Puistotyötä tehdään pikkasen paremmassa periferiassa jatkossa entistä sujuvammin, sillä työntekijät varusteineen pääsevät liikkumaan sähköisellä tavarapyörällä. Viitasaaren tekninen toimi otti kaupunkiorganisaation ensimmäisen tavarapyörän käyttöön perjantaina 7. heinäkuuta 2023.
Sähköpyörä hankittiin Viitasaarelle sekä kestävän kehityksen että puistotyön luonteen vaatiman liikkumisen tarpeen vuoksi. Viitasaari on panostanut ilmastotyöhön ja liittyi vuonna 2022 valtakunnalliseen Hinku-verkostoon.
Teksti jatkuu kuvan jälkeen
Tavarapyörä nähtiin hyvänä kulkuneuvona sen tarjoaman joustavuuden ansiosta. Teknisen toimen hankkiman sähköpyörän kyytiin mahtuu kuljettajan lisäksi toinen henkilö sekä tavaroita, esimerkiksi kastelukannuja ja muita työvälineitä. Tavarapyörä varustettiin myös lukittavalla tarakkalaatikolla, johon voi säilöä esimerkiksi kypärät.
”Tekninen toimi kartoittaa sähköpyörän käytöstä kokemuksia ja jatkossa pyöriä voidaan hankkia lisää tarpeen mukaan. Autoja tarvitaan edelleen, mutta tekniikan kehityttyä pyörät ovat kaupunkiorganisaatiolle hyvä vaihtoehto myös tavaroiden kuljettamiseen”, teknisen toimen toimialajohtaja Juho Tenhunen taustoittaa.
Sähköavusteisen polkupyörän kuljettaminen ei edellytä kuljettajalta ajokorttia. Se on polkupyörän merkittävä etu kausityössä. Alaikäisten kesätyöntekijöiden lisäksi myöskään kaikilla aikuisilla kausityöntekijöillä ei ole ajokorttia.
”Aiemmin työntekijät ovat liikkuneet pääasiassa autokyydeillä, nyt pienempi ryhmä voi lähteä työkohteeseen pyörän avulla ja ottaa tarvittavat varusteet mukaan”, kommentoi Seija Tenhunen kaupungin katu-ja puistotyöosastolta.
Teksti jatkuu kuvan jälkeen
Pyöräily on myös autoilua helpompaa ja kaikille liikkujille turvallisempaa esimerkiksi puisto- ja torialueilla. Osa töistä tehdään yhdistettyjen pyöräteiden ja jalkakäytävien varrella, joihin pyörä sopii erinomaisesti.
Kodikkaan ja modernin maaseutukaupunki Viitasaaren keskustaajama on pitkänomainen ja liikkumisen tarvetta puistotyössä on niin Kurkelan kuin Isoahon suuntaan. Pyörä helpottaa kulkua myös ydinkeskustan ja koulukeskuksen luona olevien puistotyön tilojen välillä.
Ensimmäiseksi pyöräksi valittiin oululaisen Ouca Bikesin Ouca Transport -malli. Sen etuina nähtiin kestävyys leveine renkaineen. Sähkömoottori avustaa pyörän vauhdin enintään 25 km/h -nopeuteen ja pyörällä voi myös peruuttaa.
Teksti jatkuu kuvan jälkeen
Viitasaaren kaupungille on tehty Pihtiputaan kunnan kanssa yhdessä kävelyn ja pyöräilyn edistämisen ohjelma. Kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä liikenteenä kehitetään myös kesällä 2023, kun kaupungin ja ely-keskuksen yhteistyönä Isoahontielle rakennetaan yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie taajamasta etelään Hännilänsalmen sillalle. Tämä luo liikenteelle entistä turvallisemmat olosuhteet kaupungin eteläosan kylistä yhdistettynä yleistyneiden sähköpyörien pidentämiin pyöräilymatkoihin.
Viitasaari sitoutui Hinku-verkostoon liittyessään vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Parhaillaan Viitasaaren ja seitsemän muun pohjoisen Keski-Suomen kunnan yhteiseen ilmastohankkeeseen haetaan projektipäällikköä. Pikkasen parempia ilmastotekoja ja niiden edistymistä kootaan Ilmastovahti-palveluun.