Viitasaarelle etsitään valokuitutoimijaa – Hakuun voi vastata 23.6. saakka

Julkaistu 03.06.2022

Viitasaaren kaupunki on päättänyt toteuttaa valokuituverkon toteutettavuusanalyysin. Analyysin tavoitteena on tuottaa päätöksenteon tueksi vaihtoehtoisia malleja valokuituhankkeiden toteuttamisesta Viitasaaren kaupungin alueella. Analyysi käynnistyy toimijahaulla, jossa kartoitetaan jo olemassa olevien tai perustettavien valokuitutoimijoiden kiinnostusta sitoutua valokuituhankkeiden toteuttamiseen Viitasaarella.

”Elenia on toteuttanut Viitasaaren keskustassa valokuituverkkoa. Suuresta osasta Viitasaarta valokuituverkko kuitenkin puuttuu. Mikäli kylillä on halukkuutta perustaa osuuskuntia tai jo olemassa olevilla vesiosuuskunnilla on halukkuutta rakentaa myös valokuituverkkoa, nyt olisi aika ilmoittaa tästä halukkuudesta”, toteaa kaupunginjohtaja Janne Kinnunen.

Vastauksien avulla syntyy näkymä toimijavaihtoehdoista: syntyykö verkkoa markkinaehtoisesti tai löydetäänkö kuntaan toimijoita, jotka julkisia tukia hyödyntäen sitoutuisivat verkkototeutuksiin. Toimijoiden löytämiseksi käydään operaattorivuoropuhelua: omasta kiinnostuksestaan alueelle voi ilmoittaa kaikille avoimen haun kautta osoitteessa https://www.cinia.fi/operaattorivuoropuhelu-viitasaari

Toimijahakuun voi vastata 23.6. saakka. Hakulomakkeelle voi jättää kiinnostuksen ilmoituksen myös aikeesta perustaa esimerkiksi osuuskuntamallinen toimija. Saatujen tietojen perusteella Viitasaari tekee päätöksensä osallistumisesta valokuituhankkeiden rahoittamiseen ja rakentamisen edistämiseen tulevissa julkisen tuen rahoituskierroksissa.

Selvitysvaiheessa Viitasaaren kaupungille laaditaan lisäksi karkean tason verkkosuunnitelma ja kustannusarvio. Suunnitelma tehdään siten, että verkko rakentuu useammasta osakokonaisuudesta: tämä mahdollistaa rakentamisen vaiheistamisen sekä helpottaa riskienhallintaa, kun verkkoa ei rakenneta yhtenä kokonaisuutena. Analyysissä tuotetaan etenemisen tueksi vaihtoehtoja liittymän hinnasta ja valokuidussa tarjottavista internetpalveluista: nämä muodostavat rakentamisen kustannusarvion lisäksi kivijalan kannattavuuslaskelmille.

Toteutettavuusanalyysin tuloksena Viitasaaren kaupungille muodostuu käsitys kunnan eri alueilla tarjolla olevista tietoliikenneyhteyksistä ja niiden nopeuksista sekä investointitarpeesta, jolla turvataan EU:n laajakaistastrategian mukainen tavoite 1000 Mbs vuoteen 2025 mennessä.
Toteutettavuusanalyysiä Viitasaaren kaupungin toimeksiannosta valmistelee Cinia Oy.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta