Koronaepidemian tiedotussivu Viitasaarella

Tälle sivulle on koottu kaupungin sivulla tietoa Viitasaaren, Wiitaunionin, sairaanhoitopiirin ja alueen palveluiden tilanteista. Alempaa tältä sivulta löydät kaupungin sivulla julkaistut tiedotteet aikajärjestyksessä.

Kaikki Viitasaaren kaupungin ja Pihtiputaan kunnan tilat ovat suljettuja koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Wiitaunionin johtoryhmän päätöksen mukaan käytössä ovat vain sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä opetuksen ja varhaiskasvatuksen tarvitsemat tilat.

Suljettuina ovat esimerkiksi erilaiset sisäliikuntatilat ja pukuhuoneet, nuorisotilat, kirjastot, uimahalli, kuntoportaat, työpajat, kuntouttava työtoiminta sekä vanhusten palvelukeskuksen päivätoiminta.

Vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä vierailu on kielletty ja tämä koskee Viitasaarella myös Wiitalinnaa. Kiellettyjä ovat myös ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.

Yleistä tietoa ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.

Terveyskirjastossa mm. Oma olo -oirearvio sekä Kysy koronasta 24/7 -palvelu (oikeassa alakulmassa)

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin verkkosivut, jossa alueelliset tiedot ja ohjeet esimerkiksi keskussairaalaan liittyen

Selkosuomella ja muilla kielillä tietoa Paremmin Yhdessä ry:n sivulla.

 

Wiitaunionin terveydenhuolto: Hengitystieinfektiopotilaiden päivystys Pihtiputaalla, muut päivystyspotilaat Viitasaarella

Wiitaunionin terveyskeskuksen päivystysjärjestelyt toimivat seuraavasti:

  • Kaikki hengitystieinfektiopotilaat (yskä, hengenahdistus, kuume, muut influenssan/flunssan/koronan kaltaiset oireet) hoidetaan Pihtiputaan terveysasemalla arkisin klo 8-16 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä klo 9-16. Arkivastaanottoa laajennetaan tarvittaessa klo 18 asti. Hengitystieoireisen potilaan pitää olla ensisijaisesti puhelimitse yhteydessä Pihtiputaan päivystysnumeroon 014 4596 700.
  • Kaikki muut päivystyspotilaat hoidetaan Viitasaaren terveysaseman päivystyksessä arkisin klo 8-18 ja viikonloppuisin klo 9-16. Viitasaaren terveysaseman päivystyksen palvelunumero on 014 4597 223.

Viitasaarelaisten toivotaan käyttävän Viitasaaren apteekkia, vaikka hengitystieinfektiopotilaiden päivystys on Pihtiputaalla, jotta lääkkeiden kysyntä on tasaista paikkakuntien apteekeissa.

Seulontamammografia on peruttu.

Ajanvaraus sähköisen asioinnin kautta ei ole käytössä vallitsevan tilanteen vuoksi. Ajanvaraukset esimerkiksi laboratoriokäyntiä varten voi tehdä puhelimitse arkisin, Viitasaari klo 9-15 014 459 7241 ja Pihtipudas klo 8-15 014 4596 702 ja 014 4596705

Kaupungintalo suljettu

Viitasaaren kaupungintalo ja asiointipiste suljetaan maamme koronavirusepidemian vuoksi torstaina 26.3.2020 ja pidetään kiinni toistaiseksi. Sulkuaikana ovet pidetään lukossa eikä yleistä asiakaspalvelua ole saatavilla. Asiakkaita pyydetään asioimaan pääsääntöisesti sähköpostin tai puhelimen välityksellä. Yhteystiedot löytyvät kaupungin verkkosivuilta. Kaupungintalon puhelinvaihde palvelee arkisin klo 9-15 numerossa 014 459 7411.

Henkilökohtaiset asiakaskäynnit ovat mahdollisia vain varaamalla aika etukäteen asiaa hoitavalta viranhaltijalta tai työntekijältä. Sovitut tapaamiset hoidetaan.

Myös kaupungintalolla oleva asiointipiste on suljettu, ohjeet korvaavista yhteydenottotavoista.

Eläinlääkintä

Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimi on julkaissut ohjeet eläinlääkinnän asiakkaille.

Elintarvikehuoneistot ja julkiset tilat

Päivittäistavarakauppa- ja apteekkipalvelut

Koulutus ja varhaiskasvatus

Peruskouluissa siirryttiin 18.3.2020 alkaen etäopetukseen. Koulut tiedottavat huoltajille tarkemmat ohjeet Wilman välityksellä etäopetuksen käytännön järjestelyistä.

Perusopetuksen järjestäjällä ei ole velvollisuutta järjestää perusopetusta lähiopetuksena koulussa tai muussa opetuksen järjestämispaikassa. Säännös ei koske esiopetuksen oppilaita eikä perusopetuksen 1—3 vuosiluokkien oppilaita. Myös 1-3 vuosiluokkien oppilaita suositellaan kuitenkin osallistumaan opetukseen etänä, mikäli mahdollista. Lähiopetusta järjestetään myös erityisen tuen päätöksen saaneille oppilaille ja pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevia oppilaille.

Myös lukiot ovat siirtyneet etäopetukseen.

Musiikki- ja kansalaisopistoissa keskeytetään kaikki lähiopetus 18.3.2020 alkaen 13.4. asti. Kaikki ryhmäopetus on jo keskeytetty aikaisemmin toistaiseksi. Myös kaikki kyseisten oppilaitosten yleisötapahtumat perutaan tältä keväältä.

Varhaiskasvatus toimii normaalisti, mutta lasten hoitamista kotona suositellaan, jos se on mahdollista. Useiden perheiden hoitaessa lastaan kotona on Wiitaunionin johtoryhmä linjannut, että varhaiskasvatusmaksut määräytyvät toistaiseksi käytettyjen hoitopäivien mukaan.

Koronavirus-neuvonta sekä ikäihmisten ohjaus sekä neuvonta

Yleisessä koronavirukseen liittyvissä asioissa kuntalaisia ohjataan ottamaan yhteyttä valtion yhteiseen Tietoa koronaviruksesta -neuvontaan. Puhelinpalvelussa 0295 535 535 ja chatissa saa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Ikäihmisille ohjausta, neuvontaa ja tukea tarjoavat asiakasohjaajat, joiden yhteystiedot löydät omalta sivultaan.

Sosiaalitoimen palvelut

Koronavirustilanteen vuoksi Wiitaunionin sosiaalitoimen yhteydenottopuhelimen soittoajat poistuvat ja puhelin 040 661 5875 päivystää jatkossa klo 8-15 välisenä aikana arkisin. Puhelimen kautta saa yleistä ohjausta ja neuvontaa sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa.

Huolipuhelin ja henkinen tuki

Jos koronavirustilanne ahdistaa, on tullut unettomuutta tai mieliala on mennyt matalaksi ja kaipaat keskusteluapua tilanteeseen, voit soittaa Wiitaunionin huolipuhelimeen 050 315 7263 arkisin klo 9-11. Puhelimeen vastaa terveydenhuollon ammattilainen.

Muiden auttavien puhelimien ja henkisen tuen palveluiden tietoja kootusti.

Julkiset tilaisuudet ja tapahtumat

Kaikki yli 10 henkilön yleisötilaisuudet ja tapahtumat on kielletty AVI:n päätöksellä 13.4. saakka.

Päätös estä kunnallisten toimielinten kokoontumista. Kunnallisille toimielimille suositellaan sähköisiä kokouskäytäntöjä huomioiden käsiteltävät asiat ja käytännön järjestelyjen vaatimukset. Yli 70-vuotiaat ja muiden riskiryhmien luottamushenkilöt voivat käyttää varajäseniä paikan päällä järjestettävien kokouksien aikana tilanne huomioiden. Lisätietoa luottamushenkilöille omalla sivullaan.

Yritystoiminta

Wiitaunionin johtoryhmä näkee paikallisten yritysten toimintaedellytysten turvaamisen tärkeänä ja huomioi toiminnassaan kaikki käytettävissä olevat keinot koronakriisistä selviämiseksi. Valtakunnalliset tukimuodot yrityksille ja kaupungin tukitoimenpiteet ovat omassa artikkelissaan Viitasaaren verkkosivuilla.

Alueellinen Kehittämisyhtiö Witas kokoaa yritystoimintaan liityviä koronatiedotteita ja -uutisia verkkosivuilleen.

 

Tiedotteet

Tuoreimmat tiedotteet ovat ylimpänä. Huomaathan tämän, sillä ohjeet ja tiedot päivittyvät jatkuvasti. Jos tiedotteissa on eroavaisuuksia, uudemmat tiedot ja ohjeet ovat niitä, joita noudatetaan.

3.4.2020: Wiitaunionin terveydenhuollossa valmistauduttu koronaepidemian hillitsemiseen

2.4.2020: Henkistä tukea tarjolla monin tavoin – Wiitaunionin oman huolipuhelimen toiminta käynnistyi

1.4.2020: Wiitaunioni etsii yritysten tukikeinoja yhdessä paikallisten yrittäjäyhteisöjen kanssa

26.3.2020: Varhaiskasvatus toimii normaalisti – Maksut määräytyvät hoitopäivien perusteella

26.3.2020: Savivuoren kuntoportaat suljettu

24.3.2020: Kaupungintalo suljettuna torstaista 26.3. alkaen

20.3.2020: Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimi: Ohjeet eläinlääkinnän asiakkaille

20.3.2020: Seulontamammografia peruttu

20.3.2020: Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimi: Koronavirustilanteen huomioiminen elintarvikehuoneistoissa ja julkisissa tiloissa

20.3.2020: Päivittäistavarakauppa- ja apteekkipalvelut Viitasaarella koronatilanteen aikana

18.3.2020: Wiitaunionin johtoryhmässä käsiteltiin henkilöstön ja palveluiden tilannetta

18.3.2020: Paloasema toimii normaalivahvuudella

18.3.2020: Wiitaunionin sosiaalitoimen yhteydenottopuhelin

18.3.2020: Julkisia kokoontumisia rajoitetaan – Tarpeetonta oleskelua yleisillä paikoilla on vältettävä

17.3.2020: Muutoksia palveluissa koronavirusepidemian tilanteessa

17.3.2020: Wiitaunionin päivystysjärjestelyt muuttuvat 18.3. – Hengitystieinfektiopotilaat hoidetaan Pihtiputaalla

16.3.2020: Viitasaaren kaupunki ja Pihtiputaan kunta tiedottavat koronavirusepidemian osalta seuraavaa

14.3.2020: Uimahalli ja muut kaupungin sisäliikuntapaikat suljetaan Viitasaarella

13.3.2020: Pandemiatyöryhmä kokoontui perjantaina 13.3. – AVI kielsi suuret tilaisuudet

Hae sivustolta