Torigrillille sydäniskuri lahjoituksena – Laitteen avulla jokainen voi auttaa

Julkaistu 23.04.2020

Viitasaaren keskustaan asennettiin tiistaina 21. huhtikuuta uusi sydäniskuri, jonka LähiTapiola Keski-Suomi lahjoitti.

”Lahjoitetun sydäniskurin paikaksi valittiin torigrilli, koska se sijaitsee keskeisellä, näkyvällä paikalla ja on tunnettu maamerkki alueella”, Viitasaaren kaupungin kiinteistörakennusmestari Visa Latvanen kertoo.

Sydäniskuri on kaapissa, jossa on laitteen toimintakyvyn ylläpitävä lämmitys ja jäähdytys sekä äänimerkki oven avaamisesta. Torigrillin rakennuksen omistaa kaupunki, joka vuokraa sitä yrittäjälle.

Useissa kaupungin toimipisteissä on sydäniskureita, jotka ovat käytettävissä aukioloaikoina. Defibrillaattori löytyy esimerkiksi kaupungintalolta, Viitasaari Areenasta sekä vanhusten palvelukeskuksesta.

”Maakunnallisen KanDee-hankkeen aikana sydäniskureita hankittiin kaupungin kiinteistöihin sisätiloihin, jolloin niistä muodostui aika kattava verkosto. Ulkona aina käytettävissä oleva iskuri on erinomainen täydennys Viitasaarelle”, teknisen toimen toimialajohtaja Juho Tenhunen taustoittaa.

Valtakunnallisen Defi.fi-rekisterin karttapalvelusta on nähtävissä, että Viitasaarella defibrillaattoreita on myös esimerkiksi kirkossa, kaupoissa sekä usealla kyläkunnalla. Myös torigrillin sydäniskuri lisätään rekisteriin.

Alkuvuodesta 2019 LähiTapiola Keski-Suomi lahjoitti kymmeneen kuntaan defibrillaattorin, eli sydäniskurin. Kevään 2020 aikana Viitasaaren lisäksi sydäniskurilahjoituksen saavat LähiTapiola Keski-Suomen toiminta-alueella sijaitsevat Hankasalmi, Kinnula, Karstula, Kuhmoinen, Laukaa, Luhanka, Multia, Muurame, Petäjävesi, Saarijärvi, Uurainen ja Äänekoski. LähiTapiola Keski-Suomi lahjoittaa kahden vuoden aikana yhteensä 23 defibrillaattoria keskisuomalaisiin kuntiin.
Suomessa tapahtuu noin 15 000 sydänpysähdyksestä johtuvaa kuolemaa vuosittain. Sydänpysähdyksen sattuessa tärkeintä on aloittaa mahdollisimman nopeasti elvytys. Kansalaisten elvytystaitojen ja sydäniskureiden avulla voidaan merkittävästi parantaa äkillisestä sydänpysähdyksestä selviämisen ja toipumisen mahdollisuuksia.

”Sydäniskureiden hankinta alueen kuntiin on konkreettinen maakunnallinen turvallisuusteko, jonka avulla haluamme parantaa paikallista ensiapuvalmiutta. Elämänturvastrategiamme mukaisesti rakennamme turvallisempia paikallisyhteisöjä toiminta-alueellamme”, kertoo LähiTapiola Keski-Suomen toimitusjohtaja Teemu Toivanen.

Sydäniskuri on helppokäyttöinen laite, jolla sydänpysähdystilanteessa pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö. Laite tunnistaa luotettavasti tällaisen rytmihäiriön ja neuvoo laitteen käyttäjää toimimaan oikein ja turvallisesti. Kuka tahansa voi sen avulla antaa apua ihmiselle, jonka sydän on pysähtynyt.

”Koronavirusepidemian johdosta haluamme lahjoittaa kaikki sydäniskurit nyt kevään aikana, jotta ne ovat käytettävissä tilanteen vaatiessa. Oikeanlaisilla elvytystaidoilla kuka tahansa meistä voi pelastaa lähimmäisen hengen. Tärkeintä on uskaltaa auttaa ja toimia, kun tilanne sattuu omalle kohdalle”, sanoo Toivanen.

Hankkeen yhteistyökumppanina toimii LähiTapiola Keski-Suomen pitkäaikainen kumppani Punainen Risti Ensiapu, joka kartoittaa kunnat ja koordinoi tarvittavat koulutukset laitteiden käyttöön. Punainen Risti Ensiavun koulutuskoordinaattori Sari Reinikaisen mukaan tulevaisuudessa sydäniskureiden merkitys tulee lisääntymään Suomessakin, sillä useimmiten ensimmäinen sydänpysähdystilanteessa paikalle saapuva henkilö on maallikko. Maallikon aloittama painelu-puhalluselvytys ja siihen liitetty sydäniskurin käyttö antavat potilaalle kullan arvoisia minuutteja ammattiapua odotellessa.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta