Viitasaari ilmoittautuu ehdolle Erä- ja luontokulttuurimuseon sijaintipaikaksi

Julkaistu 26.01.2021

Viitasaaren kaupunginhallitus päätti maanantaina 25.1.2021 asettua ehdolle Erä- ja luontokulttuurimuseon sijaintipaikkakunnaksi. Suunnitteilla olevasta museosta on määrä tulla kansainvälisesti vetovoimainen, kunnianhimoinen ja yhteiskunnallisesti vaikuttava Suomen luonto- ja eräkulttuurin kokemisen ja esittelyn paikka. Valtakunnallista hanketta esitellään omilla verkkosivuillaan.

Viitasaari on keskeisen sijaintinsa, metsä- ja järviluontonsa, sekä mittavan erähistoriansa puolesta oivallinen sijainti Erä- ja luontokulttuurimuseolle. Hakuun toimitettavassa selvityksessä käsitellään kaupungin mahdollisuuksia ja etuja valtakunnallisesti merkittävälle vierailukohteelle monesta eri näkökulmasta.

Hakemuksessa esitetään alustavasti kolmea erilaista sijaintivaihtoehtoa Viitasaarella: Uudisrakennus Torinrantaan, kiertotalousratkaisu nykyiseen kaupungintaloon sekä saarivaihtoehto Vanhassa Kirkkosaaressa. Museo olisi kaupungin historian merkittävin matkailu- ja kulttuurimatkailuhanke sekä suurin julkinen investointi, joka vaikuttaisi positiivisesti paikkakunnan elinvoimaan, talouteen ja yrityksiin. Viitasaarella ja lähialueilla on jo nykyisin muun muassa luontoretkikohteita sekä tunnettuja kalastuskoskia ja Huopanankosken kalastushistoriallinen näyttely.

Ehdokkaat sijaintipaikkakunniksi ilmoittautuvat tammikuun loppuun mennessä. Toiseen vaiheeseen valitaan neljä kaupunkia tarkempiin neuvotteluihin ja kolmannessa vaiheessa sijaintipaikkakunnille esitetään sitova tarjouspyyntö. Sijaintipaikkakunnan valitsevat keskukseen liitettävien museoyhdistysten hallitukset yhdessä rahoittavien ministeriöiden kanssa.

Museohankkeen tavoitteena on viiden miljoonan euron aluetaloudelliset vaikutukset vuosittain. Viitasaaren kaupunginhallitus päätti mukaan ilmoittautuessaan samalla, että kaupunginon  alustava valmius sijoittaa esimerkiksi perustettavan säätiön peruspääomaan 4,5 miljoonaa euroa sekä rahoittaa museon toimintaa vuosittain muutamilla sadoilla tuhansilla euroilla. Kävijöitä keskukseen tavoitellaan vuosittain 100 000 ja museohankkeeseen uskotaan saatavan laajasti esimerkiksi hankerahoitusta, kuntayhteistyökumppaneita sekä yrityselämää. Kaupungin osallistuminen hankkeen rahoitukseen sekä arviot vaikutuksista paikkakuntaan täsmentyvät haun myöhemmissä vaiheissa.

Tiedotetta päivitetty 26.1.2021 klo 17.05 täsmennyksellä siitä, että mm. rahoitus täsmentyy haun myöhemmissä vaiheissa.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta