Viitasaari mukana Suomi Nukkuu -haastekampanjassa marraskuussa

Julkaistu 22.10.2021

Marraskuussa vietetään valtakunnallista teemakuukautta hyvän unen puolesta eli Suomi Nukkuu -haastekampanjaa. Univaje vaikuttaa negatiivisesti muun muassa tarkkaavaisuuteen, muistiin, oppimiseen, mielialaan ja asioiden hallintaan. Mitä useampaan tehtävään ihminen joutuu jakamaan tarkkaavaisuuttaan, sitä herkempi hän on näille univajeen vaikutuksille. Univajeesta kärsivä saa heittää hyvästit myös luovuudelleen, sillä hän alkaa ajatella hyvin urautuneesti.

Unettomuudesta kärsii yli 10 % suomalaisista aikuisista. Terveys ja jaksaminen kärsivät ja vahinkojen korjaaminen on työlästä. Uniongelmat koskettavat yli miljoonaa suomalaista. Hintalapuksi on arvioitu yksistään Suomessa yli 15 miljardia euroa vuodessa. Uniongelmat tuhoavat talouden lisäksi ihmisen psyykeen ja toimintakyvyn. Unettomuus jopa nelinkertaistaa masennuksen riskin. Nuorten ihmisten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet; ollen nopeimmin kasvava työkyvyttömyyden syy alle 40-vuotiailla.

Unenpuute liittyy moniin sairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen ja sydän-ja verisuonisairauksiin. Yksistään tyypin 2 diabetesta sairastaa Suomessa arviolta jo yli 500 000 ihmistä.

Suomi nukkuu –haastekampanjan tavoitteena on kannustaa ihmiset kiinnittämään huomiota nukkumiseen ja hyvän unen merkitykseen. Tämän tueksi kuntalaiset voivat hyödyntää Suomi nukkuu –haastekampanjan tarjoamia maksuttomia materiaaleja rekisteröitymällä suominukkuu.fi-sivustolle.

Wiitaunionin johtoryhmä käsitteli asian kokouksessaan 30.8.2021 ja päätti, että Viitasaari ja Pihtipudas kuntina lähtevät mukaan Suomi nukkuu –haastekampanjaan kannustamalla kuntalaisia osallistumaan haasteeseen.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta