Parisuhteen ja seksuaalisuuden tuki

Parisuhteen eri vaiheet

Rakastumisen vaihe

Seurustelu ja parisuhde saavat alkunsa useimmiten siitä, että ihastutaan ja rakastutaan. Parisuhteen alkuvaihetta kuvataan upeana alkuhuumana, ihanana rakkauden täyttämänä aikana, jolloin koko elämä kietoutuu rakkauteen. Tähän vaiheeseen kuuluu rakastuneena oleminen, voimakas yhteenkuulumisen tunne ja vahva halu olla yhdessä. Pari luo yhteisen sosiaalisen ympäristön: asioita tehdään yhdessä, jaetaan kiinnostuksen kohteita, sekä pyritään ratkaisemaan ongelmia yhdessä. Parin välille muodostuu syvä side, joka on kiintymystä, toisesta huolehtimista ja seksuaalisuus on suhteessa tärkeässä osassa.

Itsenäistymis- ja eriytymisvaihe

Ihanan alkuhuuman jälkeen tulee aika jolloin riitelyä on enemmän ja jolloin korostuneesti haetaan rajoja suhteelle. Tässä vaiheessa parit voivat päätyä ns. turhaan eroon. Itsenäistymis- ja eriytymisvaihe on hyvä tilaisuus parisuhteen kehittymiselle ja muutokselle. Itsenäistymisvaiheessa on kyse siitä, että irtaannutaan alkuhuuman yhteenkietoutuneisuudesta ja haetaan luonnollista olemista läheisyyteen, etäisyyteen ja omaan aikaan. Puolisot arvioivat suhdetta, sen jatkoa ja parhaimmillaan vaihe vie suhdetta eteenpäin. Itsenäistymällä ja hyväksymällä itsemme ja toisemme todellisina henkilönä, ei unelmien ihanteellisina mielikuvitushenkilöinä olemme realistisia suhteen jatkoa pohtiessa. Pidetään huolta itsestä eikä ajatella vain kumppanin olevan vastuussa yksin suhteen onnellisuudesta. Otetaan aikuisen rooli ja vastuuta asioista, ollaan hyvällä tavalla myös erillisiä ja esimerkiksi käydään omissa harrastuksissa ja tavataan ystäviä.

Mikäli pari eroaa, tilaisuus omaan kasvuun ja suhteen kehittymiseen menetetään. Oman tilan ottaminen ja itsenäistyminen suhteessa saatetaan kokea liian ongelmallisena, jonka vuoksi päädytään eroon. Osa eronneista aloittaa pian uuden suhteen, joka saattaa kariutua jälleen samassa vaiheessa.

Aikuisten liitto, todellinen parisuhde

Puhutaan todellisesta parisuhteesta silloin kun molemmat osapuolet ovat sitä mieltä että voivat elää ja olla suhteessa omia itsejään. Rakkaus kohdistuu siihen ihmiseen eikä pelkkään haavekuvaan täydellisestä puolisosta.

Kahden aikuisen liitossa molemmilla on kyky ilmaista ja ottaa vastaan todellisia tarpeita ja tunteita. Todellisessa parisuhteessa riidellään ja rakastetaan, sekä voidaan olla turvallisesti ja rakentavasti eri mieltä kumppanin kanssa. Puolisot uskaltavat jakaa syvimpiä tunteitaan, toiveitaan ja fantasioitaan itseä ja toista kunnioittaen, jotta psyykkinen läheisyys ja tunneyhteys säilyvät ja lisääntyvät. Tätä kautta saavutetaan myös syvempi seksuaalisuhde.

Rakkaus, seksuaalisuus ja seksi

Joka on pidellyt aaltojen silittämää kiveä kädessään tietää että jatkuvalla hyväilyllä on ihmeitä tekevä voima” -Tommy Tabermann

Seksuaalinen hyvinvointi on osa hyvää parisuhdetta ja itsensä kokonaiseksi tuntemista. Seksuaalisuus on keskeinen osa ihmisyyttä ja parisuhteessa se mahdollistaa yhteenkuuluvuuden tunteen ja intiimiyden toisen kanssa. Samankaltaisten arvojen jakaminen ja yhteisymmärrys ovat tärkeitä seksuaalisuuden kokonaisvaltaiseen tuntemiseen parisuhteessa, jotta se tuottaa mielihyvää molemmille.

Hyvinvoiva seksuaalisuus ei automaattisesti ole riippuvainen seksuaalisesta aktiivisuudesta. Seksi ja seksuaalisuus ovat eri asioita, jokainen meistä on seksuaalinen. Seksi on toimintaa, joka taas tuo seksuaalista mielihyvää, intiimiä läheisyyttä ja nautinnollisia tunteita. Hyvän parisuhteen edellytyksiin kuuluu että omista toiveista, seksuaalisuudestaan ja fantasioistaan voi puhua avoimesti ja rehellisesti, jolloin luottamus ja seksuaalinen yhteys syventyy puolisoiden välillä. Seksuaalisuus on herkkä, yksilöllinen ja intiimi asia ja sen loukkaaminen on yksi yleinen lähisuhdeväkivallan muoto.

Seksi raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen

Seksielämän muuttuminen mietityttää niin tulevia äitejä kuin heidän kumppaneitaankin. Yksi yleisimmistä mieltä vaivaavista kysymyksistä on: milloin synnytyksen jälkeen voi harrastaa seksiä?

Luonnollisesti jokainen raskaus ja synnytys ovat ainutlaatuisia ja aina kannattaa kysyä asioista omassa äitiys- ja perhesuunnitteluneuvolassa tai lääkärikäynneillä. Seksuaaliterveys kuuluu osaksi terveydenhuoltoa. Sukupuoliyhdyntä on vain yksi monista tavoista toteuttaa seksiä. Normaalin raskauden aikana voi olla yhdynnässä kuten tavallisestikin. Seksiasentojen voi käyttää mielikuvitusta. Kylki- ja takaapäin asennot soveltuvat hyvin ja varottava asentoja, joissa kova paine kohdistuu kasvavan vatsan alueelle.

Jos seksi parisuhteen aikana on ollut lähinnä yhdyntöjä, tulisi jo alkuraskauden aikana miettiä yhdessä uusia tapoja seksin toteuttamiseen. Mielihyvää voi saada monin eri tavoin, kuten käsin hyväilemällä, seksivälineiden avulla tai suuseksiä antamalla. Tärkeää on tulla suhteessa kosketetuksi, joka pitää yllä läheisyyttä ja yhteenkuuluvuutta suhteessa.

Joskus raskauteen voi liittyä verenvuotoja, voimakkaita supistuksia, kipua tai muita tilanteita, jolloin hoitohenkilökunta suosittelee välttämään yhdyntöjä. Tällöin kannattaa kysyä hoitajalta tai lääkäriltä tarkasti, mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä.

Seksi synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeen alkaa jälkivuoto, joka voi kestää jopa 6 viikkoa, yhdyntöjä ei suositella jälkivuodon aikana tulehdusriskin vuoksi. Synnytyksestä on voinut seurata myös repeämiä tai leikkausarpia, jotka voivat olla kipeitä tai jopa olla esteenä yhdynnälle. Vauvan imettäminen ja hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa emättimen limakalvojen kuivuutta, ja synnytyksen jälkeen yhdyntöihin suositellaan käytettäväksi liukuvoidetta, myös lääkäri voi suositella estrogeenia paikallishoitona. Näistä tai muista ongelmista on hyvä puhua äitiys –ja perhesuunnitteluneuvolassa tai lääkärille jälkitarkastuksessa. Synnytyksen jälkeen kannattaa puolisoa helliä ja pitää hyvänä, joka lisää mielihyvää ja puolisoiden yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.

Naisen halukkuus seksiin ja yhdyntään synnytyksen jälkeen on hyvin yksilöllistä ja sitä pitää kunnioittaa. Pariskuntien on tärkeää puhua asioista ja jakaa tuntemuksiaan mitkä liittyvät seksiin ja omaan seksuaalisuuteen. Nainen voi haluta hellyydenosoituksia ja koskettelua ilman yhdyntääkin, kun taas kumppani puolestaan voi kokea koskettelun merkiksi yhdyntähalukkuudesta. Pahimmillaan tämä johtaa tilanteeseen, että aletaan karttaa kaikkea rakkaudenosoituksia ja koskettelua ja seksielämään saattaa välttelyn vuoksi tulla tauko yhdyntöjen osalta.

Tilan, ajan ottaminen ja virittäytyminen läheisyyteen ja rakasteluun on tarpeellista, sillä lapsiperheessä sille ei ole samalla tavalla spontaania aikaa ja tilaisuuksia.​

Viimeistään jälkitarkastuksessa otetaan puheeksi raskauden ehkäisy, koska uusi raskaus voi alkaa, vaikka nainen on juuri synnyttänyt. Pelot ja ajatukset uudelleen raskaaksi tulemisesta voivat vaikuttaa merkittävästi halukkuuteen ja seksiin. Hyvään seksuaalisuuteen kuuluu turvallisuus ja suojautuminen ei-toivotuilta raskauksilta, sekä sukupuolitaudeilta.

Parisuhde kun vauva tulee taloon

Parisuhde kokee mullistuksen kun vauva tulee taloon. Vanhemmat tulevat miettineeksi omaa rooliaan perheessä ja millaisia vanhempia haluavat olla, sekä mitä tuovat lapsuudenkodistaan mukaan omaan vanhemmuuteensa. Pariskunnat jotka odottavat ensimmäistä yhteistä lastaan miettivät kuinka olla riittävästi vanhempi ja puoliso samaan aikaan. Myös seksielämä pohdituttaa vanhempia – miten sen käy ja kuinka sen voisi yhdistää perhe-elämään.

Ajatuksista vanhemmuuteen liittyen on tärkeää puhua vanhempien kesken ja siitä millaisia odotuksia kumppaneilla on toistensa vanhemmuudesta. Monesti kuvitelmat ja todellisuus eivät kohtaa ja syntyy ristiriitoja oletusten ja todellisuuden yhteentörmäyksistä. Kaikkien ajatusten ei kuitenkaan tarvitse olla yhteneväisiä vaan voidaan opetella etsimään puolisosta vahvuuksia hänen vanhemmuudessa niistä asioista mitä itsellä ei ole.

Luonnollisesti alussa vanhemmat uppoutuvat vauvan hoitoon ja tutustumiseen. Vanhemmuuden rooliin kasvetaan koko ajan lapsen kasvun myötä. Vanhemmuuden alkuhuuman jälkeen on hyvä että suhteeseen palautuu vähitellen myös puolisoiden roolit. Puolisoiden roolien palauttaminen ei tarkoita sitä että sen vuoksi olisi järjestettävä hetkiä kodin ulkopuolella kahdestaan, vaan aikaa kahdestaan voi ottaa myös kodin lämmössä. Rakkaudenosoituksia ja seksiä voi olla monenlainen huomioiminen arjen keskellä, fyysinen koskettaminen ja läsnäololla puolisoa varten.

Hoida parisuhdetta päivittäin

Eron hetkellä:

Ennen kuin aamulla lähdet liikkeelle, pidä huoli, että tiedät vähintään yhden asian, mitä kumppanillasi on odotettavissa päivän aikana.

Kun palaatte yhteen:

Käyttäkää molemmat hetki aikaa kertoaksenne päivästänne. Toinen keskittyy kuuntelemaan ja olemaan ymmärtäväinen. Ei neuvoja.

Ihailu ja arvostus:

Viestitä joka päivä kumppanillesi aitoa ihailua ja arvostusta. Pientäkin.

Kiintymys ja tunneyhteys:

Osoittakaa toisillenne hellyyttä.

Koskettakaa, suudelkaa ja halatkaa!
Tehkää tämä aamulla, illalla, tavatessanne, erotessanne.
Pyytäkää anteeksi.

Tutustukaa toisiinne yhä uudelleen. Olkaa kiinnostuneita toisistanne, ottakaa selvää toistenne tarpeista ja toiveista, kääntykää toistenne puoleen, järjestäkää treffit ja muuta mukavaa.

Netin tarjoama tuki parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen

Parisuhteen ja seksuaalisuuden tukeen liittyviä palveluja on paljon netissä. Tutustu puolison kanssa tai yksin. On erilaisia luentoja, vinkkejä, asiantuntijoiden artikkeleita, sähköisiä parisuhdekursseja, parisuhdetestejä, tehtäviä ja paljon muuta. Parisuhteen omahoito ja Parisuhdekeskus Katajasta löydät erilaisia keinoja suhteenne tueksi.

Hyvä kysymys-verkkopalvelu

Hyvä kysymys tuo suomalaisten järjestöjen tuottamat palvelut ja vertaistuen kaikkien saataville. Hyvä kysymys sisältää asiantuntevaa neuvontaa, vertaistukea ja luotettavaa tietoa. Palvelun tuottaa ja toteuttaa Väestöliitto yhteistyössä kumppanijärjestöjen kanssa. Sisällöt ja palvelut sivustolle tuottavat järjestöjen koulutetut asiantuntijat ja vapaaehtoiset. Tarjolla on erilaisia tehtäviä, testejä, podcasteja, artikkeleita, keskusteluryhmiä ja paljon muuta.

MLL Vanhempainnetti

MLL:n Vanhempainnetistä löytyy osio Vanhemmuus ja parisuhde. Tietoa sivustolla on parisuhteen eri vaiheista, vaikeuksista ja erilaisista perhetilanteista.

Mielenterveystalon omahoito

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Tue mielen hyvinvointia omahoitojen avulla. Löydät apua parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen, mutta myös muihin elämän haasteisiin. Omahoidot ja oppaat tarjoavat tietoa, tukea ja keinoja ongelmien voittamiseksi. Tutustu tästä

Parisuhteen palikat

Parisuhteen palikat on konkreettinen työkalu, jonka avulla voit hahmottaa ihmissuhteiden eri osa-alueita. Palikkatalo on kuin talo, joka rakentuu eri huoneista. Huoneet edustavat keskeisiä teemoja, joiden kautta rakentuu turvallinen, hyvinvoiva ja rakastava suhde. Tutustu tästä

Suomen Uusperheiden Liitto

Aktiivista vertaistoimintaa ja monipuolista neuvontaa uusperheille. Tutustu tästä

 

Parisuhteen ja seksuaalisuuden tuen palveluita Pihtiputaalla/Viitasaarella

Parisuhteeseen liittyvät asiat ja seksuaaliterveys kuuluvat luonnollisesti osaksi kaikkea terveydenhuoltoa. Mieltä askarruttavia asioita voi tuoda esiin siellä missä kohtaa sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä, kuten esimerkiksi neuvolassa, päiväkodissa, terveysasemalla, perhekeskuksessa, koulussa tai oppilaitoksessa. Otollinen hetki puhua on myös silloin, kun neuvolan työntekijä käy vauvan syntymän jälkeen kotikäynnillä, tai jos kotona käy työntekijöitä esimerkiksi sosiaalipalveluiden tai neuvolan perhetyöstä.

Vanhempien oma hyvinvointi on erittäin tärkeää. Lapsiperheille on tarjolla monenlaisia apu ja tukikeinoja, jotka auttavat vanhempien arjessa jaksamista. Väsymyksen tunteminen, mieltä painavat asiat ja kiireinen elämä heijastuvat helposti parisuhteeseen.

Mikäli parisuhde huolestuttaa tai on jo ongelmia joita ei omin avuin saa selvitetyksi, kannattaa hakeutua keskustelemaan parisuhdetyön ammattilaisten kanssa. Itsenäistä apua näiden väylien kautta:

Neuvolapalvelut Pihtiputaalla

Neuvolapalvelut Viitasaarella

Kasvatus- ja perheneuvola Pihtiputaalla

Kasvatus- ja perheneuvola Viitasaarella

Kirkon perheasiain neuvottelukeskus

Perheasiain neuvottelukeskuksesta saa apua ja tukea ihmissuhteisiin. Asiakkaita palvellaan Jyväskylän toimipisteen lisäksi Hankasalmen, Jämsän, Keuruun, Saarijärven, Viitasaaren ja Äänekosken sivuvastaanottopisteissä. On hyvä, jos pariskunnat voivat tulla perheneuvontaan yhdessä kumppanin kanssa. Tarvittaessa neuvotteluissa voi käydä myös yksin tai koko perheenä. Yksilöneuvottelu kestää 45 min ja parineuvottelu 75 min. Keskimäärin tapaamisia on viisi. Lisäksi perheasiain neuvottelukeskus järjestää eroryhmiä.  Neuvottelukielenä voi olla suomi, englanti tai saksa. Perheasiain neuvottelukeskuksen voi varata ajan vaikka ei olisikaan kirkon jäsen. Perheneuvonta on maksutonta.

Hae sivustolta