Viitasaarella toimiva Osaamiskeskus Lennätin palkittiin kunniamaininnalla Vuoden työympäristöteko 2020 -kilpailussa tiistaina 24.11.2020. RAKLIn ja FIFMAn järjestämässä valtakunnallisessa kilpailussa tuomaristo perusteli Lennättimen palkitsemista paikallisuuden ja kilpailukyvyn edistämisellä, kun aiemmin tyhjillään olleesta maalaiskaupungin liiketilasta on tehty muun muassa yritysten, oppilaitosten ja julkisen sektorin yhteisöllinen etätyötila.
”Korona-ajan valonpilkahdus, josta huokuu paikallisuuden rakentaminen ja maaseudun vetovoimaisuuden lisääminen. Uuden työn ja monipaikkaisen elämäntyylin mahdollistaminen niin viitasaarelaisille kuin ulkopaikkakuntalaisille mökinomistajille. Ehdotus omaa myös suuren potentiaalin konseptin skaalaamisessa ympäri koko Suomea. Kaiken kaikkiaan konkreettinen, asiakaslähtöinen ja joustava projekti uuden työn tekemisessä. Tilasta välittyy myös mahtava tunnelma ja se tuntuu ikään kuin aikuisten nuorisotalolta”, kilpailun tuomaristo totesi Lennättimestä.
Tila on kaikille maksuton ja avoinna säännöllisesti arkisin klo 8-16, mutta tarvittaessa käytettävissä myös muina aikoina. Pikkasen paremman periferian keskustassa, torin laidalla sijaitsevan Lennättimen kalusteet ovat helposti siirrettävissä, joten tila voidaan muuttaa avokonttorimaisesta työtilasta esimerkiksi tapahtumatilaksi vaivattomasti.
”Viitasaari tunnetaan sloganistaan Pikkasen parempi periferia. Lennätin tosiaan toteuttaa sitä ajatusta, ja Lennättimessä on syntynyt myös pikkasen parempia innovaatioita”, iloitsee Viitasaaren kaupunginjohtaja Janne Kinnunen.
Vuoden työympäristöteko -kilpailun tavoitteena on parantaa työympäristöjohtamisen tunnettavuutta ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Työympäristöjen innovatiivisesta kehittämisestä palkitsevassa kilpailussa parhaaksi valittiin Solitan ja Fyran työympäristökonsepti. Toiselle sijalle ylsi Säterinportin toimistokampus ja Keskon K-Kampus. Palkittujen lisäksi kilpailuun osallistuivat muun muassa Aalto Yliopisto, Nokian Renkaat, Martela ja Nordea.
Kilpailussa etsittiin vuonna 2019 toteutettuja työympäristötekoja. Keväällä 2018 puolen vuoden matalan kynnyksen kokeiluna käynnistyneen Lennättimen toiminta etätyötilana vakiintui ja laajeni osaamiskeskukseksi vuoden 2019 aikana. Huhtikuussa 2019 alkaneessa, EAKR-rahoitteisessa Viitasaaren kaupungin hallinnoimassa hankkeessa projektipäällikkönä toimi Eeva Karppinen ennen siirtymistään muihin tehtäviin. Uutena projektipäällikkönä marraskuussa 2020 aloitti Tintti Drake.
”Lennätin osaamiskeskuksena ei ole pelkästään hubi, vaan se tarjoaa työtilojen ja koulutusten lisäksi mahdollisuuden myös työyhteisön sparraukseen, luoden oivan alustan innovatiiviselle vuorovaikutukselle”, Tintti Drake muistuttaa.
Etätyötilojen käytettävyyttä ja houkuttelevuutta kehitettiin toteuttamalla muun muassa modernit ja ergonomiset työpisteet, hiljainen tila puheluita ja videopalavereita varten sekä tilanjako- ja valaistusratkaisuilla. Työtilaa on kehitetty vaiheittain käyttäjiltä saatujen palautteiden ja ideoiden perusteella.
”Työpisteissä on panostettu laatuun esimerkiksi näytöissä, jolloin etätyön tekeminen on houkutteleva vaihtoehto myös toimisto-olosuhteiden puolesta”, suunnittelija Markus Kauppinen kertoo.
Työtilana toimimisen ohella Osaamiskeskus Lennätin on mukana vastaamassa paikallisiin yhteisöllisiin tarpeisiin osaamisen kehittämisessä, paikkariippumattomuuden edistämisessä ja yhteistyökumppanuuksien muodostamisessa sekä pienen maalaiskaupungin opiskelu- ja koulutustarjonnan lisäämisessä ja koordinoinnissa. Lennättimessä on hankkeen aikana järjetetty yksittäisiä koulutustilaisuuksia ja työpajoja sekä useamman tilaisuuden kursseja sekä avoimen korkeakoulun opintoja.
Lennättimen toiminta pohjautuu Viitasaaren kaupunkistrategiaan ja kehittää omalta osaltaan maaseudun elinvoimaisuutta ja vetovoimaa. Etätyötila on jo osaltaan ollut mahdollistamassa useiden henkilöiden muuttoa paikkakunnalle. Lennätin myös toteuttaa kaupunkistrategiaa tarjoamalla hyvät työskentelymahdollisuudet Viitasaaren suurelle vapaa-ajanasukkaiden joukolle. Keski-Suomen liiton myöntämän EAKR-rahoituksen EU-hankkeena kevääseen 2021 jatkuvalle Lennättimelle on suunniteltu myös jatkoa. Tulevaisuudessa Lennättimen konseptia halutaan muokata vielä paremmin alueellista tarjontaa ja digitalisaation kasvua tukevaksi digikeskukseksi.