Ikäihmisille tarjolla ohjeita ja neuvontaa

Julkaistu 17.04.2020

Valtakunnallisten suositusten mukana yli 70-vuotiaita on vältettävä lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella, koska ne lisäävät tartuntariskiä. Mikäli on välttämätöntä käydä itse kaupassa, apteekissa tai terveysasemalla tai muutoin asioida, se olisi hyvä tehdä silloin, kun muita asiakkaita on liikkeellä vähän. Etäisyyttä muihin ihmisiin on pidettävä vähintään metrin verran.

Wiitaunionin perusturvan toimialajohtaja Marja Laurila muistuttaa, että tartuntatautiriskiä voi vähentää omalla toiminnallaan.
– Asiointiin kannattaa nyt pyytää apua luotettavilta tahoilta, esimerkiksi omaiselta tai ystäväpiiristä. Yritykset järjestävät myös palveluita esimerkiksi kauppakassikuljetuksina.
Liikkumista ulkona suositus ei estä, mutta muista ihmisiä kohdatessa on pidettävä selvä etäisyys ja lähellä tapahtuvaa keskustelukontaktia on vältettävä.

Heitä yli 70-vuotiaita, jotka eivät ole muuten palvelujen piirissä, yritetään tavoittaa tilanteen kartoittamiseksi puhelimitse.  Laurila muistuttaa ikäihmisiä siitä, että eivät antaisi esimerkiksi pankkikorttejaan vieraille henkilöille, joilla saattaa olla epärehelliset aikeet vanhusten auttamisesta. Esimerkiksi Wiitaunionin henkilökunnalla on varmennekortti mukanaan, josta henkilöllisyyden voi tarvittaessa tarkistaa.
– Huomioitava myös on, että viralliset tahot tekevät koronatestejä vain terveydenhuollon yksiköissä.

Kotihoito Wiitaunionissa toimii normaalisti. Kotihoidon henkilökunta noudattaa suojautumisessa sairaanhoitopiirin oheistuksia. Yli 70-vuotiaiden ei-kiireelliset terveydenhuollon asioinnit kasvokkain on peruttu tai siirretty. Osa terveydenhuollon asioista voidaan myös käsitellä puhelimitse.

Monet Viitasaarella ja Pihtiputaalla hankkivat koteihinsa ulkopuolisia palveluita, esimerkiksi siivousta. Näiden palveluiden keskeyttäminen ei ole tarpeen.
– Kotiin hankittavia siivouspalveluita voi käyttää edelleen. Silloin sekä työntekijän että asiakkaan on oltava ilman flunssan oireita. Toivottavaa kuitenkin on, että palveluntuottajilta samat henkilöt kävisivät samojen vanhusten luona.  Sama koskee myös omaisten ja läheisten tarjoamaa arjen apua riskiryhmään kuuluville.

Neuvontaa, ohjausta ja tukea ikäihmisille tarjoavat puhelimitse Wiitaunionissa asiakasohjaajat.
– Asiakasohjaajiin kannattaa olla yhteydessä, jos joku asia mietityttää tai kaipaa neuvoa, suosittelee Marja Laurila.
Myös omaishoitajia kehotetaan ottamaan yhteyttä asiakasohjaajiin jos hoitaja tai ilmenee huolia arjen järjestelyissä.

Asiakasohjaajat tavoitat puhelimitse arkisin klo 8–15 alla olevista numeroista:

Viitasaari

Pihtipudas

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta