle päivittäiseen työhön.
“Rupesin kyselemään, olisiko tänne mahdollista tulla töihin ja se olikin, kunhan suorittaisin savusukelluskurssin.”
Saastamoinen on työskennellyt pelastuslaitoksella toukokuun alusta alkaen.
“Savusukelluskurssin aloitin heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Siinä meni 1,5 kuukautta, kun opinnot oli jaksotettu pidemmälle ajalle.”

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

Heinäkuussa työt pelastuslaitoksella jäävät, kun Saastamoinen suuntaa varusmiespalvelukseen.
“Tällä alalla työskentely kiinnostaa intin jälkeenkin, ensi keväänä aion hakea palopäällystöopintoihin AMK:hon, pelastusopistoon sekä ensihoitajaopintoihin (AMK).”
Tuore ylioppilas uskoo linjaopintojen olevan eduksi monella tavalla.
“Vaikka ei alalla ei pidemmälle jatkaisi, niin osaa toimia monissa erilaisissa yhteyksissä. Olen yllättynyt, miten monessa arkiselta tuntuvassa tilanteessa opitut asiat tulevat vastaan.”
Linjalla opiskellaan valtakunnallisen koulutusjärjestelmän mukaisia palokunnan peruskursseja ja kursseilla opittuja asioita harjoitellaan monipuolisissa harjoituksissa.
“Olen tyytyväinen koulutukseen ja kursseihin, ne vastasivat hyvin odotuksia. Opinnot ovat antaneet hyvän pohjan työhön, vaikka kursseilla opittua joutuu käytännössä todellisilla tehtävillä soveltamaan.”

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

Saastamoinen kertoo, että hän hakeutui lukion pelastus- ja turvallisuuslinjalle yläkoulun aikana tulleen kiinnostuksen myötä. Aiempaa kokemusta palokuntatoiminnasta hänellä ei ollut, eikä sitä linjalle hakiessa edellytetä.
“Jos vähänkään kiinnostaa aiheen opiskelu, niin suosittelen hakemista. Pelastus- ja turvallisuuslinja antaa todella hyvän perspektiivin siitä, miten pelastusala toimii.”
Pelastus- ja turvallisuuslinjalle otetaan vuosittain kymmenen uutta opiskelijaa. Heillä on linjan opinnoissa oma sammutusvarustus, oma pukuhuone uudella paloasemalla ja Saastamoisen mukaan muutenkin linja on toteutettu hyvin.
“Meillä oli hyvä ryhmähenki ja hyvät kouluttajat. Koska linja oli alkuvaiheessa, opintoja kehitettiin myös meidän opintojen aikana.”
Myös Viitasaaren vuonna 2021 käyttöönotettu uusi paloasema saa Saastamoiselta kiitosta. Rakennuksessa otettiin lukiolinjan opinnot ja opiskelijat huomioon jo suunnitteluvaiheessa.
“Tämä uusi asema on ihan luksusta ja täällä on mukava henkilökunta.”
Samoin koko lukio saa kehuja.
“Viitasaaren lukio on mukava maaseutulukio. Opettajat tuntevat kaikki ja opetus on sen ansiosta yksilöllistä.”

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta