Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimi

Töissä vai työpaikalla?

Koronakevät on aikaansaanut kunnissa nopean digiloikan. Myös ympäristötoimen ”paperinpyörittäjät” ovat siirtäneet pääosin toimistonsa omiin koteihin tai kesämökeille. Ja tulihan siinä huomattua, ettei paperia tarvitse edes pyöritellä, kun asiakirjat kulkevat yksissä kansissa kannettavalla tietokoneella. Työt ovat sujuneet lähes tavalliseen tapaan, vaikka hetkellisesti esimerkiksi osa paikan päällä kohteissa tehtävästä tarkastustoiminnasta oli tauolla koronan vuoksi. Kahdeksan kunnan alueelle levittäytyneessä ympäristötoimessa etätöiden tekeminen on ollut mahdollista jopa kolmena päivänä viikossa jo ennen koronaa. Harvempi on kuitenkaan tätä mahdollisuutta käyttänyt. Sen sijaan videopuhelut ovat olleet pitkään osa arkipäivää, eikä hyppäys etätyöhön ehkä sen vuoksi ole tuntunut niin suurelta. Ja toisaalta kuitenkin tuntui – moni on sanonut olevansa etätöissä tehokkaampi ja aikaansaavempi. Tehokkaan työpäivän lisäksi vapaa-aikaa on jäänyt enemmän ja sen on voinut käyttää virkistäytymiseen tai vaikka nukkumiseen. Yhtäkkiä päivässä onkin enemmän tunteja. Jaksaminen on parantunut. Autolla liikkumisen vähennettyä huomaan, että en ole tankannut kuukauteen ladattavaa hybridiäni. Liikunnalle lihasvoimin on sen sijaan riittänyt enemmän aikaa ja voimia.

Kokous, johon olisi matkoineen mennyt tavallisesti puolikas työpäivä, on sujunut tunnissa, kun ei ole tarvinnut siirtyä minnekään. Työpäivän aikana on keskusteltu enemmän varsinaisista työasioista, vaikka videopuheluihin tottuneelta myös muu kuulumisten vaihtaminen käy ihan yhtä luontevasti. Toisaalta, jos ei ole yhteisiä työasioita mistä palaveerata, ovat silloin ”kahvipöytäkeskustelutkin” jääneet aika vähälle. Siksi onkin ollut ihanaa nähdä työkavereita pitkän tauon jälkeen, aina silloin tällöin. Kun harvemmin tulee työpaikalle, ei oikeastaan edes kaipaa omassa työhuoneessa kyhjöttämistä. Tarvitsemmeko siis tulevaisuudessa samalla tavalla omia toimistokoppeja kaikille?

Kaikki työnteko perustuu luottamukseen, mutta etätöissä se korostuu. Toisaalta minulle suurin osa porukasta on aina ”etätöissä” normaalistikin, kun istutaan eri kunnissa. Ehkä juuri tästä syystä en ole kokenut etätyötä ongelmaksi ja luottamussuhde jokaiseen on jo muutoinkin vahva. Minulle riittää, että työt tulee tehtyä. Ilokseni olen voinut huomata, että töitä on tehty jopa erinomaisesti, kun tuloja tulee enemmän kuin odotin tai tehdystä työstä kantautuu korviini kehuja. Paras mittari töiden tekemisestä ja sen laadusta lienee kuitenkin hiljaisuus. Kun kaikki menee hyvin, yksittäisistä asioista ei soitella minulle saakka.

Asiakkaiden kannalta etätyö ei muuta paikan päällä saatavaa palvelua mitenkään. Tapaamisia voi sopia entiseen tapaan. Spontaanit tapaamiset toimistolla ovat saattaneet tavallisessakin työtilanteessa mennä mönkään, kun viranhaltija on toisessa kokouksessa tai muualla tarkastuksella. Fyysistä paikallaoloa ei voida taata silloinkaan, kun ei olla etätöissä.

Etätyö saa kuitenkin edelleen osakseen myös kritiikkiä. Räikeimmissä puheissa etätyöpäivä rinnastetaan lomapäivään. Kulttuuria, jossa työpaikalla oloa seurataan tarkasti kellokortilla, voi olla vaikea muuttaa. Jostain syystä työpaikalla olosta tuntuu tulleen itse töiden tekemistä tärkeämpää ja fyysisesti työpaikalla tehty työtunti vaikuttaa olevan arvokkaampi kuin kotona tehty. Ainoastaan tehdyllä työllä pitäisi olla merkitystä, ei sillä, kuka tuli ensimmäisenä työpaikalle ja lähti sieltä viimeisenä.

Täällä pienissä kunnissa olemme voittajia etätyössä. Moni kaupunkikeskuksissa asuva on viimeistään koronahulinan jälkeen alkanut haaveilla maalla asumisesta. Meillä kesäasukkaat ovat jo nykyisin tärkeä osa kuntiemme elinvoimaisuutta, jatkossa varmasti myös osa-aikaetätyöläiset. Toivoisin, että etätyöhön voitaisiin suhtautua entistä positiivisemmin ja ennakkoluulottomammin. Oikeastaan jopa odotan, että voisimme juuri täällä olla etätyön edelläkävijöitä. Ja olemmehan sitä jo joustavien etätyökäytäntöjen ja perustettujen etätyökeskusten valossa!

En tiedä miten suuri merkitys juuri etätöiden tekemisellä oli koronan leviämisen hidastumiselle Suomessa, mutta moneen muuhunkin ongelmaan etätyöt ovat ainakin osa ratkaisua. Etätyöt edistävät työhyvinvointia, vähentävät päästöjä ja säästävät kunnan rahoja. Aika yksinkertainen ratkaisu moneen isoon haasteeseen, puhumattakaan siitä, kuinka monta muuta hyvää asiaa näistä edelleen seuraa. Eikä hullumpi lisä ole tämä edessä aukeava työpisteen maisemakaan. Helteistäkin voi nauttia töissä ja töistä helteellä.

Terveisin rouvaantunut osa-aikaetätyöläinen,
Sari

Sari Flyktman

virkavapaalla 19.2.2024 alkaen, ympäristöpalveluiden palvelualuejohtaja

Yksikkö

Pohjoisen Keski-Suomen ympäristöpalvelut

Toimipaikka

Viitasaaren kaupungintalo, Keskitie 10, 44500 Viitasaari

Lisätietoja

Virkavapaalla 19.2.2024 alkaen, viransijainen

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta