Varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrä kasvussa Viitasaarella – Uudet tilat remontoidaan keskustaan

Julkaistu 05.07.2022

Varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrä on kasvanut Viitasaarella viime vuosina merkittävästi. Viimeisen vuoden aikana Viitasaarella on varhaiskasvatusryhmiä kasvatettu yhteensä noin 20 paikalla. Perhekahvilan kohtaamispaikka Perhetuvassa käynnistyy elokuussa avoin varhaiskasvatus, jonne ilmoittautuminen on käynnissä.

Tulevana muutoksena varhaiskasvatuksessa on 21-paikkaisen varhaiskasvatusryhmän perustaminen keskustaan, seurakuntatalon yhteydessä oleviin liiketiloihin. Kaupunginvaltuuston maanantaina 4. heinäkuuta tekemän päätöksen myötä tilat remontoidaan ja sisustetaan varhaiskasvatukseen sopivaksi. Samalla pihaan tehdään myös uusi leikkialue, jonka turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota sijainnin vuoksi.

Varhaiskasvatusjohtaja Tarja Laitinen kertoo, että aiemmin kahvila- ja apteekkikäytössä olleista tiloista saadaan muokattua varhaiskasvatukseen hyvin sopiva kokonaisuus.

”Sisätilat ovat hyvänkokoiset ja saamme tiloihin asianmukaiset toiminnot kuten eteis-, wc-, ruokailu- ja nukkumatilat. Myös muut varhaiskasvatuksen tarpeet huomioidaan, esimerkiksi portaikot suljetaan lapsiturvallisesti ja tilojen akustiikkaa parannetaan pehmeillä materiaaleilla sekä akustiikkalevyillä.”

Varhaiskasvatuksen tiloja käsitellyt tilatyöryhmä on selvittänyt vuoden 2022 aikana erilaisia vaihtoehtoja. Viitasaarella uusia varhaiskasvatukseen sopivia vapaita tiloja ei juuri ole. Tilatyöryhmässä ja sivistyslautakunnassa esiin noussut moduuleista tehtävä, väliaikainen rakennus todettiin aiemmin kaupunginhallituksen käsittelyssä liian kalliiksi ratkaisuksi. Nyt tehty päätös säästää resursseja tuleviin varhaiskasvatuksen tiloihin. Viitasaarella on suunnitelmissa tehdä lisää pysyvää tilaa varhaiskasvatuksen tarpeisiin.

Varhaiskasvatuksessa myös vuorohoidon kysyntä on kasvanut, joka on johtanut muutoksiin vuorohoitoa tarjoavan päiväkoti Marjametsän ryhmissä. Tilojen ja eri-ikäisten lasten tarpeiden vuoksi vuorohoidon kasvavaan tarpeeseen suunnitellaan muutosta, jossa pienempien lasten varhaiskasvatukseen tiloiltaan sopivin Pupunpesä-ryhmä toimisi jatkossa laajennetuin aukioloajoin. Oravanpesä-ryhmä puolestaan toimisi myös viikonloppuisin ja öisin.

Koska varhaiskasvatusryhmissä tapahtuu muutoksia, lapsen ryhmä voi muuttua aiemmasta. Tarja Laitinen painottaa, että ratkaisuissa huomioidaan perheiden tarpeet ja näkemykset mahdollisuuksien mukaan.

”Uuteen ryhmään on tehty alustava suunnitelma lapsista, mutta huoltajien kanssa tullaan keskustelemaan siitä, mihin ryhmään lapsi sijoittuu. Päätöstä tehdessä käydään läpi perheen nykytilanne ja mahdolliset tulevat muutokset, lapsen hoitoajat ja erityistarpeet.”

Uuden ryhmän suunniteltu aloitus on syyskuussa, tämän hetkisen tiedon mukaan 5.9. Kalustetoimitusten vuoksi aikataulu tarkentuu myöhemmin. Elokuussa lapset voivat jatkaa nykyisissä ryhmissä, samalla tämä väliaika antaa mahdollisuuden uuden ryhmän henkilökunnan käydä lapsiryhmissä tutustumassa lapsiin. Myös perheille järjestetään mahdollisuus käydä tutustumassa tiloihin etukäteen.

Uusissa tiloissa aloittavasta ryhmästä on suunniteltu 1-5-vuotiaiden sisarusryhmä, jotta huoltajien ei tarvitse viedä aamuisin lapsia varhaiskasvatukseen eri paikkoihin. Tilojen suunnittelussa ja tavaroiden hankinnoissa huomioidaan eri-ikäiset lapset. Ryhmä on 21-paikkainen, mutta alle 3-vuotiaat lapset huomioidaan ryhmäkoossa kertoimella 1,75, joten käytännössä ryhmässä on alle 20 lasta. Päiväkotiryhmässä työskentelee yksi varhaiskasvatuksen opettaja, kaksi lastenhoitajaa ja ryhmäavustaja, yhdistelmätyöntekijä vastaa siivouksesta ja ruokailujen järjestämisestä.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta