Maahanmuuttajat

Viitasaaren kaupungin organisaatiossa kotoutumisesta vastaava työntekijä on hyvinvointikoordinaattori.

Pauliina Koivisto

hyvinvointikoordinaattori

040 542 4443 Soita

Yksikkö

Sivistys- ja hyvinvointipalvelut

Toimipaikka

Kaupungintalo
Keskitie 10
44500 Viitasaari

Maahanmuuttajat

Monikielisestä InfoFinland-sivustosta: https://www.infofinland.fi/,  kannattaa kertoa kaikille maahanmuuttajille, jotka eivät osaa suomea.

Verkkosivustolle on koottu runsaasti tietoa Suomesta, esimerkiksi seuraavista aiheista:
– työnteko Suomessa
– suomen kielen opiskelu
– asuminen, opiskelu ja koulutus

Sivuston avulla käyttäjä voi itsenäisesti tutustua suomalaiseen yhteiskuntaan omalla kiellellään.

Samoin työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut oppaan Perustietoa Suomesta usealla eri kielellä:
http://tem.fi/perustietoa-suomesta

Maahanmuuton ja kotoutumisen tietopaketti julkaistu tem.fi:ssä

Työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla (tem.fi) Kotouttaminen-osiossa on julkaistu yleinen maahanmuuttoa ja kotoutumista käsittelevä tietopaketti, joka koostuu aiheeseen liittyvästä infografiikasta. Tietopaketti sisältää perustietoa maahanmuutosta ja kotoutumisesta ja se on suunnattu kaikille aiheista kiinnostuneille. Myös ammattilainen voi hyödyntää tietopaketin materiaaleja tukena omassa työssään.

http://tem.fi/tietopaketti-kotoutumisesta

Suomen opiskelua netissä linkistä:
http://suomitaskussa.eu/

Turvapaikanhakijat

Turvapaikanhakija on henkilö, joka hakee kansainvälistä suojaa, johon syynä on vaino tai muu todellinen vaara kotimaassa tai asuinmaassa. Kansainväliset sopimukset velvoittavat Suomea ja muita EU-maita antamaan kansainvälistä suojaa sitä tarvitseville.Turvapaikanhakijoiden vastaanoton ja auttamisjärjestelmän käytännön toiminnan ohjaus, suunnittelu ja valvonta kuuluvat sisäministeriön alaiselle Maahanmuuttovirastolle, joka mm. käsittelee kaikkien turvapaikkaa hakevien hakemukset.

Turvapaikkapäätöksen tekemiseen kuluva aika riippuu hakijasta ja hakijamääristä. Päätöksenteko voi kestää tällä hetkellä Suomessa vähintään puoli vuotta. Myönteisen päätöksen saatuaan turvapaikan saaneet henkilöt sijoitetaan kuntiin tai he hakeutuvat itsenäisesti kuntiin asumaan. Kaikki turvapaikanhakijat eivät jää maahan.Valtio vastaa turvapaikka-asioihin liittyvistä kustannuksista. Poliisi puhuttaa turvapaikanhakijat.

Verkossa on hyviä tietopankkeja lukuisilla kielillä sekä tulijoille että heidän auttajilleen kuten maahanmuuttovirasto.fi
movingtofinland.fi
infopankki.fi
kotouttaminen.fi
kotisuomessa.fi

Hae sivustolta