Viitasaaren vanhusten palvelukeskuksen eli päiväkeskuksen avointa päivätoimintaa jatketaan elokuusta alkaen kaupungin toimesta. Kaupunki haluaa koordinointivastuun ottamalla jatkaa tärkeää toimintaa, joka on palvellut ikäihmisiä vuosikymmeniä. Päiväkeskuksen mahdollistamana monet ovat voineet asua itsenäisesti kodeissaan mahdollisimman pitkään. Heinäkuussa avoin päivätoiminta on tauolla, kuten aiempinakin vuosina.
Kaupungilla päiväkeskuksella toimivat jatkossa koordinaattori Tiina Raitio sekä viriketoiminnan ohjaaja Sari Malste. Tiina Raitio välittää tietoa ja aikatauluttaa kaupunkiorganisaation, hyvinvointialueen sekä alueen vapaaehtoisten toimintaa niin, että avoimessa päivätoiminnassa on säännöllistä ohjelmaa. Hän koordinoi päiväkeskuksella aiemmin toimineita ja uusia yhdistyksiä, yhteisöjä, seurakuntia ja muita toimijoita. Avoimen päivätoiminnan ohjelma julkaistaan Viitasaaren Seudun ilmoituksena kuten aiemminkin sekä kaupungin omissa kanavissa, esimerkiksi verkkosivuilla.
Vapaaehtoistoimijoiden kanssa on pidetty jo yhteispalavereita ja Kumppanuuspöytä-yhteistyö on ollut Viitasaarella tärkeää asian edistämiseksi. Päivätoimintaan on ilmoittautunut joukko eri vapaaehtoistoimijoita, mutta kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita.
“Olen ollut aiemmin Kumppanuuspöydän toiminnassa Kannonkoskella sekä järjestämässä esimerkiksi tapahtumia. Myös Viitasaari on tuttu, joten uskon koordinoinnin lähtevän jouhevasti käyntiin”, Raitio kertoo.
Tiina Raitioon voi olla yhteydessä puhelimitse 0401549214 ja sähköpostilla tiina.raitio@viitasaari.fi. Raitio tekee koordinointityötä osa-aikaisesti, joten yhteydenottoa suositellaan sähköpostilla. Vaikka avoin päivätoiminta on heinäkuussa tauolla, toiminnan suunnittelu on ollut käynnissä kesäkuun alusta alkaen.
Sari Malste on paikalla päiväkeskuksella arkisin ja hän ohjaa toimintaa ja avustaa asiakkaita tarpeen mukaan. Hänen roolinsa on täydentää päiväkeskuksen palveluita niin, että asiakkaiden osallistuminen toimintaan ja ruokailuun on mahdollista.
“Olen tehnyt monenlaista myös ikäihmisten parissa. Vaikka päiväohjelmaa järjestävät lähtökohtaisesti muut tahot, voin vetää ohjelman esimerkiksi poikkeustilanteissa”, Malste toteaa.
Sari Malsteen yhteystiedot ovat 0401396890 ja sari.malste@viitasaari.fi
Teksti jatkuu kuvan jälkeen
Päiväkeskus siirtyi kokonaisuutena muiden sosiaali- ja terveyspalveluiden lomassa Keski-Suomen hyvinvointialueelle. Hyvinvointialue jatkaa avointa päivätoimintaa kesäkuun loppuun saakka, mutta on ilmaissut irtautuvansa kyseisen palvelusta. Hyvinvointialue katsoo tällaisen ehkäisevän hyvinvointipalvelun olevan kuntien vastuulla. Päiväkeskuksen tilat ovat edelleen hyvinvointialueen käytössä sen vastuulla olevien sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta. Niihin kuuluvat myös ruokapalvelut. Mahdollisista muutoksista kyseisessä palvelutarjonnassa tiedottaa hyvinvointialue.
Avoimen päivätoiminnan ohjaaminen ja koordinointi kaupungin toimesta on kokeilu vuoden 2023 loppuun. Kokeilussa saadaan tietoa ja kokemuksia, joiden perusteella voidaan tehdä päätöksiä pidempiaikaisesta toiminnasta. Aikajakso liittyy myös kuntapariyhteistyö Wiitaunionin toiminnan päättymiseen tämän vuoden lopussa, sillä muutos vaikuttaa organisaatiorakenteeseen ja henkilöstön tehtäviin.
Päiväkeskuksen rakennuksessa on erilaiseen toimintaan sopivia tiloja. Avoin päivätoiminta järjestetään samassa salissa, jossa myös ruokailu tapahtuu. Lisäksi rakennuksessa on muun muassa huoneita, jossa on lyhytaikaista palveluasumista. Tilat omistaa kaupunki, hyvinvointialue on sitoutunut vuokraamaan rakennuksen vuoden 2025 loppuun saakka.
Päiväkeskuksen lähialueella asuu ikäihmisiä runsaasti, sillä viereisissä rakennuksissa on Viitasaaren Vanhustenkotiyhdistyksen vuokra-asuntoja. Ikäihmiset asuvat kodeissaan itsenäisesti ja tarvittaessa hoivapalveluita saa kotihoidon kautta.
Kaupungin toiminnassa vuosien varrella eri palveluiden välille muodostui saumaton yhteistyö muun muassa asumisen, kotihoidon sekä muiden sairaanhoitopalveluiden, ruokailun ja lyhytaikaisen hoiva-asumisen osalta.
Toiminnan organisointia on tehty alkuvuoden aikana ja sitä tehdään kaupungin ja hyvinvointialueen välillä. Kaupungin yhteyshenkilö, henkilöstöjohtaja Katri Lehti kertoo esimerkiksi sairaanhoitajan palveluiden olevan keskusteluissa.
“Sairaanhoitajan vierailun päiväkeskukselle edut on tuotu hyvinvointialueelle esiin. Päiväkeskuksella palvelun tarjoaminen vähentää tarvetta hoidolle muualla.”