Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimen elintarvike- ja terveydensuojeluviranomaisen ohjeita 20.3.2020
Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana ja lähikontaktissa toisen ihmisen kanssa. Pintojen merkityksestä viruksen leviämisessä ei tällä hetkellä ole varmaa tutkimustietoa, mutta varotoimena pintojen puhdistamiseen on syytä panostaa.
Koronavirusinfektioiden ennaltaehkäisyssä on ensiarvoisen tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja lähikontaktien rajoittamisesta. Oleskelu lähietäisyydellä toiseen ihmiseen on riski. Sairaan ihmisen yskiessä tai aivastaessa pisarat leviävät. Toimipaikoissa huomioidaan se, että ihmiset voivat pitää riittävää etäisyyttä toisiinsa.
Jokaiseen tilanteeseen ei ole olemassa kaiken kattavaa ohjeistusta. Siivousta on syytä tehostaa kaikissa julkisissa tiloissa, jotka ovat edelleen käytössä.
Sairastuneiden / altistuneiden työntekijöiden osalta ottakaa yhteys työterveyteen / terveyskeskukseen, joka antaa omat ohjeensa.
Käsihygienia:
- Toimipaikoissa on hyvä varmistaa, että käsienpesupaikoissa on käsisaippuaa, käsihuuhdetta, sekä käsipapereita riittävästi ja, että ne eivät pääse loppumaan.
- Suositeltavaa on käyttää käsipapereita kankaisten pyyherullien sijaan, koska paperilla voidaan myös sulkea hana ja avata ovi. Kankaisia pyyheliinoja ei tule käyttää.
- Suositellaan käsipyyhepaperien käyttämistä käsienkuivauspuhaltimien sijaan.
- Henkilökuntaa tulee ohjata huolelliseen käsienpesuun ja oikeaan yskimistapaan.
- Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan.
- Kädet kannattaa pestä erityisesti, kun tulet ulkoa sisään, aina wc-käynnin jälkeen tai kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut.
- Käytä kertakäyttöpyyhkeitä käsien kuivaamiseen.
- Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.
WC-hygienia:
- WC-istuimen kansi on suljettava huuhdeltaessa. Näin voidaan vähentää pisaratartunnan riskiä, jos virusta on erittynyt ulosteisiin.
Tarjoilupaikoissa huomioitavaa:
- Asiakkaille tarjotaan käsienpesumahdollisuus ennen ruokailua. Mikäli tämä ei ole mahdollista laitetaan asiakkaille käsidesi saataville ennen ruokailuvälineiden ottamista/ennen ruoan ottamista sekä maksamisen jälkeen
- Huomioidaan se, että ihmiset voivat pitää riittävää etäisyyttä toisiinsa.
- Ruokailuissa voidaan siirtyä ajallisesti porrastettuun tarjoiluun, jolloin lähikontaktien määrä vähenee.
- Ruuat ja irtotuotteet (esim. leivonnaiset) kannattaa pakata valmiiksi
- Seisovan pöydän kattauksessa kannattaa siirtyä ruuan valmiiseen annosteluun
- Buffet -linjastolla käytettäviä ottimia tulee vaihtaa usein tarjoilun aikana
- Tarjoilupaikat saavat halutessaan kuljettaa ruoka-annoksia asiakkaille kotiin.
Elintarvikekuljetukset:
- Myös muut kuin elintarvikealan yrittäjät voivat nyt poikkeuksellisesti kuljettaa elintarvikkeita. Tämä helpotus, koskee poikkeustilannetta, joka on tällä hetkellä voimassa 13.4.2020 asti.
Elintarvikekuljetuksissa tulee huomioida seuraavat asiat:
- Kuljetusvälineiden- ja astioiden on oltava puhtaita ja niiden suojattava elintarvikkeita saastumiselta.
- Elintarvikkeet on suojattava huolellisesti kuljetuksen aikana. Suojana voi toimia esimerkiksi puhdas pakkauslaatikko tai elintarvikkeet voidaan kääriä puhtaaseen tarkoitukseen sopivaan kelmuun tms. Erityisesti pakkaamattomien elintarvikkeiden hygieeninen käsittely ja suojaaminen on tärkeää.
Elintarvikkeiden lämpötilan hallinnasta on huolehdittava kuljetuksen aikana
- Kuljetettavien elintarvikkeiden lämpötila hallitaan joko jäähdytyslaitteistolla tai mulla tavalla esim. kuljettamalla elintarvikkeet styrox-laatikossa, jossa esim. kuuma/tai kylmä geelimatto riippuen siitä onko kyseessä elintarvikkeiden kylmä- tai kuumakuljetus
- Helposti pilaantuvat elintarvikkeet tulee kuljettaa kylmässä (yleensä enintään +6 astetta) ja kuumana kuljetettavat niin, etteivät ne jäähdy (vähintään + 60 asteisena). Pakasteet tulee kuljettaa –18 asteen lämpötilassa.
- Suositellaan kuljetuslämpötilojen seurantaa.
- Kuljetuslämpötiloista ja joustoista löydät tietoa tarkemmin Eviran ohjeesta 16025 (kohdat 6§ ja 11§ s.50 ja 54-55).
- Elintarvikkeiden kuljetusmatkat eivät saa olla tarpeettoman pitkiä, jos mukana on kylmänä tai kuumana säilytettäviä elintarvikkeita.
- Kuljettajan huomioitava hyvän käsihygienian noudattaminen sekä vältettävä suoraa kontaktia asiakkaisiin.
Myymälöissä huomioitavaa:
- Ostoskorien ja -kärryjen kahvojen tehostettu puhdistus.
- Itsepalvelussa käytettävien ottimien huolellinen tehostettu puhdistus.
Yleistä puhtaanapidosta:
- Siivousta on syytä tehostaa.
- Asiakkaiden koskettamien pintojen (esim. kahvat, vaa’at, kassalinjasto) tehostettu puhdistus.
- Jos puhtaanapidosta vastaa ulkopuolinen siivousliike, tulee varmistaa annettujen ohjeiden noudattaminen tehostetusta siivouksesta.
- Siivous suoritetaan puhtaasta tilasta likaisempaan päin.
- Kaikki usein kosketeltavat pinnat (esim. ovenkahvat, käsinojat, pöytäpinnat, valokatkaisijat, vesihanat) tulee puhdistaa huolellisesti ja usein.
- Julkiset tilat puhdistetaan eri välineillä kuin henkilöstötilat.
- Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta.
- Saniteettitiloissa voi siivousta tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta.
- Kädet suojataan käsineillä pintoja puhdistettaessa. Siivouksen jälkeen käsineet joko pestään huolellisesti ja kuivatetaan (ei koske kertakäyttökäsineitä) tai vaihdetaan uusiin.
- Suositeltavinta on käyttää pintojen pyyhintään kertakäyttöisiä siivousliinoja. Jos käyttää pestäviä pyyhintäliinoja, käytetyt liinat tulee kerätä omaan astiaan. Siivousliinat ja muut siivousvälineet puhdistetaan ja kuivataan huolellisesti päivittäin. Pyykinpesussa on käytettävä vähintään +60 celsiusasteen lämpötilaa tai desinfioivaa pesuainetta.
- Siivousvälineet puhdistetaan huolellisesti siivouksen päätyttyä.
- Roskakorissa tulee olla helposti irrotettava, vuotamaton pussi. Roskakorien täyttymistä tulee tarkkailla ja ne saavat täyttyä enintään kolme neljäsosaan tilavuudestaan. Roskakorit tyhjennetään päivittäin varsinkin julkisissa tiloissa. Suljetut roskapussit laitetaan polttoon meneviin sekajätteisiin.
Linkkejä
Ohjeistus palvelualoille tartuntojen ehkäisemiseksi:
Tarkempia siivousohjeita:
https://www.ttl.fi/ohjeistus-siivoukseen-covid-19/
Ruokavirasto
Ajantasaista, oikeaa tietoa koronaviruksesta sekä infektiotautien estämiseksi käsienpesun suhteen THL:n nettisivuilta:
Lisätietoja
sähköposti: ymparistoterveys@viitasaari.fi tai
ympäristöterveystarkastajat (linkki yhteystietoihin)
Tämä ohje muokattu ja päivitetty Tampereen kaupungin ympäristöterveyden 18.3.2020 ohjeesta