Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimi

Muistutus siipikarjan ja muiden lintujen ulkonapitokiellon voimassaolosta

Siipikarjan ja muiden lintujen ulkonapitokielto 1.3.-31.5.

Siipikarjan ja muiden lintujen ulkonapitokielto on voimassa 1.3.-31.5. välisenä aikana. Linnut on suojattava kontakteilta luonnonvaraisiin lintuihin lintuinfluenssaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Linnut on joko pidettävä sisällä tai niiden ulkoilualueet on suojattava kauttaaltaan aidalla ja katoksella. Verkon silmäkoon tulee olla enintään 25 mm.

Lintujen ulkonapitokiellosta on säädetty Maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa varotoimenpiteistä lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi luonnonvaraisten lintujen ja kotieläiminä pidettävien lintujen välillä 814/2017. Asetus koskee sekä kaupallista toimintaa että harrastesiipikarjan pitoa. Kielto ei koske eläintarhoja, kyyhkyslakoista tapahtuvia vapaalentoja tai tarhattuja sileälastaisia lintuja.

Lintuinfluenssa leviää herkästi ulosteiden välityksellä, joten siipikarjan rehu ja juomavesi tulee suojata luonnonvaraisilta linnuilta. Siipikarjan juomavetenä ei tule käyttää pintavettä, joka on peräisin paikasta, jossa esiintyy runsaasti luonnonvaraisia vesilintuja, esimerkiksi matalista ruovikoista tai lammista.

Tänä aikana ulkona pidettävistä linnuista on tehtävä kirjallinen ilmoitus kunnaneläinlääkärille. Ilmoituksen voi tehdä vapaamuotoisesti tai Ruokaviraston sivuilta löytyvällä lomakkeella. Ilmoituksessa on mainittava lintujen laji, lukumäärä, sekä miten lintujen suojaaminen kontaktilta luonnonvaraisiin vesilintuihin toteutetaan. Ilmoitusta ei tarvitse uusia vuosittain, jos lintujen pidossa ei tapahdu olennaisia muutoksia.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta