Sairaanhoitopiiri päivitti koronavirukseen liittyviä ohjeitaan lauantaina 14.3.

Julkaistu 14.03.2020

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ohjeita on päivitetty 14.3.2020 THL:n ohjeiden pohjalta. Kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata eikä kansalaisten tarvitse enää soittaa omasta epäilystään Päivystysapuun 116 117 tai omalle terveysasemalleen. Päivystysapu-palvelun turhaa kuormittamista tulee välttää, jotta kiireellistä hoitoa tarvitsevat henkilöt saavat apua nopeammin.

Henkilöt, jotka sairastuvat lieväoireiseen hengitystieinfektioon (nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume), voivat jäädä rauhassa kotiin lepäämään (ovat he olleet ulkomailla tai eivät). Kotona pitää pysytellä, kunnes akuutit oireet (kuume, kurkkukipu ja lihassärky) lieventyvät. Hengitystieinfektion kotihoito-ohjeita löydät mm. Terveyskylän nettisivuilta. https://www.terveyskyla.fi/keuhkotalo/tietoa-keuhkosairauksista/hengitystieinfektiot/itsehoito.

Jos koet, että et pärjää kotihoito-ohjein tai sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, voit ottaa yhteyttä puhelimitse terveysasemallesi tai Päivystysapuun 116 117.  Puhelinyhteydenotto on välttämätön, jotta sairastunut ei levittäisi tautia terveysasemalla tai yhteispäivystyksessä.

Sairaanhoitopiiri on linjannut, että näytteenotossa keskitytään nyt ryhmiin, joiden kohdalla tartuntojen selvittäminen on kriittisintä. Tällaisia ovat:

  • Henkilöt, joilla on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio.
  • Terveyden- ja sosiaalihuollon henkilöstöön kuuluva, mikäli hänelle ilmaantuu lieviäkin hengitystieoireita 14 vuorokauden sisällä (joko oman tai läheisen) ulkomaan matkan jälkeen tai hän on ollut lähikontaktissa laboratoriokokein varmistetun koronavirustartunnan saaneen potilaan kanssa ennen oireiden alkua.
  • Infektiolääkärin ohjeistuksen perusteella näytteet voidaan ottaa myös pitkäaikaishoidon ja hoivan asiakkailta tai asukkailta epidemiaepäilytilanteissa.

Keski-Suomen keskussairaalassa rajoitetaan osastoille tapahtuvia vierailuja: vain välttämättömät vierailut sallitaan

Koronavirustartunnoilta suojautumiseksi, Keski-Suomen keskussairaalassa rajoitetaan osastoille tapahtuvia vierailuja 14.3.2020 kello 15:00 alkaen. Vain välttämättömät vierailut sallitaan.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta