Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimi

Keittokehotus Viitakankaan vesiosuuskunnan verkoston alueella (Viitasaari) – päivitetty 12.8.2021

Tilanne 19.8.2021 keittokehotus puretaan. Siitä erillinen tiedote.

Tilanne 12.8.2021: keittokehotus jatkuu.

(Ensitiedote oli 3.7.2021.)

TÄRKEÄ tiedote  VIITAKANKAAN vesiosuuskunnan asiakkaille Viitasaaren kaupungissa. Viitakankaan vesiosuuskunnan verkosto käsittää Keiteleentien alkupään, josta se jatkuu Viitakankaantielle tehden lenkin Heinäjoentien kautta takaisin.

Viitakankaan vesiosuuskunnan vesijohtoverkoston VESI TULEE KEITTÄÄ!

Keittokehotus on voimassa niin kauan kunnes toisin ilmoitetaan.

29.6.2021 otetussa suunnitelmallisessa talousvesinäytteessä todettiin laboratorin mukaan koliformisia bakteereja. Tuloksen johdosta vedestä otettiin uusintanäytteet 2.7.2021. Laboratorion mukaan verkostovedestä otetussa näytteessä oli Escherichia coli- bakteereja (2 MPN/100 ml), kolimuotoisia bakteereita (4 MPN/100 ml) ja enterokokkeja (1 pmy/100 ml).
E. colien ja enterokokkien esiintyminen kertoo ulosteperäisestä saastumisesta. Vedessä voi olla tautia aiheuttavia bakteereja.
Koliformisten bakteerien esiintymisen syynä talousvedessä voi olla vedenottamolla tai verkostossa tapahtunut saastuminen esimerkiksi pintavesivalumien seurauksena tai bakteereiden lisääntyminen verkostossa ja vesisäiliöissä.
Viitakankaan vesiosuuskunnan vedestä on otettu sen jälkeen useita mikrobinäytteitä.
Vesilaitos on jatkanut verkoston desinfiointia ja lähdekaivon kunnostus- ja klooraustoimia.
Uusimmat tulokset valmistuivat 12.8.2021. Näytetulosten perusteella lähdekaivon vedessä oli edelleen koliformisia bakteereja ja suolistoperäisiä enterokokkeja. Verkostossa vedessä ei todettu mikrobeja. Koska vesilähde ei ole puhdistunut
keittokehotus jatkuu!
Juomavesi tulee keittää vähintään 5 minuutin ajan. Esimerkiksi kahvinkeittimessä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi eikä riittävän kauan.
Mikäli vedessä on poikkeavaa väriä, sitä ei tule juoda edes keitettynä. Ilmoittakaa veden värin muuttumisesta vesiosuuskunnalle.
Vesiosuuskunta desinfioi vettä klooraamalla. Kloori saattaa aiheuttaa veteen hajua ja makua.
Tarkempia ohjeita toimimisesta veden keittokehotuksen aikana löydät alla olevan linkin ohjeesta.

Vesiosuuskunta tiedottaa asiakkaitaan asiasta erikseen tekstiviestillä. Asiakkaat voivat olla yhteydessä vesiosuuskuntaan. Terveydensuojelusta asiaa voi tiedustella Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimen ympäristöterveystarkastajalta puh. 044 459 7489 (Huom! Numero päivitetty työssä olevan tarkastajan numeroksi 14.7.2021).

Häiriöön johtaneita syitä on paikannettu. Kaivoon on tehty parannuksia.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta