Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimi

Talousveden keittokehotus Viitakankaalla Viitasaarella 29.10.2022

TÄRKEÄ tiedote 29.10.2022 VIITAKANKAAN vesiosuuskunnan asiakkaille Viitasaaren kaupungissa.

Viitakankaan vesiosuuskunnan vesijohtoverkoston VESI TULEE KEITTÄÄ!

27.10.2022 otetussa talousvesinäytteessä on laboratorion mukaan todettu kolimuotoisia bakteereita sekä verkostossa (2 MPN/1000 ml) että ottamolta lähtevässä vedessä (6 MPN/1000 ml). Vanhasta saastumisesta kertovia enterokokkeja on havaittu 1 pmy/100 ml.

Maanantaina selviää onko osa kolimuotoisista bakteereista ulosteperäisestä saastumisesta kertovia E. coleja. Myös enterokokkien esiintyminen vedessä saattaa olla merkki ulosteperäisestä saastumisesta. Koliformisten bakteerien esiintymisen syynä talousvedessä voi olla vedenottamolla tai verkostossa tapahtunut saastuminen esimerkiksi pintavesivalumien seurauksena tai bakteereiden lisääntyminen verkostossa ja vesisäiliöissä.

Kaikki suun kautta nautittavaksi tarkoitettu vesi tulee keittää 5 – 10 minuutin ajan, jos vesi ei kiehu jo ruuanlaittotilanteessa riittävän kauan. Esimerkiksi kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei joko kiehu riittävän kuumaksi tai riittävän kauan. Siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamisen, peseytymiseen ja WC:n huuhteluun voit käyttää hanavettä aivan normaalisti.

Verkostoa aletaan puhdistaa klooraamalla. Tästä johtuen vesijohtovedessä voi olla aistittavissa kloorin hajua ja makua.

Keittokehotus on voimassa niin kauan kunnes toisin ilmoitetaan. Tähän kuluu useita päiviä. Tarkkaa aikaa ei pysty ennakolta sanomaan, koska kloorin kulkeutumisen nopeus  riippuu monesta seikasta. Kloorin tulee kulkeutua koko verkoston läpi. Kloorauksen jälkeen otettavien uusintanäytteiden tulee olla puhtaita.

Veden käyttöä ei pidä rajoittaa, vaan käyttää normaalisti, jotta kloori kulkeutuu tehokkaasti vesijohtoverkostossa.

Huomautetaan, että värjäytynyttä vettä ei pidä juoda edes keitettynä.

Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran ma 31.10.2022.

Alue, jota keittokehotus koskee: Viitakankaan vesiosuuskunnan verkosto alkaa Viitasaarella Keiteleentien alkupäästä, josta se jatkuu Viitakankaantielle tehden lenkin Heinäjoentien kautta takaisin. Vesiosuuskunta tiedottaa asiakkaitaan erikseen tekstiviestein.

Viitakankaan vesiosuuskunnan asiakkaat voivat olla yhteydessä suoraan vesiosuuskuntaan. Terveydensuojelusta asiaa voi tiedustella Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimen ympäristöterveystarkastajalta Kirsi Hyväriseltä p. 044 459 7489, sähköposti: ymparistoterveys@viitasaari.fi

Mikäli epäilet sairastuneesi vesijohtovedestä (selkeää, pitkittynyttä, vatsatautioireilua; oksennus- ja ripulioireet), ole yhteydessä terveydenhuoltoon terveyskeskukseen.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta