Viitasaarella ei ole yleisiä väestönsuojia – Kotivaran ylläpitämistä suositellaan

Julkaistu 09.03.2022

Venäjän Ukrainaan hyökkäämisen seurauksena Suomessa ovat noussut esiin väestönsuojaamiseen liittyvät asiat. Väestönsuojien käyttöön tai esimerkiksi joditablettien ottamiseen ei ole tarvetta tällä hetkellä, ja mahdollisesta tarpeesta ilmoittavat aina viranomaiset. Myös Viitasaaren kaupungilta on tiedusteltu yleisistä väestönsuojista. Viitasaarella ei ole yleisiä väestönsuojia. Keski-Suomen pelastuslaitos on omassa tiedotteessaan kertonut, että muuallakaan maakunnassa ei ole yleisiä väestönsuojia.

Vaikka yleisiä väestönsuojia ei ole, Viitasaarella on väestönsuojia esimerkiksi asuinrakennusten ja työpaikkojen yhteydessä. Nämä väestönsuojat on tarkoitettu lähtökohtaisesti kyseisten rakennusten henkilöille. Väestönsuojien rakentamisvelvoite riippuu rakennusten koosta, käyttötarkoituksesta ja henkilömäärästä, kaikkia rakennuksia velvoite ei koske. Useimmissa 1950-luvun lopun jälkeen rakennetuissa kerrostaloissa on väestönsuoja. Kaikkiin uusiin vähintään 1200 neliömetrin rakennuksiin tehdään väestönsuoja. Tietyissä rakennuksissa, esimerkiksi teollisuus- ja kokoontumisrakennuksissa, vastaava raja on 1500 neliömetriä. Väestönsuojien rakentamisesta ja ylläpidosta säädetään pelastuslaissa.

Viitasaaren kaupungin kiinteistöissä väestönsuojia on kaupungintalolla, Haapaniemen koululla sekä terveysasemalla. Näissä suojissa kapasiteetti on mitoitettu rakennusten käyttäjämäärän mukaan. Kaupungintalon suoja on tarkoitettu myös johtokeskuskäyttöön ja samassa tilassa on radioamatöörien toimitila laitteineen.

Niissä kiinteistöissä, joissa väestönsuojaa ei ole, suojaudutaan sisätiloihin tai muuten viranomaisten ohjaamalla tavalla.

Riittävän kotivaran ylläpitäminen on suositeltavaa ja siitä on hyötyä useissa häiriötilanteissa, esimerkiksi sähkökatkoksen aikana. Kotiin olisi hyvä varata kolmen päivän varaksi riittävä määrä ruokaa, juotavaa / kannellisia astioita veden säilyttämiseen, lääkkeitä, käteistä rahaa ym. omassa arjessa tarpeellista. Sähkökatkosten lisäksi on hyvä varautua myös esimerkiksi vedenjakelun ja maksuliikenteen häiriöihin. Kotivaraa hyödynnetään myös väestönsuojaan siirryttäessä, sillä asukkaiden on tuotava mukanaan muun muassa omat ruoat.

Lisää tietoa Keski-Suomen pelastuslaitoksen tiedotteessa (PDF). Väestönsuojista tietoa on myös Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön verkkosivuilla.

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta