Viemärit tukossa vaatteiden ja muiden tekstiilien takia – Jätevesiverkosto vain jätevesille

Julkaistu 22.08.2022

Tukkeutuneet jätevesiviemärit aiheuttavat harmia Viitasaarella. Palveluntarjoaja Alva Viitasaari Oy:n mukaan Viitasaaren jätevesiverkostossa ja -pumppaamoilla tukosten määrä on pysynyt aikaisempien vuosien tasolla, noin 30 kpl heinäkuun loppuun mennessä, mutta tukoksiin liittyy muita erikoisia havaintoja: Keskustorin pumppaamosta on viime aikoina löytynyt useasti vaatteita sekä muuta tekstiiliä, esimerkiksi pyyhkeitä.

Jätevesiverkosto on tarkoitettu asumisessa muodostuville jätevesille. Viemärit eivät ole roskia varten, eikä niihin saa laittaa mitään ylimääräistä. Kaikki rasvat, roskat ja jätteet sekä muut viemäriin kuulumattomat asiat aiheuttavat toimintahäiriöitä ja pahimmillaan jätevesipumppujen tukkeutumisia, mistä koituu sekä ongelmia niin kiinteistölle kuin ympäristölle. Erityisesti elintarvikerasvat, kuten esimerkiksi kinkun paistorasva tai kalan rasva tukkii viemärin helposti. Lämmin rasva on juoksevaa, mutta jäähtyessään se kovettuu viemärin seinämiin.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että pyttyyn laitetaan vain ihmisen jätöksiä sekä wc-paperia. Lemmikkien kuivikkeet, tupakan tumpit, vanupuikot, vaipat ja kuituliinat kuuluvat sekajätteisiin ja ruoan tähteille oikea osoite on biojäteastia.

Kun toimitaan oikein, vältetään viemäreiden ja jätevesipumppaamoiden tukkeutumiset, pahanhajuiset seuraukset sekä kallis lasku.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta