Koronarokotukset

Näytteenoton yhteystiedot omalla sivullaan.

Vuoden 2023 alussa koronarokotteisiin EI VOI  varata aikaa. Rokotukset jatkuvat tammikuussa Viitasaaren terveysasemalla 2023 perjantaisin alkaen 13.1.2023, lue lisää tiedotteesta. Pihtiputaan terveysasemalla korona- ja influenssarokotuksia ti 31.1.2023 klo 9-11 ja ti 21.2.2023 klo 16-18.

Tällä hetkellä rokotuksia annetaan THL:n suositusten mukaisesti:

• kolmatta rokoteannosta suositellaan kaikille 18 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville 12 vuotta täyttäneille kansalaisille.
• neljänsiä rokoteannoksia suositellaan kaikille 60 vuotta täyttäneille sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville 18–59-vuotiaille henkilöille.
• lisäksi viidettä rokotetta suositellaan otettavaksi voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

Tehosterokote
Koronarokotteen tehosteannoksen antaminen pohjautuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositukseen. Tehosterokotteen voi tuolloin ottaa, jos edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Uutta tehosterokotusta suositellaan kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Tehosteannoksiin voidaan käyttää alkuperäisiä rokotteita ja 4.11. alkaen varianttiräätälöityjä rokotteita.

Neljäs rokoteannos annetaan
• Kaikille 60 vuotta täyttäneille
• kaikille yli 12-vuotiaille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt
• lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville vähintään 18-vuotiaille.
Neljättä rokoteannosta ei anneta valtakunnallisen suosituksen mukaisesti niille, jotka ovat saaneet kolme annosta ja sairastaneet koronan.

Kolmas rokoteannos annetaan
• Kaikille 18 vuotta täyttäneille
• Vähintään 60-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat voivat saada kolmannen koronarokotuksen 3-4 kuukautta edellisen jälkeen.
• Alle 60-vuotiaille riskiryhmiin kuulumattomille kolmatta annosta tarjotaan 4-6 kuukauden päästä toisesta rokotuksesta.
Kolmatta okoteannosta ei anneta valtakunnallisen suosituksen mukaisesti niille, jotka ovat saaneet kaksi annosta ja sairastaneet koronan. Tämä koskee niitä 18-59-vuotiaita, jotka eivät kuulu riskiryhmään 1 tai 2.

Toinen annos voidaan antaa, kun ensimmäisestä rokotuksesta on vähintään 6 viikkoa.

Tilastot
Koronarokotustilastoja voit seurata molempien rokotusannosten osalta THL:n verkkosivuilla. Tietojen siirtymisessä valtakunnalliseen järjestelmään on lyhyt viive, joten todelliset rokotusmäärät voivat olla hiukan suurempia. THL:n sivuilla Viitasaaren tilastot ja Pihtiputaan tilastot.

Hae sivustolta