Arvioi veden sinilevätilanne ennen uimista. Sinilevätilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti, joten yleisten rantojen ylläpitäjät eivät aina kykene varoittamaan mahdollisesta sinilevästä. Toisaalta sinileväkukinta voi myös haihtua tuulten vaikutuksesta nopeasti. Yksityisrannoilla sinilevätilanne on arvioitava itse.

 

Sinilevät voivat tuottaa maksa- ja hermomyrkkyjä, niihin tulee aina suhtautua myrkyllisinä, koska myrkyllisyyttä ei kotikonstein näe. Arvioidaksesi onko rannassa sinilevää, voit kokeilla epäilyttävää leväesiintymää kepillä. Sinilevä hajoaa hiutaleiksi, se ei muodosta rihmoja. Voit ottaa leväpitoista vettä astiaan ja antaa veden seistä noin tunnin ajan liikuttelematta. Jos veden pintaan nousee vihreitä hitusia, on kyseessä sinilevä.

Erityisesti lasten ja eläinten kanssa rantaelämää viettäessä tulee sinilevän mahdollisuus huomioida, eikä päästää niitä rantaveteen varmistamatta ensin, ettei vedessä näy sinilevää.  Jos vedessä on, tai tiedät että siinä on äskettäin ollut sinilevää, älä ui itsekään. Vettä ei tule käyttää juoma- eikä löylyvetenä. Keittäminen ei poista myrkkyä. Sinileväistä vettä ei suositella tiski- eikä pesuvedeksi eikä syötävien kasvien kasteluun.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta