Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimi

Veden keittokehotus puretaan Viitakankaan vesiosuuskunnan vedenjakelualueella /päivitys 13.9.2023

13.9.2023 päivitys: Keittokehotus, joka asetettiin 10.8.2023, puretaan.  Juotavaksi tarkoitettua vettä ei tarvitse enää keittää Viitasaaren Viitakankaan vesiosuuskunnan verkoston alueella.

Viimeisimmät uusintanäytteet otettiin verkostosta 11.9.2023. Näytteet ovat laboratorion mukaan olleet puhtaita. Keittokehotus koko alueella puretaan. Vettä voi jälleen käyttää normaalisti.

Vesiverkoston puhdistamiseksi lisätty kloori on levinnyt verkostoon koko keittokehotusalueella.

Häiriötilanteen alkuperää on selvitetty. Vesilaitoksen vedenottamolla tehdään parannustöitä puhtaan veden toimittamisen varmistamiseksi jatkossa. Kunnostustoimien valmistumiseen saakka veteen lisätään klooria. Tästä syystä vesi voi edelleen maistua tai haista kloorilta. Jos maku häiritsee, vettä voi seisottaa avonaisessa astiassa jääkaapissa kloorin maun haihduttamiseksi. Myös keittäminen edistää kloorin haihtumista.

Lisätietoja ympäristöterveysvalvonnasta Kirsi Hyväriseltä, puh. 044 4597 489, ymparistoterveys@viitasaari.fi.

Vesilaitos tiedottaa asiakkaitaan keittokehotuksen päättymisestä erikseen tekstiviestein.

 

5.9.2023 päivitys: Juomavesi on edelleen keitettävä. Vesiosuuskunta jatkaa verkoston puhdistamista lisäämällä siihen klooria.

30.8.2023 päivitys: Vesi on edelleen keitettävä. Uusintanäytteet otettiin tiistaina 29.8.2023. Uusintanäytteiden tulosten valmistuttua tiedotetaan uudellen asiasta, kuitenkin viimeistään perjantaina 1.9.2023. Vesilaitos syöttää edelleen klooria verkostoon. Vesilaitoksen kunnostustöistä voivat Viitakankaan vesiosuuskunnan asiakkaat kysyä vesilaitokselta suoraan.

24.8.2023 päivitys: Vesi on edelleen keitettävä. Kaivoa ja verkostoa on kloorattu ja klooraus jatkuu. Kohonneiden mikrobipitoisuuksien syytä selvitetään. Keittokehotuksen purkamisesta tiedotetaan erikseen.

16.8.2023 päivitys: On varmistunut, että sekä verkostosta että kaivosta otetuissa vesinäytteissä on todettu ulosteperäisestä saastumisesta kertovia E. coli-bakteerejakin. Vesi tulee edelleen keittää Viitakankaalla. Verkostoon lisätään verkoston puhdistamiseksi klooria. Vesi voi maistua ja haista kloorille, mutta koska vesi tulee joka tapauksessa kiehauttaa, kloori haihtuu vedestä. Kiehutusaika tässä meneillään olevassa häiriötilanteessa 5 – 10 minuuttia.

Vettä tulee edelleen juoksuttaa, että kloori saadaan leviämään eri osiin verkostossa.

14.8.2023 tilanne: Viitasaarella Viitakankaan vesiosuuskunnan vesilaitoksen vedestä torstaina 10.8.2023 otettujen uusintanäytteiden tulokset ovat valmistuneet. Vesinäytteessä todettiin enterokokkibakteereja (2 pmy/100 ml) ja koliformisia bakteereja (2 pmy/100 ml). E.Coli bakteereiden tulos valmistunee huomenna tiistaina 15.8.2023. Löytyneiden bakteerien esiintyminen vedessä voi olla merkki ulosteperäisestä saastumisesta tai pintavesien pääsystä talousveteen, joten vedessä voi olla taudinaiheuttajia.

Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi.  Riittävä veden keittoaika on 5–10 minuuttia, jonka ajan veden tulee kiehua.

Viitakankaan vesiosuuskunta jatkaa veden häiriön syyn selvittämistä. Verkostossa ja vedenottamolla jatketaan huuhtelu- ja ym. puhdistustoimenpiteitä esimerkiksi klooraamalla. Vettä tulee juoksuttaa ja käyttää kloorin leviämisen varmistamiseksi.

Asiasta tiedotetaan uudelleen viimeistään ke 16.8.2023, jolloin E. coli-bakteerienkin tulos on varmasti valmistunut.

Lisätietoja ympäristöterveysvalvonnasta Kirsi Hyväriseltä, puh. 044 4597 489, ymparistoterveys@viitasaari.fi  ja asiakkaat voivat ottaa myös yhteyttä suoraan vesiosuuskuntaan.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta