Pohjoisen Keski-Suomen ympäristöpalvelut ja Laukaan ympäristövalvonta toteuttivat vuonna 2023 ensimmäisen yhteisen elintarvikevalvonnan näytteenottoprojektin. Projektin tavoitteena oli kartoittaa valvonta-alueiden tarjoilupaikkojen (laitos- ja keskuskeittiöt) ja hyväksyttyjen elintarvikehuoneistojen (liha- ja kala-alan laitokset) elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa olevien välineiden ja tuotantoympäristön pintapuhtauden tasoa. Tavoitteena oli näytteenottotuloksin osoittaa toimijoille pintojen puhdistustoimien laatua ja riittävyyttä.
Projektin perusteella pintapuhtaus oli suurimmilta osin hyvällä tasolla sekä elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa olevilla (70 %) että tuotantoympäristön (62 %) pinnoilla. Hyvien tulosten osalta voidaan tulkita toimipaikan puhtaanapitotoimien olevan pääosin riittävät.
Projektin tulosten myötä havaittiin, että vaikka aistinvaraisesti arvioituna pinta näytti olevan puhdas ja kunnossa saattoi silti näytteenoton tulos olla huono. Huonoja ja välttäviä tuloksia saaneissa kohteissa annettiin ohjeita välineiden puhdistuksesta ja kunnossapidosta.
Pintapuhtausprojektin myötä päädyttiin jatkamaan valvontayksiköiden yhteisiä elintarvikevalvonnan projekteja. Vuodelle 2024–2026 määritettiin tehtävän vastaavanlainen pintapuhtausprojekti koskemaan ravintoloita, kahviloita ja grillejä.