Koronatestiin tulee hakeutua hyvissä ajoin – Wiitaunionin johtoryhmä seuraa alueellisia ratkaisuja

Julkaistu 10.01.2022

Hallituksen koronaministerityöryhmä kertoi vuoden 2022 ensimmäisellä viikolla, että se ohjaa kuntia ja aluehallintovirastoja ottamaan uusia toimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Maanantaina 10.1. kokoontunut Wiitaunionin johtoryhmä totesi, että tilannetta seurataan tiiviisti. Johtoryhmä päätti, että kunnalliset toimielimet keskusvaalilautakuntaa lukuunottamatta kokoontuvat toistaiseksi täysin etänä. Muilta osin Wiitaunionissa odotetaan Länsi- ja Sisä-Suomen alueviraston päätöksiä sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronanyrkin linjauksia. Mahdollisten uusien rajoitusten ja suositusten vaikutuksia kaupungin ja kunnan toimintaan tiedotetaan saatavien päätösten mukaan.

Viitasaarella Palvelutalo Lehtolassa ollut vierailukielto puretaan tiistaina 11.1.2022. Lehtolassa todettiin useita koronatartuntoja vuoden 2021 lopussa. Yksikön sisällä jatkotartuntoja ei ole enää todettu tehtyjen karanteenitoimien ansiosta.

Koronatestiin tulee hakeutua mahdollisimman nopeasti oireiden ilmetessä. Testiin tulee hakeutua soittamalla Wiitaunionin koronapuhelimeen 014 459 7200 palvelee arkisin klo 8–16 ja viikonloppuisin klo 9–15. Puhelimessa voi jonottaa tai odottaa takaisinsoittoa. Takaisinsoiton viive vaihtelee tilanteen mukaan, koronapuhelimeen jätettyihin soittopyyntöihin vastataan saman päivän aikana. Viime viikkoina koronapuhelimen käyttö on lisääntynyt, joten viiveet takaisinsoitoissa ovat kasvaneet. Uudelleensoittoja pyydetään välttämään takaisinsoittoa odottaessa, sillä ne ruuhkauttavat palvelua tarpeettomasti.

Testiin hakeutumisen lisäksi ei ole tarvetta hakeutua päivystykseen, jos oireet ovat lieviä. Vakavammissa oireissa on hakeuduttava hoitoon ja apua arviointiin saat terveyskeskuksen päivystyksen numerosta sekä päivystysavun 116 117 numerosta, kun oma terveysasema on kiinni. Mikäli oma vaivasi ei ole akuutti, eikä tarvitse heti hoitoa, seuraa vointia kotona. Tällaisella toiminnalla voidaan välttää päivystyksen ruuhkautumista.

Kotona tehtävien koronapikatestien käyttö on kasvanut. Positiivisen kotitestin tehneen tulee välttää kontakteja muihin ihmisiin ja hakeutua testiin puhelimitse. Negatiivisessa kotitestituloksessa voi olla virhelähteitä, joten negatiivisesta kotitestituloksesta huolimatta oireisen henkilön tulee noudattaa erityistä varovaisuutta, välttää tarpeettomia kontakteja ja sairastaa oireinen aika kotona. Tarvittaessa tulee hakeutua terveydenhuoltoon varsinaiseen testiin.

Koronarokotuksia on saatavilla 1., 2., ja 3. annoksen rokotuksina. Kaikkien annosten rokotuksia ilman ajanvarausta on tarjolla Pop up -rokotuspäivinä Pihtiputaalla tiistaina 18.1. klo 9-16 ja Viitasaarella perjantaina 14.1. klo 8-17 sekä lauantaina 15.1. klo 9-15. Rokotuksia saa myös ajanvarauksella soittamalla Wiitaunionin koronarokotuspuhelimeen 014 459 6882 (ma-to klo 8-16, pe 8-15). Ajanvarausnumeroon soittamalla numero tallentuu järjestelmään ja soitamme takaisin rokotteiden saatavuuden mukaan. Kolmannen rokoteannoksen väliä edelliseen on lyhennetty THL:n suosituksen mukaisesti. Vähintään 60-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat voivat saada kolmannen koronarokotuksen 3-4 kuukautta edellisen jälkeen. Muille eli alle 60-vuotiaille riskiryhmiin kuulumattomille kolmatta annosta tarjotaan 4-6 kuukauden päästä toisesta rokotuksesta.

Myös 5-11-vuotiaiden rokotukset aloitetaan. Kouluterveydenhoito toteuttaa 7-11-vuotiaiden rokotukset, huoltajiin ollaan yhteydessä suoraan Wilman kautta. Alle kouluikäisille järjestetään ensimmäiseksi pop up -rokotuspäivät Viitasaaren terveysasemalla maanantaina 17.1. klo 13-17 ja keskiviikkona 26.1. klo 12-14.30. Lapset eivät tarvitse näissä rokotuspäivissä ajanvarausta. 7-11-vuotiaiden ensisijainen rokotus on koulussa, mutta myös he voivat osallistua pop up -rokotuspäiviin, jos Wilman kautta ilmoitettu rokotuspäivä ei käy tai koululla tapahtuva rokottaminen ei muuten sovi.

Peruskoulut ja lukiot ovat käynnistyneet normaalisti lähiopetuksessa maanantaina 10.1. Wiitaunionissa noudatetaan OKM:n ja THL:n 22.12.2021 annettuja suosituksia opetuksen järjestämisestä, mikä koskee myös opistoja ja varhaiskasvatusta.

Wiitaunionin johtoryhmää suosittelee edelleen vahvasti maskin käyttöä kaikissa tilanteissa, joissa kohdataan muita ihmisiä sekä muistuttaa käsi- ja muusta hygieniasta.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta