Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimi

Lihan alkuperämaan ilmoittaminen ja elintarvikkeista annettavat tiedot

Tarjoilupaikoissa (mm. kahvilat, grillikioskit, ravintolat, laitosruokalat) on aterian ainesosana käytettävän tuoreen, jäähdytetyn tai jäädytetyn lihan alkuperämaa ilmoitettava kuluttajalle kirjallisesti 1.5.2019 alkaen.

Lihan alkuperämaa tulee ilmoittaa naudan-, sian-, lampaan-, vuohen- ja siipikarjan lihasta. Alkuperämaan voi esittää esim. ruokalistassa tai taulussa. Riistan, hevosenlihan, raakaliha- ja lihavalmisteiden alkuperää ei tarvitse ilmoittaa.

Alkuperällä tarkoitetaan lihan kasvatusmaata ja, jos tarjottava liha on kotimaista, se ilmoitetaan asiakkaille ”Alkuperämaa Suomi”. Tieto lihan alkuperästä tulee olla saatavilla ennen ostopäätöstä.

 

Muutamia esimerkkejä lihan alkuperämaan ilmoittamisesta:

  • Asetus ei koske tarjoilupaikkoihin tulleita, aterian raaka-aineena käytettyjä raakaliha- tai lihavalmisteita.
    • Esimerkiksi, jos ravintolaan tulee valmiita, kypsennettyjä nauta-sikajauhelihapihvejä (=lihavalmiste) tai valmiiksi marinoituja broilerin rintafileitä (=raakalihavalmiste), jotka valmistetaan ruoaksi, ei lihan alkuperämaata tarvitse ilmoittaa.
  • Mutta, jos ravintolassa marinoidaan tuoreita broilerin rintafileitä, jotka kypsennetään, on lihan alkuperämaa ilmoitettava.
  • Kinkku ja makkara ovat lihavalmisteita, joista ei tarvitse ilmoittaa lihan alkuperämaata.
  • Alkuperämaan ilmoittaminen koskee myös keskuskeittiöllä maustamattomasta lihasta valmistettua ja tarjoilupaikkaan toimitettua ruokaa.

Tietoa aterian ainesosana käytetyn tuoreen, jäähdytetyn tai jäädytetyn lihan alkuperämaasta ei vaadita kirjallisena silloin, kun:

  • elintarvikkeet luovutetaan tai ateriat tarjoillaan kuluttajalle kohdennetusti esim. sairaaloissa tai vanhustenhuollossa.
  • pitopalvelu valmistaa, ennakkoon tilatut ja sovitut ruoat, jotka tarjoillaan juhlapaikalla esim. häissä.

 

Lisätietoja lihan alkuperämaan ilmoittamisesta löytyy esim. Ruokaviraston nettisivuilta.

https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/valmistus/elintarvikkeista-annettavat-tiedot/pakkausmerkinnat/elintarvikkeiden-alkuperamerkinnat/lihan-alkuperamaamerkinnat-tarjoilupaikoissa/

 

Lisäksi myynnissä olevista elintarvikkeista tulee antaa asiakkaille tiedoksi:

  • elintarvikkeen nimi (kirjallisesti)
  • allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet (kirjallisesti tai kirjallinen ilmoitus mistä tiedon saa esim. ”lisätietoja elintarvikkeista saa henkilökunnalta”)

Listaus allergioita ja intoleransseja aiheuttavista aineista ja tuotteista löytyy Ruokaviraston nettisivuilta osoitteesta:

https://www.ruokatieto.fi/ruokafakta/elintarviketieto-esiin/allergiat-ja-intoleranssit/allergioita-ja-intoleransseja-aiheuttavat-aineet

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta