TÄRKEÄ tiedote 11.8.203 VIITAKANKAAN vesiosuuskunnan asiakkaille Viitasaaren kaupungissa.
Viitakankaan vesiosuuskunnan vesijohtoverkoston VESI TULEE KEITTÄÄ!
8.8.2023 verkostosta otetussa talousvesinäytteessä on laboratorion mukaan todettu kolimuotoisia bakteereita. Ulosteperäisestä saastumisesta kertovia E. coleja näytteessä oli 1 MPN/100 ml.
Koliformisten bakteerien esiintymisen syynä talousvedessä voi olla vedenottamolla tai verkostossa tapahtunut saastuminen esimerkiksi pintavesivalumien seurauksena tai bakteereiden lisääntyminen verkostossa ja vesisäiliöissä. Vedestä on otettu uusintanäytteet ja bakteerien esiintymisen syytä selvitetään.
Varotoimenpiteenä kaikki suun kautta nautittavaksi tarkoitettu vesi tulee keittää 5 – 10 minuutin ajan, jos vesi ei kiehu jo ruuanlaittotilanteessa riittävän kauan. Esimerkiksi kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi eikä riittävän kauan. Siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamisen, peseytymiseen ja WC:n huuhteluun voit käyttää hanavettä aivan normaalisti.
Verkostoa ja vesisäiliötä on alettu puhdistaa klooraamalla. Tästä johtuen vesijohtovedessä voi olla aistittavissa kloorin hajua ja makua.
Keittokehotus on voimassa niin kauan kunnes toisin ilmoitetaan, ainakin uusintanäytteiden valmistumiseen saakka.
Veden käyttöä ei pidä rajoittaa, vaan käyttää normaalisti, jotta kloori kulkeutuu tehokkaasti vesijohtoverkostossa.
Värjäytynyttä vettä ei pidä juoda edes keitettynä.
Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran ma 14.8.2023.
Alue, jota keittokehotus koskee: Viitakankaan vesiosuuskunnan verkosto alkaa Viitasaarella Keiteleentien alkupäästä, josta se jatkuu Viitakankaantielle tehden lenkin Heinäjoentien kautta takaisin. Vesiosuuskunta tiedottaa asiakkaitaan erikseen tekstiviestein.
Viitakankaan vesiosuuskunnan asiakkaat voivat olla yhteydessä suoraan vesiosuuskuntaan. Terveydensuojelusta asiaa voi tiedustella Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimen ympäristöterveystarkastajalta Kirsi Hyväriseltä p. 044 459 7489, sähköposti: ymparistoterveys@viitasaari.fi
Mikäli epäilet sairastuneesi vesijohtovedestä (selkeää, pitkittynyttä vatsatautioireilua; oksennus- ja ripulioireet), ole yhteydessä terveydenhuoltoon terveyskeskukseen.
KUVA: Ray Piedra Pexels.com